12.8 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSportJudecătorul Horaţius Dumbravă se vrea director la INM. Care sunt piedicile de...

Judecătorul Horaţius Dumbravă se vrea director la INM. Care sunt piedicile de care se lovește

Judecătorul Horațius Dumbravă și-a dat demisia din Consiliul Superior al Magistraturii pentru a se putea înscrie la concursul pentru ocuparea postului de director al Institutului Național al Magistraturii, unde sunt școliți viitorii magistrați.

Judecătorul are două piedici în a-și realiza visul. Prima  este reprezentată de nota 4,70 pe care a luat-o la examenul scris la Codul de Procedură Civilă, din cadrul examenului pe care l-a dat în 2013 pentru a deveni avocat definitiv.  La același examen, Dumbravă a luat cea mai mare notă la Drept Penal și anume 9,80. 

Horațius Dumbravă ne-a precizat telefonic faptul că a dat examen de intrare în avocatură doar pentru a ajuta un prieten care dădea același examen și că nu a luat examenul în serios, nu s-a pregătit deloc. A recunoscut, însă, că nota este jenantă.


Citește și: UPDATE Rezultate parțiale ale alegerilor pentru CSM. Cine a fost ales să garanteze independența Justiției. Alegerile se repetă la tribunale și parchetele tribunalelor

Oferta electorală pare generoasă în privinţa numărului de candidaţi, nu însă şi în privinţa calităţilor acestora.Unii magistraţi s-au afişat în repetate rânduri alături de politicieni, iar alţii au părut mai preocupaţi de sancţionarea propriilor colegi decât de amenda-rea celor care au atacat justiţia… citește mai departe aici


 

A doua problemă este faptul că Dumbravă face parte încă din componenţa CSM până la data de 1 noiembrie. Cum concursul pentru șefia Institutului Naţional de Magistratură se dă în fața membrilor Consiliului, ceilalți candidați se pot considera dezavantajați.

Dumbravă, în calitatea sa de membru CSM ales în 2010, a făcut și un lucru foarte bun: a inițiat proiectul înființării instituției consilierului de etică la instanțe  și parchete pentru a se preveni faptele de corupție din rândul magistraților. 

Proiectul are finanțare de la Guvernul Olandei, dar a fost blocat în mijlocul derulării de o acțiune în instanță declanșată de Asociația Magistraților din România și de Uniunea Judecătorilor din România.

Alți doi candidați pentru șefia INM sunt judecătoarea Cristina Rotaru de la ÎCCJ și judecătoarea Elisabeta Roșu de la CAB.

Cristina Rotaru a devenit cunoscută după ce, din completul de cinci judecători, a făcut opinie separată și s-a pronunțat pentru achitarea lui Adrian Năstase în dosarul “Trofeul Calității”. Majoritatea judecătorilor din complet de judecători l-au condamnat pe fostul premier la doi ani închisoare cu executare. Între timp, Năstase a executat fracția obligatorie din pedeapsă și este liber.

Numele Elisabetei Roșu a apărut în scandalul tentativei de fraudare a examenului pentru funcția de vicepreședinte al Curții de Apel Craiova. Elisabeta Roșu era în comisia de examen, iar judecătoarea Mihaela Cotora, președintele Curții de Apel Craiova, a încercat să-i facă o vizită  pentru a pune o vorbă bună unui favorit. Judecătoarea Roșu ar fi refuzat să o primească, spun surse judiciare. Însă, ea ar fi susținătoare a blocării înființării instituției avertizorului de integritate din cadrul instanțelor de judecată, instituție menită a preveni faptele de corupție la instanțe. Judecătoarele Cristina Rotaru și Elisabeta Roșu nu au putut fi contactate pentru a le obține punctul de vedere.

 

 

Cele mai citite

FOTO. Anca Dumitra, Gianina din “Las Fierbinți”, a făcut marele anunț! Ce se întâmplă cu actrița

Anca Dumitra, cunoscută pentru rolul său ca „Gianina” în popularul serial de la Pro TV "Las Fierbinți", a făcut marele anunț: este însărcinată cu...

Se deschide cel mai mare mall din Capitală. Se fac angajări

Se pregătește deschiderea celui mai mare mall din Capitală și vor fi angajați sute de oameni. Militari Shopping se va transforma în cel mai...

Ozzy Osbourne şi Mary J. Blige, printre artiștii ce vor fi incluși în Rock & Roll Hall of Fame în 2024

Anul acesta, Rock & Roll Hall of Fame își deschide porțile pentru o nouă serie de legende din lumea muzicală, printre care se numără...
Ultima oră
Pe aceeași temă