11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportPreşedintele Iohannis vrea urgentarea adoptării legii pentru VOTUL PRIN CORESPONDENŢĂ

Preşedintele Iohannis vrea urgentarea adoptării legii pentru VOTUL PRIN CORESPONDENŢĂ

UPDATE 15:02  “Președintele României a reiterat urgența adoptării legislației necesare pentru exprimarea dreptului de vot în cele mai bune condiții de către toți românii din afara granițelor. În acest sens, șeful statului a făcut apel la parlamentarii care reprezintă Diaspora să se implice în dialogul cu reprezentanții partidelor politice în vederea găsirii unei soluții fezabile, simple și cu un cost minim pentru votanții români din afara graniţelor ţării“, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale. 

Preşedintele Iohannis este de părere că “rezolvarea problemelor de comunicare prin canalele existente și crearea unor mecanisme noi pentru dialog constituie pârghii importante pentru a veni în sprijinul acestora, subliniind că este nevoie de implicarea directă a reprezentanților diasporei în definirea politicilor statului român privind comunitățile din afara țării.

De asemenea, şeful statul “a dat asigurări că există o preocupare deosebită pentru îmbunătățirea mecanismelor de reprezentare și consultare a diasporei, iar Consiliul Consultativ anunțat în programul prezidențial va fi creat. Consiliul Consultativ va fi un partener de dialog și de cooperare pentru instituții precum Departamentul pentru Românii de Pretutindeni de la Guvern și Institutul Cultural Român pentru a îmbunătăți performanța lor “se mai arată în comunicatul Palatul Cotroceni.

Președinte Klaus Iohannis este de părere că “cetățenii diasporei să se simtă protejaţi, să beneficieze de toate libertățile și de drepturile individuale, în special de dreptul de a munci, și să-și păstreze identitatea culturală, dreptul la educație și informare“, iar parlamentarii de diaspora “și-au exprimat susținerea pentru introducerea votului prin corespondență, prin adoptarea unei legi în materie, și au subliniat necesitatea reprezentării românilor din afara granițelor de un număr mai mare de parlamentari față de cel existent în prezent“, se mai arată în finalul comunicatului Administraţiei Prezidenţiale.

UPDATE, miercuri, 14:02  Eugen Tomac, preşedintele Partidului Mişcarea Populară, a declarat, la ieşirea de la Palatul Cotroceni, după întrevederea cu preşedintele Iohannis, că şeful statului simte o reticenţă din partea partidelor pentru legea votului prin corespondenţă. Liderul PMP și-a exprimat speranța ca președintele să pună presiune pe partide pentru ca acestea să susţină în Parlament legea votul prin corespondenţă.

Tomac a mai declarat că s-a discutat cu preşedintele Iohannnis şi despre slaba reprezentare a românilor din străinatate în Parlamentul de la Bucureşti.

Preşedintele PMP a mai spus că partidele trebuie să ţină cont de Referendumul cu 300 de parlamentari, deoarece asta a fost voinţa poporului şi nu a uitat să amintescă şi faptul că democratia este un regim politic care se exercită exclusiv prin voinşa populară, însă a precizat că subiectul Referendumului cu 300 de parlamentari nu a fost discutat şi cu preşedintele Iohannis.

***

Ovidiu Raeţchi, deputat PNL, a scris, miercuri, pe contul său de Facebook că preşedintele Iohannis i-a invitat, joi, pe toţi parlamentarii din Diasporă la Palatul Cotroceni pentru a discuta  despre legea votului prin corespondenţă.

Întâlnirea va avea loc la ora 12.00.

Citește și: Rezultatele negocierilor pe legea electorală: Câți parlamentari va avea România din 2016?

Mâine, la ora 12.00, toţi parlamentarii de Diaspora sunt convocaţi la Cotroceni. Problemele pe care, pâna în acest moment, le-am pus pe lista de discuţii cu preşedintele Iohannis sunt: 1. Votul prin corespondenţă. 2. Problemele de reprezentare consulară în Orientul Mijlociu, Golf, Africa (Israel, Emirate, Qatar, Egipt). 3. Implicarea reală a DRP şi ICR în problemele comunităţilor românilor de peste hotare prin mecanismul obiectiv şi standardizat de alocare a resurselor al Centrelor Comunitare Româneşti“, a scris Raeţchi pe contul său de Facebook.

Şase parlamentari de Diaspora (senatorii Viorel Riceard Badea şi Adrian Anghel, deputaţii Aurelian Mihai, Eugen Tomac, Mircea Lubanovici şi Ovidiu Alexandru Raeţchi) i-au solicitat preşedintelui Klaus Iohannis o discuţie la Cotroceni pe tema problemelor românilor din străinătate, potrivit unui comunicat transmis în 14 mai de deputatul PNL Ovidiu Raeţchi.

Citește și: Parlamentarii de Diaspora vor să discute cu preşedintele Iohannis despre problemele românilor din străinătate

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă