11.1 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSportJudecătorul CSM Bordea ia apărarea deținuților care scriu lucrări științifice: Abrogarea prevederii...

Judecătorul CSM Bordea ia apărarea deținuților care scriu lucrări științifice: Abrogarea prevederii nu este soluția cea mai bună

Judecătorul Adrian Bordea, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a declarat, în ședința plenului, că abrogarea dispoziţiei care permite reducerea pedepselor persoanelor condamnate, în baza lucrărilor ştiinţifice, nu este “soluţia cea mai bună”, pentru că poate “crea mai mult rău”, astfel că o soluţie ar fi înăsprirea condiţiilor, conform Agerpres.

“Noi am analizat în Comisia 1 tot ceea ce au însemnat discuţiile din spaţiul public, care par a fi negreşit justificate, şi s-a ajuns la concluzia că în ce priveşte condiţiile pentru acordarea unor beneficii celor care scriu lucrări ştiinţifice trebuie să fie determinate de calitatea acelui înscris, a acelei lucrări. S-a considerat că definirea caracterului ştiinţific al lucrării trebuie foarte bine stabilită (…). Abrogarea unei astfel de dispoziţii poate crea mai mult rău şi de aceea am considerat că nu abrogarea este poate soluţia cea mai bună, ci înăsprirea sau stabilirea mai corectă a condiţiilor în care un deţinut poate beneficia (…) de un câştig “, a spus Bordea.

Citeşte şi: UPDATE: DNA anchetează modul în care deţinuţii au fost eliberaţi din închisoare, pe baza cărţilor scrise. Ce propune ministrul Justiţiei

Potrivit articolului 96 alineatul 1 din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor, “pedeapsa care este considerată ca executată pe baza muncii prestate sau a instruirii școlare și formării profesionale, în vederea acordării liberării condiționate, se calculează după cum urmeaza: (…) f) în cazul elaborarii de lucrări științifice publicate sau invenții și inovații brevetate, se consideră 30 de zile executate, pentru fiecare lucrare științifică sau invenție și inovatie brevetate”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă