15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportKelemen a discutat cu Iohannis despre problemele maghiarilor din România

Kelemen a discutat cu Iohannis despre problemele maghiarilor din România

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, vineri, la Sfântu Gheorghe, că a discutat, la întâlnirile avute în ultima perioadă, la Cotroceni, cu președintele Klaus Iohannis, probleme legate de minoritatea maghiară, însă nu și despre autonomie, adăugând însă că subiectul nu este tabu, informează Mediafax.

"Eu cred că cu orice preşedinte se poate vorbi despre orice, nu există subiecte tabu şi bănuiesc că într-o ţară democratică nici nu trebuie să spunem că există subiecte tabu. Cu domnul preşedinte am vorbit despre foarte, foarte multe subiecte, dar nu despre autonomie. Am vorbit despre problemele legate de relaţia majoritate-minorităţile etnice, chiar am propus şi un acord politic între forţele politice parlamentare, am spus că trebuie gândită, analizată o astfel de posibilitate, şi în acest context discutăm noi cu preşedintele aceste probleme", a declarat, vineri, la Covasna, liderul UDMR, Kelemen Hunor.

Citește și: Ce spune Kelemen Hunor despre drepturile maghiarilor în România

Președintele UDMR a amintit și faptul că Iohannis a susţinut, în calitate de președinte al Forumului Democrat German, proiectul Legii minorităților, iniţiat în perioada guvernului Tăriceanu, și în care există un capitol şi despre autonomia culturală.

"Domnul Klaus Iohannis, când a fost preşedintele Forumului Democrat German, a susţinut acel proiect de lege care a fost iniţiat încă din perioada lui Călin Popescu Tăriceanu şi trimis în Parlament. E vorba despre Legea minorităţilor naţionale, care conţine şi capitolul privind autonomia culturală. Deci, aici vorbim despre garanţii instituţionale pentru păstrarea identităţii etnice pentru fiecare minoritate în parte, inclusiv pentru cea mai numeroasă minoritate din România, minoritatea maghiară", a declarat Kelemen Hunor.

Citește și: Ce spune Kelemen Hunor despre deputatul UDMR urmărit penal, care a plecat în Ungaria

Acesta a menționat că nu dorește să comenteze afirmațiile făcute de Klaus Iohannis la Berlin cu privire la minoritatea maghiară.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la Berlin, că în România nu există o problemă maghiară, precizând că minoritatea maghiară are reprezentanți politici în România, care sunt partenerii săi de discuție.

Întrebat în cadrul conferinței de presă comune susținută cu Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, la Berlin, dacă este îngrijorat de atitudinea Ungariei cu privire la protecția minorității maghiare, președintele Klaus Iohannis a arătat că ”este clar că interesul Ungariei pentru minoritatea maghiară din afara țării este extrem de ridicat”.

Citește și: Kelemen Hunor, despre demisia lui George Maior

"În România, nu ne simțim amenințați de acest lucru, dar binențeles că suntem foarte atenți când un stat vecin manifestă un interes atât de ridicat față de o minoritate”, a precizat șeful statului.

Klaus Iohannis a ținut să menționeze că ”minoritatea maghiară are reprezentanți politici în România, care sunt partenerii săi de discuție”.

"Cu acești oameni politici mă întâlnesc foarte des, discutăm despre problemele respective și pot să vă asigur că în România nu există o problemă maghiară”, a mai afirmat Klaus Iohannis.

Cele mai citite

Marmaris, Izmir sau Antalya: tu unde mergi vara aceasta?

Vrei să mergi vara aceasta în Turcia? Poate fi destinația ideală pentru o vacanță de poveste.  Vei putea face sporturi nautice, te vei relaxa la...

JT Grup Oil anunță lansarea unei oferte publice de vânzare inițială a 10.000.000 acțiuni ordinare noi emise în urma unei operațiuni de majorare a...

JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal privat de produse petroliere din România...

Gigantul german BASF are un nou CEO

Markus Kamieth a fost numit preşedinte al Consiliului de Administraţie al conglomeratului german BASF SE, a informat compania prin intermediul unui comunicat transmis către...
Ultima oră
Pe aceeași temă