14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportKlaus Iohannis: Au ieşit politicienii la TV ca în desenele animate, au...

Klaus Iohannis: Au ieşit politicienii la TV ca în desenele animate, au ţopăit care mai de care ca apărători ai neamului. Președintele României i-a dat o veste foarte proastă lui Dragnea: Cum să păzească țara un penal?

Klaus Iohannis a discutat despre schimbările produse în societatea românească în decursul unui an scurs de la tragedia din Colectiv, despre evoluţia Guvernului tehnocrat şi aşteptările pe care le are de la viitorul Executiv, dar şi despre cum pot fi oprite atacurile la adresa Justiţiei.

Preșdeintele României a făcut aceste declarații la adevarul live.

Tragedia de la Colectiv

Cred că e important să constatăm că nimeni nu a uitat tragedia de la Colectiv, nimeni nu a încetat să spere că lucrurile vor fi mai bune trăgând învăţăminte după Colectiv, dar această tragedie este o rană adâncă pentru România. Nici după un an de zile nu putem să spunem că societatea a trecut peste această tragedie. Încă provoacă multă tristeţe, multă revoltă şi multe aşteptări de la clasa politică.

Voi participa şi eu la unele evenimente comemorative, spre să o facă şi mulţi ani români.

Din punct de vedere politic, anul care s-a scurs a fost atipic, datorită sentimentului de frustrare după tragedia de la Colectiv, guvernul de atunci a trebuit să plece, iar atunci am propus o soluţie neobişnuită: un guvern tehnocrat, condus de  Cioloş, care şi-a făcut treaba.
 
Declaraţii despre Guvernul Cioloș

Întrebare: Ce reproşaţi guvernului Cioloş? 

Iohannis: Un guvern tehnic se comportă altfel decât unul politic. Cred că au fost situaţii unde a lipsit coerenţa, pentru că nu au avut un partid care stabileşte o linie. Într-un guvern tehnic, un ministru încearcă să rezolve problema cum o înţelege el mai bine. Riscul e să apară sincope, dar e foarte greu de evitat. Aceşti oameni nu au avut exerciţiul guvernării până acum, dar au rezolvat atâtea probleme, E notabil în sens pozitiv.

Întrebare: De curînd aţi făcut portretul robot al viitorului premier, care a născut critici din partea PSD, condus de Liviu Dragnea. S-a schimbat ceva de atunci, va gândiţi să luaţi în calcul nominalizarea lui Dragnea? 

Iohannis: Nu am făcut un portret robot, am enunţat câteva condiţii pe care le pun eu când se va discuta desemnarea premierului după alegeri. Chestiunea penală: toţi am citit că se fac angajări pentru paznici, iată că de fiecare dată prima condiţie e să nu aibă cazier. Păi cum ne imaginăm că ţara va fi păzită de unul cu dosar penal? E inimaginabil, nu am de gând să renunţ la această condiţie.

Acest enunţ nu a fost împotriva unui partid. Am probleme cu oamenii condamnaţi penal şi care încearcă prin toate mijloacele mediatice să arate că ei sunt adevăraţii politicieni. Am făcut acest anunţ din timp că partidele să se poată pregăti cu candidaţi curaţi şi capabili.

Întrebare: Aţi auzit de Sorin Moisa? 

Iohannis: Nu cred că e cazul să discutăm acum numele viitorului premier. Nu sunt alegeri guvernamentale, ci parlamentare. Parlamentul e chemat să aleagă guvernul, iar alegătorul e chemat să aleagă partidul în care are cea mai mare încredere. După alegeri, când ştim cine câte locuri are, începem runde de negocieri între partide, între partide şi mine, pentru a găsi formula optimală fezabilă pentru a formă un guvern.

Constituţia prevede clar aceşti paşi. Dacă nici un partid nu ia peste 50%, formează coaliţii şi vin cu diverse propuneri la preşedinte. După aceste runde de discuţii voi desemna o persoană în care am încredere să formeze un guvern serios. Nu caut o persoană care să-mi fie prieten, ci o persoană capabilă să prezinte un guvern serios, care să strângă o majoritate. O astfel de persoană căutăm cu toţii. 

Întrebare: E mai bine să avem un guvern dominat de un mare partid sau un guvern de uniune naţională? 

Iohannis: Eu nu cred în soluţii de tip guvern de uniune. În anumite situaţii, complicate politic sau geopolitic, e posibil să apară nevoia sau oportunitatea asta. Dar în ansamblu nu cred că e o soluţie bună. Alegerile se fac tocmai pentru a vedea ce partid e preferat de alegători. 

Reformarea partidelor

În zona partidelor, am avut anumite aşteptări, iar aici lucrurile nu stau chiar aşa bine. Am spus că partidele trebuie să se reformeze, să scoată penalii din joc, să promoveze oameni merituoşi. Aici lucrurile au cam trenat, trebuie să recunoaştem.

Unele partide au înţeles aceste aşteptări, şi chiar dacă greu, au încercat să se schimbe, să devină partide care sunt acceptabile şi pentru noile pretenţii. În schimb, am văzut cu toţii, din păcate, că alte partide, chiar dacă au înţeles aceste aşteptări ale românilor, nici măcar nu s-au străduit să se reformeze, au mimat reforma şi au lăsat lucrurile ca înainte. În decembrie vom vedea dacă românii observă aceste schimbări.

Societatea a aşteptat că partidele să scoată penalii din joc, să promoveze oamenii buni, să se deschidă, să se reformeze. Aici lucrurile au cam trenat. Unele partide au înţeles aceste aşteptări, şi – chiar dacă uneori foarte greu – au încercat să se schimbe. În schimb, am văzut cu toţii că alte partide, chiar dacă au înţeles acustic aşteptările, nu le-au înţeles în profunzime, au mimat reforma, au lăsat totul la fel că înainte 

Eu, personal, mi-aş fi dorit mai multă reformă, mai mult curaj la partidele politice, dra lucrurile nu se termină în decembrie, este un nou început.

Întrebare: Nu veţi promulga legea cu cele 102 taxe? 

Iohannis: Această abordare nu m-a convins deloc. Ce să-şi imagineze un antreprenor, că azi sunt unele taxe şi mâine alte taxe. Asta înseamnă predictibilitate. Aceste lucruri trebuie discutate cu mediul de afaceri, sindicatele, societatea civilă. Şi dacă tragem concluzia că aceste taxe aduc mai multă birocraţie decât bani la buget, le scoatem. Dar trebuie să existe o discuţie aşezată cu experţii.

Listele cu candidați pentru parlamentare

Unii au înţeles şi au scos penalii total de pe listă, alţii nu au dorit să facă acest lucru. Chiar dacă s-au schimbat câteva nume pe listă, unii sunt tot acolo, trebuiau să fie un pic mai retraşi. Aceste lucruri le văd şi alegătorii.

Aţi văzut demonstraţia pro-Unire şi au ieşit la TV ca în desenele animate, au ţopăit politicieni care mai de care ca apărători ai neamului şi restul sunt răi. Nu cred că aşa rezolvăm problema.

Dacă ne apucăm doar din 4 în 4 ani, în ajunul alegerilor, să discutăm despre unire, justiţie şi alte lucruri importante, nu ne facem nici un bine. În campanie cred că trebuie să discutăm despre campanie, dezvoltarea economică, Parlament, simplificarea administraţiei, rezolvarea multor probleme sociale, cum văd construirea unui guvern performant.

Partidele să vină cu soluţii reale, nu cu poveşti de televizor. Soluţia e cu programe solide, pertinente, convingătoare. 

S-a pus problema TVR şi SRR. Cum îşi imaginează cineva că această chestiune se rezolva într-o săptămâna, renunţând la taxa radio-tv? Fără un plan pe termen lung nu se rezolva lucrurile. E o abordare heirupista, dăunătoare pe termen lung.

Întrebare: Cum îi scoatem pe români la vot?

Iohannis: Explicându-le care e miza votului: România de mâine. Dacă ne uităm la ultimele alegeri, care m-au privit direct pe mine, aţi văzut că oamenii au venit la vot. Aşa trebuie să fie la toate alegerile.

Declaraţiile lui Klaus Iohannis despre atacurile asupra justiţiei 

Întrebare: Asistăm la un atac concertat împotriva DNA. Cum vedeţi atacurile? 

Iohannis: Citesc aceste atacuri într-o cheie foarte simplă: aceşti oameni sunt urmăriţi penal, unii chiar condamnaţi, şi se tem de justiţie. Răspunsul găsit de ei, fundamental eronat, e să atace instituţiile care se ocupă de ei. E calea greşită. 

