15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportIohannis sesizează CCR, în urma conflictului iscat pe votul în cazul Șova

Iohannis sesizează CCR, în urma conflictului iscat pe votul în cazul Șova

Președintele Klaus Iohannis a sesizat CCR, în urma conflictului de natură constituțională apărut între Ministerul Public și CSM, pe de-o parte, și Parlament, pe de altă parte, în cazul votului de încuviințare a arestării senatorului Dan Șova.

Citește și: Șefa DNA cere sesizarea CCR, după votul în cazul lui Șova

Șeful statului cere Curții Constituționale să constate existenţa unui conflict juridic de natură constituțională între Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Consiliul Superior al Magistraturii, pe de o parte, şi Parlamentul României, respectiv Camera Deputaților și Senatul, pe de altă parte, “ca urmare a omisiunii Parlamentului de a pune în acord dispozițiile legale cu Constituția în ceea ce privește majoritatea necesară adoptării hotărârilor de încuviințare a cererilor de reținere/arestare a unui deputat/senator, cu consecința blocării activității puterii judecătorești”.

Citește și: CSM, reacție după votul în cazul lui Șova: Actul de justiție, BLOCAT sau ÎNGREUNAT în recentele situații din Parlament

“Atitudinea Parlamentului în cazuri precum cel al senatorului Dan-Coman Şova a condus la un blocaj instituţional prin imposibilitatea desfășurării procedurilor judiciare și a înfăptuirii actului de justiţie”, atrage atenția Iohannis.

Senatul a respins, miercuri, cererea de încuviințarea a arestării formulată de DNA în cazul senatorului PSD Dan Șova cu cu 79 de voturi “pentru”, 67 “împotrivă”, 5 abţineri. Pentru aprobare erau necesare 85 de voturi favorabile.

După exprimarea votului PNL a anunțat că vor sesiza Curtea Constituțională a României întrucât nu s-a îndeplinit majoritatea absolută în cazul votului pentru Șova, dar și că vor alegeri anticipate. 

Citește și: Prietenul lui Ponta, mai presus de Constituție

În acest context, președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a declarat că votul în cazul lui Dan Șova a fost unul corect, deoarece s-a respectat Regulamentul Senatului cu privire la majoritatea simplă. 

Regulamentul Senatului și prevederile Constituției, însă, nu coincid, întrucât în Regulament se precizează că voturile exprimate în Senat sunt valide dacă își exprimă opțiunea 50 % + 1 din cei prezenți, în timp ce în Constituție scrie că este nevoie să fie atinsă majoritatea din numărul total al senatorilor existenți. 

”Statutul deputaților și senatorilor spune la articolul 24, alineatul 4: Camera hotărăşte asupra cererii cu votul secret al majorităţii membrilor săi”, a precizat Tăriceanu.Dan Șova este acuzat că a săvârșit trei infracțiuni de abuz în serviciu, privind atribuirea unor contracte ilegale la companiile energetice Turceni și Rovinari. Totodată, Dan Șova, urmărit penal din iulie 2014 în acest dosar, ar fi trimis la DNA, la sfârșitul lunii februarie, 11 procese verbale false, prin care încerca să se dezvinovățească de implicarea în încheierea celor trei contracte semnate cu complexele Turceni și Rovinari.

Cele mai citite

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic, analiză

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe deplin scăderile din timpul  pandemiei, estimările inițiale indicând chiar o creștere de 2% peste nivelurile...

Cinci legi au fost promulgate de președintele Iohannis. Chirițoiu rămâne șef al consiliului Concurenței până în 2026

Președintele Klaus Iohannis a promulgat în cursul zilei de azi cinci legi. Este vorba printre altele despre legea hărțuirii la locul de muncă, dar...
Ultima oră
Pe aceeași temă