7.8 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportIulian Fota: România nu poate sta liniștită din punct de vedere al...

Iulian Fota: România nu poate sta liniștită din punct de vedere al integrității teritoriale

 
Păstrarea integrității teritoriale a României ar trebui să fie un obiectiv minimal în următoarea perioadă, a declarat Iulian Fota, fost consilier prezidențial în cadrul unei dezbateri organizate de Institutul Naţional Democrat despre viitorul Europei şi al Uniunii Europene.
 „Sunt zone ale Europei care pot sta liniştite din punct de vedere al integrităţii teritoriale. Spania, Portugalia, Franţa nu au probleme. În Europa Centrală şi de Sud-Est statele nu sunt la fel de liniştite. România e printre ele. Uitaţi-vă şi la dosarul Balcanilor”, a comentat Iulian Fota, fost consilier prezidențial. „Pentru noi, problematica integrităţii teritoriale este în continuare extrem de importantă şi, la minimum, dacă ar fi cineva să mă întrebe ce ar însemna pentru România să traversăm cu bine anii aceştia complicaţi, dificili, pe care îi avem în faţă, aş spune să ne păstrăm integritatea teritorială. Acesta este un minim, pentru că acesta nu o să fie chiar atât de simplu de realizat”, a comentat Fota.
El consideră că Rusia își va elabora strategia în funcție de ceea ce se va întâmpla în SUA și Occident, în disputa dintre tabăra pro-izolare și cea pro-occidentalizare. În context, el a menționat că România se află într-un impas ideologic generat de existenţa a două tabere importante – una pro-occidentală şi o alta care doreşte mai puţină Europă în România.
La rândul său președintele IND, senatorul PNL Daniel Fenechiu a pledat pentru necesitatea unui proiect de țară, comparând situația actuală a României cu cea din 1940, când țara noastră nu era pregătită pentru a reacționa la evenimentele internaționale. El a sintetizat și evoluția Uniunii Europene. „Eu văd această construcţie europeană, cum văd o cooperativă agricolă de la ţară. Acolo sunt 5-6 oameni de la ţară cu mai mult pământ care se asociază. DUpă un timp, dup ce mai trec ei cu tractoarele pe alte pământuri, îşi dau seama că ar putea coopta şi alţi ţărani care au mai puţin pământ. Însă, noi am venit ca ţăranul din valul al cincilea. Adică, în momentul în care am ajuns noi, era cam pe final asociaţia. Plus că vine unul din marii deţinătorii de pământ şi ne notifică că pleacă”,a comentat Fenechiu.
 
Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă