21.2 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSportIon Iliescu: Nimeni din conducerea statului român NU A APROBAT înființarea unor...

Ion Iliescu: Nimeni din conducerea statului român NU A APROBAT înființarea unor închisori CIA

În scrisoarea pe care Ion Iliescu, fostul președinte la României, a trimis-o delegaţiei Comisiei LIBE a Parlamentului European, aflată la Bucureşti susține că nimeni din conducerea altui stat nu a cerut României înființarea unor închisori, informează Mediafax. De la izbucnirea scandalului, autorităţile române au negat existenţa unor închisori CIA pe teritoriul României.

Problema pe care o investigați nu privește direct statul român. Țin să specific extrem de clar acest lucru. Este și motivul pentru care Comisia de Investigații a Senatului României a ajuns la concluzia că, pe teritoriul României nu au existat închisori ale CIA, în care să fi fost comise abuzuri și încălcări ale drepturilor și libertăților cetățenești. Nimeni din conducerea statului român nu a aprobat înființarea unor închisori ale altui stat pe teritoriul României, și nimeni din conducerea altui stat nu i-a cerut României așa ceva. Am declarat public, și îmi mențin această declarație: nu aș fi aprobat niciodată înființarea unor închisori ale altui stat pe teritoriul României“, a scris Ion Iliescu.

Fostul președinte a mai spus că a luat act de raportul Congresului SUA, dar nu ştie să existe plângeri ale unor posibile victime care ar fi fost abuzate pe teritoriul României. Nu știu să existe plângeri ale posibilelor victime, abuzate pe teritoriul României. Dacă există, Justiția trebuie să-și facă datoria. Este dreptul victimelor să obțină compensații pentru suferințele îndurate. Am declarat public că violența nu se combate cu și mai multă violență, că trebuie să ne adresăm cauzelor profunde, ce generează acte teroriste“, se mai arată în scrisoare.

De asemenea, Ion Iliescu mai spune că şi-a exprimat de mai multe ori punctul de vedere faţă de “un subiect dureros” Punctul meu de vedere în această privință a fost foarte clar: așa cum folosirea violenței pentru atingerea unor obiective de natură politică, economică și socială, este inacceptabilă, la fel de inacceptabile sunt încălcarea drepturilor și libertăților cetățenești, limitarea acestora, folosirea torturii de către instituțiile de forță ale statelor, pentru combaterea terorismului“, a mai scris fostul şef al statului.

Iliescu mai precizează că România a făcut “progrese remarcabile” în ceea ce priveşte drepturile omului, iar atunci când au existat abuzuri, acestea au fost investigate şi sancţionate. Cred că sunteți de acord cu mine că, în deplină bună-credință, România a făcut progrese remarcabile în respectarea drepturilor și libertăților cetățenești. Nu este în practica statului român folosirea violenței și a torturii în acțiuni de contra-terorism, sau în cazul reprimării criminalității de orice fel. Abuzurile, atunci când au existat, au fost investigate, și vinovații pedepsiți“, mai susține Ion Iliescu.

În aprilie, ”Der Spiegel” a publicat un interviu în care Ion Iliescu afirma că el a aprobat “în principiu” o solicitare a SUA din perioada 2002-2003 privind crearea unui centru al CIA în România, fără a şti că urma să fie vorba despre vreo unitate pentru detenţie, detaliile proiectului stabilindu-le Ioan Talpeş, la acea vreme şef al Administraţiei prezidenţiale.

 

Cele mai citite

Firma care a produs fregatele României revine la București într-un moment critic pentru Forțele Navale Române

Firma BAE Systems din Marea Britanie, cea care a produs fregatele Regele Ferdinand și Regina Maria, își anunță prezența la salonul BSDA 2024 de...

VIDEO. Inundațiile pun stăpânire pe Brazilia. Bilanțul se ridică la 75 de morți

Bilanțul victimelor ploilor abundente care au provocat inundații în statul brazilian Rio Grande do Sul din sudul țării a crescut la cel puțin 75...

VIDEO. Vladimir Putin, prezent la slujba de Înviere, oficiată de Patriarhul Kirill

Credincioșii, inclusiv președintele Vladimir Putin, au umplut Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova pentru slujba de Paște în timpul nopții, condusă de Patriarhul Kirill, șeful...
Ultima oră
Pe aceeași temă