7.2 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSportIohannis vrea schimbarea legii privind incompatibilii

Iohannis vrea schimbarea legii privind incompatibilii

Șeful statului a pledat pentru modificarea legislației privind incompatibilitățile din administrația locală, în contextul în care social-democrații au avut mai multe tentative în acest sens.

În mesajul transmis Adunării Generale a Asociației Orașelor din România, președintele Klaus Iohannis apreciază că „este necesar și ca forul legislativ să asigure un cadru legal care să permită o funcționare eficientă a administrației“.

„Lipsa de claritate a legislației, cum este, spre exemplu, cazul celei privind incompatibilitățile, afectează administrația și capacitatea sa de a lucra în serviciul comunității“, se afirmă în mesajul citit de șeful Cancelariei, Dan Mihalache, și postat pe site-ul Administrației Prezidențiale.

Pledoaria pentru schimbarea legii a fost strecurată într-un mesaj mai larg, care s-a referit la necesitatea regionalizării și descentralizării, dar și la tema absorbției fondurilor europene. Punctul de vedere emis de Iohannis a fost taxat critic de Ciprian Ciucu, președintele Consiliului Naţional de Integritate (CNI), organismul care coordonează ANI. Acesta a afirmat că nu este nimic neclar în Legea 161/2003 prin care se reglementează regimul incompatibilităţilor.

“Neclară este atitudinea acelora care vor ca aleşii să se afle legal în cât mai puţine situaţii de conflict de interese, deci de incompatibilitate“, a comentat Ciprian Ciucu.

Legea 161/2003 reglementează, printre altele, situațiile de incompatibilitate ale primarilor și președinților de consilii județene. Articolul care a declanșat cele mai multe procese prevede că funcția de primar, viceprimar, președinte sau vicepreședinte de CJ este incompatibilă cu „funcţia de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în adunarea generală a unei societăţi comerciale de interes național“.

Pe baza acestui articol, ANI a acuzat mai multe nume grele din administrația locală, precum Nicuşor Constantinescu, Radu Mazăre, Gheorghe Bunea Stancu, Aristotel Căncescu sau Mircea Moloț. Chiar șeful statului a câștigat un proces cu ANI pe această temă, care l-a acuzat de incompatibilitate.

În aceste condiții, conducerea PSD le-a promis aleșilor locali, încă din 2013, prin vocea lui Liviu Dragnea, că va rezolva problema. Social-democrații au invocat, atunci, tocmai blocarea administrației locale din cauza proceselor, argument reluat acum, ce-i drept mai precaut, de către șeful statului. Controversa din jurul subiectului l-a determinat pe premierul Victor Ponta să evite implicarea în acest subiect, lăsând rezolvarea la mâna Parlamentului. Iar în Legislativ au fost depuse mai multe inițiative. Astfel, Senatul are pe ordinea de zi un proiect care le-ar permite aleșilor locali să facă parte din CA sau AGA fără a mai fi declarați incompatibili. Senatul este for decizional în acest caz, proiectul fiind aprobat, anterior, tacit de Camera Deputaților.

Proiectul este inițiat de mai mulți senatori PSD, printre care și Gabriela Vrânceanu Firea. „Primarii comunelor, oraşelor, municipiilor, precum şi preşedinții Consiliilor Judeţene sunt reprezentanţii de drept ai unităţilor administrativ-teritoriale în adunarea generală a asociaţiilor respective“, prevede proiectul de lege. Acest articol, dacă ar fi aprobat și de Senat, ar anula prevederile legislației în vigoare (Legea 161/2003, dar și legea ANI), care le interzice aleșilor locali să facă parte din CA și AGA ale asociațiilor de interes local, sancțiunea fiind pierderea mandatului.

În Parlament există și un alt proiect pe aceeași temă, adoptat de Parlament anul trecut, la inițiativa de un grup de parlamentari social-democrați, printre care liderul grupului din Camera Deputaților Marian Neacșu și deputatul Florin Iordache. Aceștia au introdus, de asemenea, dreptul primarilor și președinților de CJ de a face parte din AGA sau CA, modificând în acest sens Legea serviciilor comunitare de utilităţi publice 51/2006. Pre­ședin­tele Traian Băsescu a trimis legea la reexaminare, dar Senatul a revotat-o, proiectul urmând să fie dezbătut de Camera Deputaților.

”Pe de altă parte, este necesar şi ca forul legislativ să asigure un cadru legal care să permită o funcţionare eficientă a administraţiei. Lipsa de claritate a legislaţiei, cum este, spre exemplu, cazul celei privind incompatibilităţile, afectează administraţia şi capacitatea sa de a lucra în serviciul comunităţii.“, a declarat președintele României, Klaus Iohannis. 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Mii de persoane cer demisia la Budapesta premierului Viktor Orban după un caz de corupție

Mii de persoane au manifestat marţi la Budapesta pentru a cere demisia premierului Viktor Orban, după difuzarea unei înregistrări audio care pretinde să dovedească...

Premiul GDS a fost acordat Comunității Declic

Premiul Grupului pentru Dialog Social(GDS) pe anul 2023 a fost decernat marţi Comunităţii Declic, în cadrul unei ceremonii care s-a desfăşurat la sediul GDS,...

Ministrul Finanțelor va prelungi plafonarea RCA până la 30 iunie

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat că va prelungi plafonarea tarifelor pentru asigurările RCA (de răspundere civilă auto), plafonare care urma să ia sfârșit...
Ultima oră
Pe aceeași temă