16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportJudecătoarea Gabriela Baltag a anunţat că se distanţează de colegii săi: Politica...

Judecătoarea Gabriela Baltag a anunţat că se distanţează de colegii săi: Politica penală a unui stat nu este redactată de magistraţi. Am speranţa că justiţia nu va cădea în capcana întinsă de conflictele politice de moment

Politica penală a unui stat nu este redactată de magistraţi, judecătorii fiind aceia care trebuie să aplice legile, nu să le creeze, a transmis judecătoarea Gabriela Baltag, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Totodată, Baltag şi-a exprimat speranţa că justiţia nu va cădea în capcana întinsă de conflictele politice de moment, informează Mediafax.

“Politica penală a unui stat nu o redactează magistraţii. Puterea judecătorească trebuie să respecte vocaţia constituţională a celorlalte două puteri, motiv pentru care nu se poate interfera în activitatea acestora pentru chestiuni ce reprezintă strict de atributul lor. Am speranţa că justiţia nu va cădea în capcana întinsă de conflictele politice de moment, de posibile replici pe care şi le dau unii sau alţii dintre actorii politici. Judecătorii aplică legile, nu le creează. Dacă este bună sau nu o reformă, fie ea şi penală (aşa cum ni se solicită să ne pronunţăm explicit zilele acestea), este cine să ne spună”, este mesajul transmis de Gabriela Baltag membrilor CSM într-o scrisoare publică postată de luju.ro.

Judecătoarea avertizează că în scurt timp se va rămâne fără procedură penală.

“Mă aşteptam să văd un interes sporit pentru o temă care ar trebui să intereseze pe fiecare. Este justiţia în afară de orice influenţă nefericită, este la adăpost de orice curiozitate a serviciilor secrete? Nimeni nu şi-a asumat această temă până la capăt. Avem angajamentul că după poziţia exprimată de Curtea Constituţională suntem la adăpost de orice pericol. Nu avem încă şi dovada care implică responsabilităţi concrete. (…) Apreciez că este timpul să ne împlinim fiecare sarcinile, obligaţiile, să nu mai privim către locuri unde nu avem ce căuta. Justiţia are şansa ei, la fel şi legislativul şi executivul. Justiţia nu poate fi părtaşă la scene de incitare populară pe teme pe care mai apoi trebuie să le implementeze. Astăzi, unii spun că nu vor anumite legi, nu doresc anumite proiecte, iar mâine dacă vom continua în acelaşi mod vor striga că nu mai doresc instanţe! Spre ce ne îndreptăm este greu de spus, dar un lucru este sigur: pentru a fi dreaptă justiţia trebuie să rămână departe de conflictele pe care mai târziu este chemată să le dezlege! Aşa consider că trebuie să fie justiţia: fără prejudecăţi, fără părtinire!”, este mesajul Gabrielei Baltag.

În finalul mesajului, judecătoarea Baltag le atrage atenţia membrilor CSM să nu permită ca instituţia să devină o scenă politică, apreciind că prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis la şedinţa de miercuri reprezintă “o evidentă imixtiune, de netolerat, în activitatea justiţiei”.


Citeşte şi: EXCLUSIV. Șefa Asociației Magistraților din România, mai presus de Codul Deontologic și Legea CSM?

În luna mai 2015, judecătoarea Baltag a dat publicității o scrisoare în care îi cerea demisia președintei Înaltei Curți de Casație și Justiție, Livia Stanciu, în contextul judecării dosarului penal “Rarinca – șantajarea președintei ÎCCJ”.

Mariana Rarinca a stat șase luni în arest preventiv pentru șantajarea Liviei Stanciu. Apoi, a fost condamnată de Tribunalul București la trei ani închisoare cu suspendare. Rarinca a atacat sentința, iar instanța de apel (cu un judecător incompatibil) a achitat-o, dar ulterior, după admiterea unei contestații în anulare a DNA, a fost condamnată definitiv tot la trei ani cu suspendare.

După secvența achitării, președinta AMR, judecător la Tribunalul Neamț, susținea despre colega sa Livia Stanciu de la ÎCCJ, victimă în proces, că: “Prezența dumnevoastră în fruntea celei mai reprezentative instanțe, un etalon al dreptății, pune în pericol credibilitatea magistraților…Dovediți onoare, doamna judecător, așteptăm demisia dumneavoastră!”.

Prin această atitudinea publică, judecătoarea Baltag a încălcat cel puțin prevederea din Codul deontologic potrivit căreia “Judecătorii și procurii NU își pot exprima părerea cu privire la probitatea profesională și morală a colegilor lor”.


Citeşte şi: Tăriceanu și judecătoarele Costiniu și Baltag au început JIHADUL împotriva anticorupției

 

 

Cele mai citite

Care sunt cele mai populare trenduri în amenajarea băilor din hoteluri?

Hotelurile sunt esențiale în turism deoarece sunt locuri în care clienții doresc să se simtă ca acasă în timpul șederii lor. De aceea, este...

Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 (Eurostat)

Facturile la electricitate şi gaze ale consumatorilor europeni au scăzut în a doua jumătate a anului trecut, după creşterea care a început după războiul...

Raed Arafat trimite o echipă de experți la Slănic Prahova în urma surpării de teren

Secretarul de stat Raed Arafat, şeful DSU, a precizat joi că o echipă de experţi urmează să ajungă la Slănic Prahova pentru a evalua...
Ultima oră
Pe aceeași temă