13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportIohannis a RESPINS împrumutul acordat R. Moldova

Iohannis a RESPINS împrumutul acordat R. Moldova

Președintele Klaus Iohannis a respins împrumutul de 150 de milioane de lei pe care România trebuia să îl acorde Republicii Moldova. Șefului statului a arătat că nu există certitudinea că Republica Moldova va continua reformele. 

Astfel, Klaus Iohannis a trimis Parlamentului, luni, spre reexaminare, Legea pentru ratificarea Acordului privind asistența financiară rambursabilă între România și Republica Moldova, semnat la Chișinău, la 7 octombrie 2015.

”Luând în considerare Declarația comună privind instituirea unui parteneriat strategic între România și Republica Moldova pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, semnată la București la 27 aprilie 2010 și având în vedere contextul politic actual din Republica Moldova – survenit ulterior adoptării de către Parlamentul României a legii menționate – considerăm că promulgarea Legii pentru ratificarea Acordului privind asistența financiară rambursabilă între România și Republica Moldova, semnat la Chișinău, la 7 octombrie 2015, nu este oportună câtă vreme nu există certitudinea continuării procesului de reforme și respectării angajamentelor pentru implementarea Acordului de asociere între Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Republica Moldova, pe de altă parte, semnat la Bruxelles, la 27 iunie 2014”, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale. 

Camera Deputaţilor a ratificat pe 13 octombrie împrumutul de 150 de milioane de lei pentru Republica Moldova, acord semnat pe 7 octombrie la Chișinău. Destinaţia împrumutului este finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriei de stat a Republicii Moldova. Deputaţii au votat acest acord cu 312 voturi "pentru" şi 3 abţineri. 

Asistenţa financiară rambursabilă urma să fie acordată în tranşe. 

Victor Ponta a declarat, după vot, că, după 25 de ani "de vorbe", se trece la un ajutor concret pentru R.Moldova, arătând că acordarea acestui împrumut ajută ţara vecină.

"Astăzi, prin votul dumneavoastră, după 25 de ani de vorbe, trecem la un ajutor concret de care Republica Moldova are nevoie. În acest an, din cauza sancţiunilor impuse de Federaţia Rusă ca urmare a semnării acordului de asociere la UE, Republica Moldova are nevoie de acest împrumut şi putem să facem acest gest, împrumutând 150 milioane de euro, fără niciun fel de pierdere sau câştig pentru România", a spus Ponta care a adăugat că "un prieten care te ajută la nevoie este un prieten adevărat", a spus Ponta. 

La acea dată, însă, Guvernul Streleț încă nu fusese demis. Guvernul condus de liberal-democratul Valeriu Streleț a fost demis la sfârșitul lunii octombrie în urma unei moțiuni de cenzură. 

Cele mai citite

Emma Răducanu, eliminată de Iga Swiatek în semifinalele turneului de la Stuttgart

Jucătoarea poloneză de tenis, Iga Swiatek, ocupanta locului 1 în clasamentul WTA și principala favorită la turneul WTA 500 de la Stuttgart, Germania, s-a...

Corespondentul rus de război Semion Eremin a fost ucis într-un atac cu drone

Corespondentul rus de război Semion Eremin, care lucra pentru cotidianul rusesc Izvestia, a fost ucis vineri într-un atac cu drone ucrainene în sud-estul Ucrainei,...

Marcel Ciolacu îi ia apărarea Gabrielei Firea: “N-a avut nicio treabă cu azilele groazei”

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat sâmbătă că Gabriela Firea nu a avut nicio implicare în gestionarea azilelor groazei, iar problemele existente erau deja cunoscute,...
Ultima oră
Pe aceeași temă