12.2 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSportJudecătorul Cristi Danileț explică efectele votului prin care s-a decis că Oprea...

Judecătorul Cristi Danileț explică efectele votului prin care s-a decis că Oprea nu trebuie anchetat de DNA: Justiția este împiedicată a se înfăptui

Judecătorul Cristi Danileț, membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), a precizat, marți, pe blogul său, că votul dat de senatori împotriva începerii urmăririi penale a lui Gabriel Oprea reprezintă un conflict constituțional între puteri, întrucât „justiția este împiedicată a se înfăptui, din cauză că o putere politică a statului se opune”.

„Din nou Parlamentul împiedică începerea urmăririi penale cu privire la un ministru sau fost ministru. Aceasta inseamnă că nu se poate face cercetarea mai departe pentru a se stabili vinovăţia sau nevinovăţia unei persoane. Începerea urmăririi penale ar însemna doar deschiderea cadrului procesual în care se pot strânge legal probe şi persoana vizată şi-ar exprima poziţia faţă de fapta în care a fost implicată. În final, un judecător este împiedicat să stabilească asupra acestui aspect, pentru a se înfăptui justiţia, singura garanţie a respectării drepturilor şi libertăţilor omului şi restabilirii ordinii de drept in comunitate. În aceste condiţii, justiţia fiind cea impiedicată a se înfăptui din cauză că o putere politică a statului se opune, consider că este un conflict constituţional între puteri, Puterea Legislativă subrogându-se în atribuţiile Puterii Judecătoreşti cu privire la un membru din Puterea Executivă”, a scris judecătorul, marți, pe blogul său.

În aceste condiții, Cristi Danileț a precizat că a solicitat colegilor din Consiliul Superior al Magistraturii să ia în considerare posibilitatea de a fosrmula o sesizare la Curtea Constituțională a României, pentru conflict între puteri.

„Consider că nu este firesc ca dosarele judiciare privind anumite persoane să ajungă la parlamentari şi să fie dezbătute în mod public ca şi cum Parlamentul ar fi o instanţa judecătorească. Afirm ferm că nu este atribuţia Parlamentului de a stabili dacă o anumită persoană a comis ori nu o infracţiune şi dacă este cazul sau nu ca o anumită persoană să fie trasă la răspundere penală. În faţa legii toţi oamenii trebuie să fie egali. Imunitatea parlamentarilor sau miniştrilor nu poate fi transformată în mod arbitrariu în impunitate. Dreptatea este cea care trebuie să domine societatea, nu privilegiile”, a conchis Danileț. 

Totodată, și Ambasada Statelor Unite la București a făcut precizări cu privire la acest caz. „Deşi nu comentăm cu privire la cazuri individuale, un principiu esenţial al democraţiei este faptul că toţi oamenii sunt egali în faţa legii”, a  precizat Ambasada SUA la Bucureşti, potrivit site-ului Realitatea.net.

Plenul Senatului a respins, luni, cererea procurorilor anticorupție de urmărire penală a lui Gabriel Oprea, cu 73 de voturi „împotrivă”, 45 ”pentru” şi şase abţineri, în cazul morții polițistului Bogdan Gigină.

Polițistul Gigină a murit anul trecut, după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă de pe bulevardul Știrbei Vodă din Capitală, în timp deschidea coloana oficială a fostului vicepremier.

Tot marți, Direcția Națională Anticorupție (DNA) a precizat că decizia senatorilor de a respinge cererea privind începerea urmăririi penale, în cazul lui Gabriel Oprea, are drept consecință blocarea anchetei penale față de fostul vicepremier.

