13.3 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSportIPP: 41 de parlamentari migratori, în prima sesiune parlamentară din 2014

IPP: 41 de parlamentari migratori, în prima sesiune parlamentară din 2014

Institutul pentru Politici Publice a publicat, miercuri, o analiză în care arată că migrația politică rămâne în continuare o problemă în Parlamentul României, pentru care nu s-a luat nicio măsură politică. 

În sesiunea februarie – iunie 2014 nu mai puțin de 41 de parlamentari și-au schimbat partidul și implicit grupul parlamentar din care fac parte[6]. Cumulat pe cele 3 sesiuni care au trecut din acest mandat, rezultă că 59 de deputați și senatori (10% din numărul total de parlamentari aleși în decembrie 2012) au migrat cel puțin o dată de la începutul mandatului. Numărul acestora ar putea fi chiar mai mare, dacă ținem cont de faptul că 7 deputați (Andrei Gerea, Nicu Marcu, Viorel Teodorescu, Sorin Teju, Viorel Palaşcă, Nicolae Alexandri și Daniel Chițoiu) au demisionat recent din PNL. Din păcate, în pofida angajamentelor publice pe care IPP le-a monitorizat în ultimii ani, nu anticipăm că fenomenul se va opri în sesiunile următoare, fiind influenţat de contextul apropierii/încheierii campaniilor electorale.

O consecință directă a migrației politice s-a putut observa la începutul sesiunii parlamentare analizate, când grupul PP-DD de la Senat a fost desființat oficial, ca urmare a faptului că 3 din cei 7 senatori PP-DD au demisionat din partid și s-au înscris în UNPR și implicit în grupul PSD din această cameră. De asemenea, grupul PDL din Camera Deputaților a pierdut 12 deputați, ca urmare a înscrierii acestora într-un alt partid.

În sesiunea februarie – iunie 2014 și-au schimbat partidul, respectiv grupul parlamentar 24 de deputați. Dintre aceștia, 10 au trecut de la opoziție la putere. Alți 12 s-au declarat neafiliați, ca urmare a demisiei din PDL și înscrierii în PMP. Un singur deputat neafiliat s-a înscris în grupul PDL.

În cele 5 luni analizate, 17 senatori au migrat la alt partid, cele mai cunoscute fiind cazurile reprezentanților PP-DD care au demisionat în bloc, fapt pentru care grupul parlamentar al acestui partid a fost desființat. Unii dintre aceștia nu sunt la prima schimbare a formaţiunii, ca de exemplu Tudor Barbu, de la preluarea mandatului de Senator, fiind deja la al treilea partid schimbat.

În sesiunea parlamentară recent încheiată au fost vacantate 12 locuri de parlamentar, motivele fiind diverse, de la arestări, numiri în alte funcții, alegerea unora ca şi europarlamentari, deces. În total, din decembrie 2012 până în prezent, 22 de parlamentari au renunțat/au pierdut mandatul (8 senatori și 14 deputați). Cu mare întârziere, Guvernul a decis organizarea de alegeri parlamentare parțiale în 25 mai, fiind aleși 3 senatori și 5 deputați. În alte 8 colegii alegerile nu au fost necesare deoarece colegiile respective aveau câte 2 parlamentari aleși în decembrie 2012. Statutul parlamentarilor prevede că în astfel de cazuri nu mai pot fi organizate alegeri parțiale.

În prezent mai sunt vacante 6 locuri, întrucât parlamentarii respectivi au renunțat la mandat după data stabilită pentru alegerile parțiale. Excepție face locul rămas vacant în grupul minorităților naționale, pentru care nu se pot organiza alegeri parțiale, fiind ales la nivel național.

Cele mai citite

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, crede că oxigenul este un gaz inflamabil. Nicușor Dan, primarul Capitalei, îl crede

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, politician foarte cunoscut în cadrul USR, susține că oxigenul este un gaz inflamabil. Inclusiv în prospectele unor produse tip...

Premierul slovac Fico se află în afara oricărui pericol, dar starea sa este gravă

Premierul slovac Robert Fico nu mai este în pericol imediat, dar se află în continuare în stare gravă, a declarat duminică adjunctul său, la...

Gabriela Firea promite aeroportul București Sud

Gabriela Firea, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, promite că va construi aeroportul București Sud, în cazul în care va fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă