16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportPreședintele Iohannis a ajuns în Statele Unite. Când va merge la Casa...

Președintele Iohannis a ajuns în Statele Unite. Când va merge la Casa Albă

Klaus Iohannis, președintele României, a ajuns, joi dimineață, în Statele Unite după ce, miercuri seara, a participat la summit-ul extraordinar de la Bruxelles al Uniunii Europene.

Șeful statului va participa la Adunarea Generală a ONU de la New York și va avea şi o întâlnire cu vicepreşedintele american, Joe Biden, la Casa Albă. Voi avea deosebita plăcere ca, în marja deplasării în Statele Unite ale Americii, să am o întâlnire cu vicepreşedintele Statelor Unite, domnul Biden, la Casa Albă. Această primă întâlnire oficială va fi fundamentată pe obiectivul ferm al întâririi parteneriatului strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii“, a declarat, miercuri, președintele Iohannis la Palatul Cotroceni. Șeful statului a a mai spus că va participa la mai multe summit-uri, printre care şi o reuniune dedicată contracarării Daesh, la invitaţia preşedintelui american Barack Obama.

Programul președintelui Iohannis în Statele Unite

Vineri, președintele Iohannis va participa la deschiderea Summitului ONU privind adoptarea Agendei de dezvoltare post-2015 și la un dejun cu conducerile unor companii multinaționale americane care doresc să investească în România, iar sâmbătă Iohannis se va întâlni cu reprezentanții comunității românilor din New York, în timp ce duminică va avea două intervenții naționale, una în cadrul Reuniunii mondiale a liderilor privind realizarea egalității de gen și capacitatea femeilor și alta la Summitul ONU pentru adoptarea Agendei de dezvoltare durabilă, în cadrul căruia vor vorbi și președintele SUA, Barack Obama, și președintele rus, Vladimir Putin.

Luni seara, președintele Iohannis și soția sa, Carmen, participă la recepția tradițională oferită de președintele american, Barack Obama, iar marți, președintele Iohannis va susține intervenția națională în cadrul dezbaterilor generale ale celei de-a 70-a sesiuni a Adunării Generale, iar apoi va participa la Summitul liderilor pentru contracararea ISIL și a extremismului violent, reuniune inițiată și găzduită de președintele SUA. În aceeași zi, el se va întâlni cu Atlantic Council și va participa la “Adriatic-Baltic-Black Sea Leaders’ Meeting”, o inițiativă a președintelui Croației, Kolinda Grabar-Kitarovic, sub egida Atlantic Council.

Președintele Iohannis va mai avea în marja summitului ONU întâlniri cu alți șefi de stat. El se va întâlni la Washington cu vicepreședintele SUA, Joe Biden. După zece ani, este prima oară când România este reprezentată la nivel de șef de stat la summitul ONU, anunță Agerpres.

Din delegația care îl însoțește pe președintele Iohannis fac parte ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, consilierii prezidențiali Dan Mihalache, Cosmin Marinescu, Andrei Muraru, Ion Oprișor, Laurențiu Ștefan, Leonard Orban, Lazăr Comănescu, secretarul de stat în MAE Daniel Ioniță. De asemenea, șeful statului este însoțit de soția sa, Carmen Iohannis.

 

Sesiunea Adunării Generale a ONU se va desfăşura în perioada 15 septembrie – 6 octombrie, la New York, subiectul principal al discuţiilor fiind agenda Naţiunilor Unite post 2015, care va stabili  strategia organizaţiei mondiale pe următorul deceniu şi jumătate.

Cele mai citite

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...
Ultima oră
Pe aceeași temă