13.5 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSportScandalul de la Operă: Cum propune ministrul Culturii rezolvarea divergențelor între Kobborg...

Scandalul de la Operă: Cum propune ministrul Culturii rezolvarea divergențelor între Kobborg și Soare. Mai mulți balerini denunță abuzurile lui Kobborg, într-o scrisoare deschisă

UPDATE 15.43: Mai mulți balerini și angajați de la Opera Națională București au trimis, miercuri, o scrisoare deschisă ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, în care denunță nedreptățile la care au fost supuși sub conducerea lui Johan Kobborg. 

„Când înțelegem că veți intra din nou la negocieri cu domnul Johan Kobborg, sperăm să înțelegeți că acțiunile dumnealui față de Baletul Românesc, față de publicul românesc și față de cultura noastră sunt venite nu din dorința de a construi un edificiu cultural românesc, ci mai degrabă, din aceea de a clădi o serie de CV-uri personale pe banii Statului Român. Amenințările că odată cu plecarea sa se vor prăbuși compania și repertoriul ONB, ne accentuează îngrijorările în privința viitorului baletului românesc”, au scris balerinii, care au precizat că nu s-au semnat „din rațiuni care țin de îngrijorarea față de viitorul lor în această instituție”.

Astfel, semnatarii scrisorii precizează că informațiile care au ajuns în presă au fost manipulate.

„Teroarea”, „limba română impusă străinilor” și alte titluri care au făcut spuma articolelor de scandal din presa românească și internațională, sunt exagerări, ba mai mult, ele pot rescrie povestea „Hoțul care strigă Hoții!” Să vă spunem câte ceva despre teroarea din Operă sub regimul Johan Kobborg: marea majoritate a balerinilor folosesc rețeaua Facebook unde obișnuiesc să urmărească articole, fotografii, cronici, comentarii pro sau contra producțiilor care au fost dansate pe scena ONB în ultimii ani. Ei reacționau, cum este și firesc, în virtutea subiectivității lor. Nu de puține ori s-a întâmplat ca domnul Johan Kobborg să le ceară explicații balerinilor pentru un simplu „Like” la diferite postări sau comentarii. Fără exagerare, se monitorizează tot! În timp, foarte puțini au mai rămas cei care să-și exprime părerile liber”, spuns balerinii.

Totodată, ei precizează că Johan Kobborg a îndepărtat maeștrii de balet care nu vorbeau limba engleză: „Ei nu s-au plâns nimănui de nici o discriminare. Nu au avut la cine. Mai trebuie adăugat că noi, dansatorii români (numiți xenofobi) ne-am străduit și am vorbit numai limba engleză în cadrul Operei. Domnul Johan Kobborg, în mai bine de 2 ani, nu a învățat nici un cuvânt în limba română”.

Mai mult, semnatarii scrisorii deschise afirmă că balerinii străini au fost favorizați de Kobborg.

„De exemplu, un dansator englez, membru al ansamblului, câștigă dublu față de un prim-balerin român. Alții, deși sunt slabi din punct de vedere profesional, au primit roluri solistice pe care nu le meritau și pe care nu le-ar fi primit în altă instituție. Acesta este și motivul pentru care ei îl susțin pe domnul Kobborg și amenință cu demisia în cazul în care dumnealui își va pierde definitiv postul de la București. În fond, ei îi sunt îndatorați pentru favorurile primite și pe care le doresc în continuare. Pe de altă parte, să nu uităm că sunt foarte mulți balerini români care au fost nevoiți să-și caute de lucru în alte țări pentru că aici nu au avut loc sau remunerațiile au fost foarte mici”, spun balerinii.

Ei mai afirmă că fostul Director General al Operei „i-a dat putere nelimitată” lui Kobborg asupra „destinelor” angajaților ONB. „Nu putem fi sclavi în propria noastră țară și cultură”, mai spun ei.

UPDATE 14.55:  Ministerul Culturii a propus soluționarea conflictului de la Opera Națională București în două etape, potrivit unui anunț făcut de reprezentanții instituției pe pagina de Facebook.

Având în vedere evoluția situației de la Opera Națională București, care a scos la iveală o serie de dezechilibre grave și de disfuncționalități structurale, doresc să anunț cu fermitate că Ministerul Culturii va rămâne alături de Operă în perioada următoare ca partener privilegiat. Măsurile și analiza situației de la Opera Națională București vor servi și altor instituții de spectacol din țara noastră”, informează Ministerul Culturii.

Astfel, prima etapă prevede „un interimat de 3 luni la Opera Națională București – sub conducerea dlui George Călin cu parteneriatul Ministerului Culturii, reintegrarea dlui Johan Kobborg și a dnei Alina Cojocaru în Opera Națională București”. Iar a doua etapă constă în găsirea unui „nou manager de talie internațională pentru Opera Națională”.

Ministerul Culturii a argumentat că decizia este „una pragmatică”: „Este nevoie de o perioadă de tranziție care să poată pregăti Opera Națională pentru o funcționare deschisă”.

Totodată, Ministerul a dat asigurări balerinei Alina Cojocaru și directorului baletului ONB Johan Kobborg „că munca lor poate să continue”.

„De asemenea, lui Vlad Conta și lui Tiberiu Soare le mulțumesc pentru munca depusă și contez pe sprijinul lor în continuare. O echipă de la minister va acompania managementul Operei pentru următoarele trei luni și va verifica toată situația contractelor și problemele de personal din instituție. Ministerul își rezervă dreptul de a stabili cum anume se va angaja o nouă direcție generală pentru perioada de după cele trei luni de interimat. Ministerul va veni în sprijinul artiștilor de la Operă și va încerca să găsească soluții pentru deficiențele structurale și pentru lipsurile semnalate”, se mai precizează în postare.

