10.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportJudecătoria Buzău a primit oferta de a se muta într-un mall. Ce...

Judecătoria Buzău a primit oferta de a se muta într-un mall. Ce decizie s-a luat

Judecătoria Buzău a luat în calcul posibilitatea de a se muta în Galleria Mall din oraş, însă în urma avizelor negative de la ISU, Jandarmerie şi Administraţia Penitenciarelor, oferta a fost refuzată, potrivit Mediafax

Astfel, după ce reprezentanții Judecătoriei Buzău anunțau că vor să închirieze un spațiu de 1.500 de metri pătrați în care să funcționeze instanța, au deschis o licitaţie în urma căreia au primit cinci oferte,trei sedii de firme și două centre comerciale. 

În urma evaluării ofertelor, patru dintre acestea au fost descalificate, rămânând în cursă doar centrul comercial Galleria Mall. Ofertele au fost analizate de o comisie formată la nivelul Judecătoriei Buzău.

Citeşte şi: Robert Cazanciuc avertizează că MCV riscă să devină un mecanism politic

Oferta depusă de centrul comercial Galleria Mall a fost respinsă de comisia din cadrul instanței, deși inițial, în urma evaluării altor patru oferte, fusese luată în calcul, potrivit purtătorului de cuvânt al Judecătoriei Buzău, Leontin Drăgulescu. 

Oferta ca instanța să funcționeze într-un mall a fost respinsă din motive tehnice. Mall-ul ar fi fost vizitat de reprezentanţi ai Jandarmeriei, instituţia care asigură paza instanţei, ai Administraţiei Penitenciarelor, care au verificat dacă pot fi create condiţii pentru transportul şi accesul persoanelor arestate în sălile de judecată, precum şi de reprezentanţi ai altor instituţii care urmau să emită avize necesare funcţionării instanței în spaţiul pus la dispoziţie, potrivit unor surse din cadrul Judecătoriei Buzău, 

 

În urma inspecţiilor au fost formulate cinci obiecţii, potrivit surselor citate. Astfel, reprezentanţii Administraţiei Penitenciarelor ar fi considerat că spaţiul de la mall nu este optim pentru că accesul arestaţilor s-ar fi făcut printr-o zonă publică, chiar dacă proiectul depus de proprietarul centrului comercial avea prevăzute spaţii destinate exclusiv persoanelor arestate şi pazei acestora, precum şi culoare speciale pentru accesul în sălile de judecată.

Licitaţia pentru sediu se reia

În aceste condiții, licitația pentru găsirea unui nou spațiu unde Judecătoria Buzău să își desfășoare activitatea va fi reluată în cel mai scurt timp posibil.

”Se va umbla și la condiții în sensul că se va delimita mult mai precis zona în care trebuie să fie amplasată clădirea având în vedere că au existat discuții și pe această temă. Practic, zona în care va trebui să fie amplasată Judecătoria va fi una centrală, delimitată clar pe anumite străzi fără a se ține neapărat seama de zonele fiscale stabilite de Primărie”, a declarat judecătorul Leontin Drăgulescu.

De asemenea, Drăgulescu a explicat că reprezentanții Judecătoriei Buzău fac demersuri la Ministerul Justiției pentru a se mări suprafață care ar trebui închiriată și implicit suma alocată lunar.

”Încercăm să obținem de la București și aprobarea pentru a închiria o suprafață mai mare de clădire pentru că în toate ofertele primite a constatat că cerințele noastre ocupau un pic mai mult de 1.500 de metri pătrați, ajungând pe la 1.600-1.700. Astfel, dacă vom reuși să obținem aprobarea pentru o suprafață mai mare și implicit o sumă mai mare pentru chiria lunară poate vom deveni și mai atractivi”, a precizat judecătorul Leontin Drăgulescu.

Citeşte şi: Ce spune Cazanciuc despre reforma sistemului judiciar

În prezent, instanța buzoiană își desfășoară activitatea în aceeași clădire cu Tribunalul Buzău, însă sediul este vechi, iar spațiul insuficient.

Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, declara, anul trecut, într-o vizită la Buzău, că ministerul va căuta resurse pentru construirea unei noi judecătorii. Deocamdată însă, ministerul a alocat bani pentru închirierea unui spațiu pe o perioadă de cinci ani.

Centrul comercial Galleria Mall a fost construit în anul 2008 de către dezvoltatorul GTC România și a fost cumpărat în anul 2015 de către societatea buzoiană Eurosting Aaw Industry SRL. Mall-ul are o suprafață de peste 20.000 de metri pătrați, iar spațiul destinat Judecătoriei Buzău ar urma să ocupe aproximativ 8-9% din suprafața totală a clădirii.

 

Cele mai citite

MApN anunță că NATO a efectuat un amplu exercițiu de dislocare a trupelor în Slovenia, Ungaria și România

Ministerul Apărării Naționale(MApN) a anunțat joi că Alianța Nord-Atlantică, prin intermediul Corpului de Dislocare Rapidă Italia (NRDC-ITA) a desfășurat, în perioada 15-24 aprilie, exercițiul...

Iuliana Demetrescu va arbitra o semifinală de Liga Campionilor

Iuliana Demetrescu a fost delegată de UEFA la partida Chelsea – Barcelona, din semifinalele Ligii Campionilor la fotbal feminin, programată sâmbătă, 27 aprilie, de...

Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 (Eurostat)

Facturile la electricitate şi gaze ale consumatorilor europeni au scăzut în a doua jumătate a anului trecut, după creşterea care a început după războiul...
Ultima oră
Pe aceeași temă