Au devenit foarte nervoşi pentru că dreptatea, justiţia se apropie de ei şi-i descoperă. Nu-şi dau seama că nu fac decât să tragă propriile partide în jos. Şi sper că aceste partide să înţeleagă în timp util, înainte de alegeri, că aceşti penali nu au ce caută în conducerea partidelor şi a instituţiilor statului. Indiferent de cât de belicos e discursul lor, nu mai reuşesc să păcălească pe nimeni. 

Întrebare: Prima tema de campanie e atacul la Kovesi pe tema presupusului plagiat, apoi teme precum dispută între Biserica oprtodoxa, apoi unirea cu Moldova. Acestea sunt temele reale de campanie? 

Iohannis: Şi acestea sunt problemele României, nu putem să ne prefacem că nu sunt. Dar nu e bine să se discute în cheie electoralist-populiste. Ele trebuie discutate de societate. Evident că trebuie să discutăm foarte aşezat, cu un plan pe termen lung, care va fi abordarea României în chestiunea unificării cu Moldova.

Trebuie să vedem dacă vrem în România o justiţie independenţa, puternică, care-i rade pe vinovaţi şi-i apară pe nevinovaţi. Dar să nu discutăm într-o zona populistă.

Klaus Iohannis şi relaţiile internaţionale

Întrebare: Duminică sunt alegeri în Republica Moldova. Cum vedeţi situaţia de acolo? 

Răspuns: În ultimii ani, deseori România a avut o abordare discutabilă. Au fost sprijinite persoane. Această abordare nu e corectă. România trebuie să sprijine Moldova instituţional, că moldovenii să-şi creeze instituţii credibile. Nu este util să ne exprimăm în ce priveşte persoană celui care va fi ales preşedinte. Sondajele arată că aproape sigur va fi turul 2. E alegerea moldovenilor, să-i lăsăm să-şi aleagă preşedintele. 

Întrebare: Cum privesc Franţa şi Germania ideea că România să se alăture lor? 

Iohannis: Cu foarte mare deschidere şi multe aşteptări. Ne dorim să fim mai aproape de nucleul UE. Abordarea României a fost de multă vreme, şi eu am întărit-o, că-şi doreşte să fie acolo. Sunt ţări care nu-şi mai doresc să fie foarte bine integrate, ţări care vor să se retragă puţin din procesul de integrare. Pentru România e important să continue procesul de integrare, să între în Schengen şi zona euro.

Crizele multiple nu au trecut fără urme şi răni şi falii. Am avut criză economică, criză migraţiei, criză de abordări diferite între ţările din est şi nucleul dur, divergente nord-sud pe bugete, avem o criză de credibilitate.

Întrebare: Ce veşti mai aveţi despre tratatul UE-Canada?

Iohannis: Ştiri noi nu am. Belgia nu poate semna fiindcă regiunea Valonia se opune. O situaţie neaşteptată şi o situaţie care, sper eu, se va rezolva într-un final. Tratatul s-a negociat în ultimii 7 ani. S-a ajuns la o formă de tratat foarte bună. În cadrul acestor negocieri, noi am negociat în paralel chestiunea vizelor, care nu e legată de acest acord.  

Săptămâna trecută se ajunsese că România şi Bulgaria aveau încă rezerve pentru că nu se tranşase chestiunea vizelor. Între timp, noi am negociat bine cu Canada şi ne-am retras rezervele, toată lumea considerând că se va ajunge la o concluzie şi cu Valonia, ceea ce încă e posibil. Nu aş vrea să fiu foarte negativ, cred că încă sunt şanse să se convingă şi Valonia că e un acord bun. Aşteptăm noi rezultate din negocieri sau amânarea concluziilor.

Întrebare: Pe 8 noiembrie vor fi alegeri prezidenţiale în SUA. Cât de importante sunt? 

Răspuns: Sunt foarte importante. Parteneriatul cu SUA e cel mai important parteneriat strategic al României. Dar poporul are întotdeauna dreptate. Nu ar fi politic corect să ne exprimăm într-un fel sau altul, e treaba americanilor să decidă prin vot. 

Întrebare: 2018 e un an special, centenarul Marii Uniri. Care ar fi idealurile care ar trebui să ne unească?

Iohannis: România va împlini vârstă de 100 de ani, e un moment extrem de important. Am demarat procesul de elaborare a unui proiect de ţară pentru a avea o propunere, că să ştim ce vrem noi, generaţia noastră. Vrem să fim parte a UE, să ne integrăm profund în UE, să fim în NATO, să fim o democraţie autentică – trebuie scris clar în proiectul de ţară.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...
Ultima oră
Pe aceeași temă