UPDATE 13.00: Directorul interimar al Operei, Vlad Conta, și directorul adjunct, dirijorul Tiberiu Soare, au precizat, într-un mesaj către angajați, că au fost înştiinţaţi de decizia ministrului Culturii, dar “nu a existat un real acord, ci o comunicare a unei decizii”, conform Agerpres

Potrivit mesajului, cei doi dirijori “sunt ferm hotărâţi de a rămâne alături de artiştii Operei Naţionale Bucureşti, păstrându-şi dreptul la libera exprimare în privinţa evenimentelor din ultimele săptămâni”. 

——

Balerinul și coregraful Johan Kobborg, care a demisionat de la conducerea baletului Operei Naționale București (ONB) și-a anunțat întoarcerea, pe pagina sa de Facebook, precizând că „binele a învins”. Totodată, Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a informat că s-a ajuns la un „consens” în conflictul de la ONB, iar soluţia va fi prezentată miercuri.

Binele a învins şi nu doar asta, mai mult decât atât. Este începutul unei reforme iar ONB ar putea fi un punct de referinţă pentru nişte instituţii româneşti mai bune”, a scris Kobborg pe pagina sa de Facebook, marți seară. 

El a mai precizat că a venit la ONB datorită unor „oameni buni” şi va lăsa ONB „în mâinile unor oameni buni”: „Până când acea zi va veni, sunt aici, m-am întors”. El a mai precizat că urmărește să „reconstruiască și să continue ce a început cu și mai multă pasiune”, astfel că „va lăsa politica în urmă” și se va întoarce la lucrul pentru care trăiește, arta.

Citește și: Scandalul de la Opera Naţională Bucureşti. Mesajul balerinei Alina Cojocaru, către premierul Cioloş

Și Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a scris, marți seara, pe Facebook, că s-a ajuns la un„consens” în conflictul de la Opera Naţională Bucureşti . El a precizat că soluţia va fi prezentată miercuri. În acest context, mai mulți angajaţi ai Operei se pregătesc de proteste. 

„În ultimele zile am purtat o serie de discuţii în vederea găsirii unui consens privind managementul Operei Naţionale Bucureşti. În cursul discuţiilor de azi, purtate la Ministerul Culturii, s-a ajuns la o soluţie agreată de toate părţile implicate”, a scris ministrul Culturii.

În replică, angajaţi ai Operei au anunţat un protest chiar în ziua în care ministrul Culturii doreşte să comunice oficial soluţia la conflictele din ONB. Intitulat „Salvaţi Opera şi statutul artiştilor! Opera Naţională Bucureşti înseamnă fiecare dintre dumneavoastră!”, evenimentul este programat miercuri, la ora 14.30, în faţa clădirii ONB.  Iniţiatorii evenimentului declară că soluţia ministerului nu este un „consens” şi îşi arată susţinerea pentru Vlad Conta, directorul general al ONB, şi Tiberiu Soare, directorul adjunct al ONB. 

Citește și: Scandal de proporţii: Fantoma cenzurii de la Operă

„Ministrul Vlad Alexandrescu a transmis printr-un comunicat oficial pe pagina dumnealui de Facebook faptul că mâine va veni să înştiinţeze angajaţii ONB (de) soluţia agreată de toate părţile implicate, fără să fi avut în prealabil o sesiune de dialoguri cu angajaţii ONB. Noi nu dorim să ni se impună directori! Îi susţinem în continuare pe cei doi directori care au fost numiţi în intervalul 4.04 – 19.04, maeştrii Vladimir Conta şi Tiberiu-Ionuţ Soare”, se arată în descrierea evenimentului. 

Directul adjunct al Operei, Tiberiu Soare, a declarat pentru Agerpres că a luat act de decizia ministrului. „Eu şi domnul Vlad Conta rămânem alături de colegii noştri, indiferent de decizia pe care a luat-o ministrul”, a mai spus el.

Conflictul de la Opera bucureşteană a început după ce Tiberiu Soare a fost numit director general interimar al ONB, pe 4 aprilie. O zi mai târziu, coordonatorul baletului ONB, Johan Kobborg, a anunţat că va demisiona, după ce funcţia sa, de director al Baletului Operei, a fost scoasă de pe site-ul instituţiei. În replică, Soare a spus că respectiva funcţie nu exista în organigramă. Ulterior, Soare a fost numit director adjunct iar postul său de director general interimar a fost preluat de Vlad Conta. 

Plecarea lui Kobborg a fost întâmpinată cu manifestaţii de susţinere din partea balerinilor ONB, dar şi cu proteste din partea unor angajaţi ai operei, care au spus că există discrepanţe mari între salariile angajaţilor autohtoni şi ale colaboratorilor străini. 

Citește și: Ambasadorul Paul Brummell este preocupat de situația de la Opera Română, unde lucrează și balerini din Marea Britanie

 

 

 

 

Cele mai citite

Institutul Național de Administrație oferă inteligență artificială pentru prefecți și subprefecți

Institutul Național de Administrație (INA) și-a lansat oferta programelor de formare profesională pentru anul 2024, primele module noi fiind cele despre utilizarea inteligenței artificiale. INA...

Aproape 80 de percheziții, în 4 județe și în Capitală, într-un dosar de contrabandă cu țigări. Prejudiciu de aproape 13 mil. euro

Aproape 80 de percheziţii au loc în această dimineaţă în 14 judeţe şi în Capitală, într-o cauză ce vizează destructurarea a două grupuri infracţionale...

De ce să măsori ingredientele cu un cântar de bucătărie? 3 motive

Utilizarea unui cântar de bucătărie poate părea un pas inutil pentru cei care sunt obișnuiți să măsoare ingredientele „după ochi”. Însă, când începi să...
Ultima oră
Pe aceeași temă