„La data de 01 septembrie 2016 a fost formulată cererea de efectuare a urmăririi penale față de Oprea Gabriel, senator în Parlamentul României, fost viceprim-ministru pentru Securitate Națională și ministru al Afacerilor Interne, în legătură cu săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă, în perioada în care a deținut funcția ministerială. Solicitarea Direcției Naționale Anticorupție a fost supusă la vot de către plenul Senatului României la data de 19 septembrie 2016. Respingerea cererii procurorilor Direcției Naționale Anticorupție de începere a urmăririi penale, de către majoritatea membrilor Senatului României, are drept consecință blocarea anchetei penale față de Gabriel Oprea cu privirea la infracțiunea de ucidere din culpă și îi plasează pe procurorii Direcției Naționale Anticorupție în imposibilitatea stabilirii răspunderii penale a fostului ministru de Interne pentru moartea polițistului Bogdan Gigină. Cu alte cuvinte, voința exprimată de majoritatea senatorilor față de cererea formulată de procurori înseamnă că actul de justiție nu mai poate fi înfăptuit”, precizează DNA într-un comunicat de presă. 

Votul senatorilor a stârnit numeroase reacții. De exemplu, președintele Klaus Iohannis s-a declarat  „profund dezamăgit”. „Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, este profund dezamăgit de ceea ce s-a întâmplat astăzi în Parlament. Preşedintele subliniază din nou ceea ce a spus de multe ori – politicieni care blochează actul de justiţie nu se vor bucura niciodată de respectul şi încrederea cetăţenilor. Prin votul de astăzi, o parte din senatori a demonstrat, din nou, că nu s-a înţeles nici până acum faptul că vinovăţia sau nevinovăţia unui om nu este stabilită de un vot în plen, ci de o instanţă de judecată. Într-un stat de drept nimeni nu trebuie sa fie mai presus de lege!”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Mădălina Dobrovolschi pentru Mediafax.

Totodată, mama polițistului Bogdan Gigină, Carmen, a publicat, marți, un mesaj, pe pagina sa de Facebook, cu privire la decizia senatorilor: „„Cel care fură o găină este hoț, este supus legilor acestei țări și închis.Cea care fură un mănunchi de flori în speranța de a duce o pâine pe masă copiilor care tremură de foame este hoață și supusă acelorași legi. Cel care stă cuminte pe banchetă din spate a mașinii, nefacându-se vinovat de nimic, trăiesc frumos,vazându-și liniștit de viață, ba chiar se plâng de coșmarul trăit…”, a scris Carmen Gigină.

Înainte ca senatorii să respingă cererea DNA privind încuviințarea urmăririi penale, în cazul morții lui Gigină, Gabriel Oprea a susținut în fața acestora că nu este vinovat, întrucât el se afla pe bancheta din spate a mașinii.

„Vreau doar să explic foarte simplu şi scurt că în seara tragediei veneam de la o instituţie pe linia securităţii naţionale, nu veneam de la restaurant. Totul e documentat la secundă. Sunt aici colegi care au fost miniştri de Interne. Există o bază legală din anul 2000. Fiecare ministru de Interne, ministru de stat, vicepremier, există  deci baza legală, pentru un antemergător. În seara aceea, în jur de orele 19.00 aveam antemergătorul în faţă, în urma cercetării viteza maşinii de poliţie era viteza legală. Cea în care mă aflam eu, atenţie, pe bancheta din spate, nu o conduceam, aveam viteza legală. Din păcate, s-a întâmplat această tragedie. Un tânăr poliţist a căzut într-una din cele trei gropi din centru Capitalei. O mare tragedie. Sunt reguli foarte clare. Nu ministrul de Interne stabileşte traseul, nu dă comenzi vis a vis de viteză, nu am dat niciodată, nici nu puteam să discut cu tânărul coleg de pe motocicletă”, a declarat Oprea, în fața senatorilor. 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

România va primi gaze din Qatar, ca alternativă la gazele din Azerbaidjan

România va primi gaz natural lichefiat din Qatar, ca alternativă la producția autohtonă și la gazele pe care România le va primi din Azerbaidjan. Acest...

Acumularea de gaze este o cauză posibilă a exploziei de la blocul din Craiova

Acumularea gaze este posibila cauză a exploziei produse miercuri seară la un bloc din Craiova, în urma căreia o persoană a murit și trei...

România va primi gaze din Qatar, ca alternativă la gazele din Azerbaidjan

România va primi gaz natural lichefiat din Qatar, ca alternativă la producția autohtonă și la gazele pe care România le va primi din Azerbaidjan. Acest...
Ultima oră
Pe aceeași temă