25.3 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSportVIDEO. Klaus Iohannis: A fi tolerant nu înseamnă a fi tăntălău. Toleranța...

VIDEO. Klaus Iohannis: A fi tolerant nu înseamnă a fi tăntălău. Toleranța rezultă din informare, nu din dezinformare

Președintele Klaus Iohannis susține că toleranța înseamnă că sunt persoane cu alte păreri și atrage atenția că pacea socială nu se obține prin vot. Precizările vin în contextul în care șeful statului a fost criticat pentru că a făcut apel la toleranță, ca răspuns la inițiativa cetățenească pentru redefinirea familiei, în Constituție.

„A fi tolerant nu înseamnă a fi tăntălău. A fi tolerant înseamnă a accepta conștient că sunt alții cu alte păreri, alte opinii, dar nu contează că suntem toți români în cazul acesta, în societatea românească și vreau să mergem mai departe, asta înseamnă toleranță. Toleranța rezultă din informare, nu din dezinformare", a declara președintele Iohannis, miercuri, la dezbaterea „Politica: De la teorie la practică", care a avut loc la BCU.

Șeful statului a fost întrebat dacă inițiatorii demersului de modificare a Constituției cu privire la definirea familiei au generat o radicalizare a unor culte.

„Nu cred că au produs nicio radicalizare, dar nici nu au avut vreun impact în sensul de a modifica atitudinea unor grupuri față de temă. După părerea mea, tema, chiar dacă a fost ridicată cu foarte multe, aproximativ trei milioane de semnături, și are susținători importanți, nu cred că este o temă care a penetrat societatea românească, cum nici reacțiile unor politicieni nu au reușit să miște electoratul semnificativ", a declarat președintele Klaus Iohannis.

El a explicat declarațiile sale din octombrie cu privire la această temă, arătând că le-ar repeta oricând.

„Am făcut acele afirmații cu foarte multă bună-credință și le-aș repeta oricând. S-au găsit bineînțeles unii politicieni șmecheri care imediat s-au cățărat pe mine și au încercat să dovedească ce buni patrioți și români sunt ei și că eu mă situez într-o poziție stranie. Nu cred că sunt într-o poziție stranie și nici românii nu au crezut asta, altfel nu m-ar fi ales din capul locului, dar cred că este foarte important să avem grijă cu astfel de inițiative. Sigur, se poate supune orice la vot, putem să mergem, ștampilăm și obținem un rezultat, însă ceea ce niciodată nu se poate obține prin vot este pacea socială", a mai spus președintele.

Președintele Iohannis a subliniat că pacea socială se poate obține numai prin compromis, care trebuie făcut între politicieni, între politic și societate, între societate și biserică, între diferitele grupuri din societate.

„Or, niciodată, pacea socială nu poate să fie rezultatul unui vot de tip referendum, ci poate să fie doar rezultatul unei abordări mature din partea tuturor actorilor relevanți din societate. Orice încercare de a împinge echilibrul într-o parte sau într-alta nu rezultă decât într-o mulțime de perdanți. De obicei pierd toți. Dacă pacea socială în țară se rupe, nu există niciun câștigător, există numai perdanți. Din acest motiv am spus că este foarte importat să fim toleranți", a completat el.

În luna octombrie, președintele Iohannis a lansat un îndemn la toleranță. „Trebuie să revenim la ceea ce se numește toleranță și acceptarea celuluilat, acceptarea celuilalt cu bune și rele, nu suntem toți la fel. Este greșit să dăm ascultare sau să mergem pe calea fanatismului religios sau a solicitarilior ultimative. Eu nu cred în ele și nu le sprijin. Eu sunt adeptul  toleranței, încrederii și deschiderii spre ceilalți" a precizat Klaus Iohannis, după ce pastorul Viorel Iuga l-a îndemnat să își exprime public opinia în legătură cu ideea de modificare a Constituției, astfel încât legea fundamentală să precizeze că familia se întemeiază pe căsătoria dintre un bărbat și o femeie, excluzând astfel ideea căsătoriei între persoane de același sex.

Coaliția pentru Familie a reacționat la declarațiile președintelui, precizând că șeful statului nu are atribuții de veto în cazul unui referendum. „Cu alte cuvinte, președintele nu se poate opune organizării referendumului și nici nu poate anula rezultatele acestuia”.

asta este video

„Considerăm în interesul tuturor participanților la <<viața cetății>>, indiferent de opinia lor, ca dl. președinte Klaus Iohannis să clarifice și să detalieze poziția d-sale cu privire la cele afirmate.În condițiile în care inițiativa legislativă a cetățenilor de revizuire a Constituției României a fost avizată favorabil de Curtea Constituțională, în România va TREBUI să aibă loc un REFERENDUM privind familia. Înțelegem că există o miză și că forțe puternice se opun acestui referendum. Totuși, el nu poate fi opțional – cel puțin dacă România este într-adevăr un stat de drept și democratic și nu se află sub dictatură”, scriu reprezentanții Coaliției pentru Familie.

Totodată, într-un comunicat de presă remis redacției, reprezentanții Coaliției au susținut că „suveranitatea poporului nu poate fi pusă în discuție de nimeni și nu poate constitui obiectul niciunei negocieri”

„Solicităm aceste clarificări în condițiile în care presa a preluat și interpretat declarația d-lui Președinte ca pe un semnal clar de opoziție față de inițiativa cetățenească. Mai mult, presa internațională le-a legat, într-un mod periculos apreciem noi, de apropiata decizie a Curții Constituționale care se va pronunța pe 27 octombrie asupra cererii unui cuplu de bărbați de a le fi recunoscută în România <<căsătoria>> încheiată într-un alt stat”.

Și Patriarhia Română a reacţionat la declaraţia preşedintelui Iohannis.

„Reacţia domnului preşedinte Iohannis este un răspuns la «o solicitare ultimativă» a pastorului baptist Iuga Viorel privind atitudinea preşedintelui faţă de familia creştină. Probabil acest demers a fost catalogat ca «solicitare ultimativă». Propunerea de amendare a Constituţiei nu reprezintă «o solicitare ultimativă», ci o chemare firească la exprimarea democratică a voinţei cetăţenilor cu privire la una dintre valorile fundamentale ale societăţii, familia. Solicitarea are ca scop principal protejarea familiei, a părinţilor şi a copiilor, şi nu condamnarea altor persoane", susțin reprezentanții Patriarhiei.

În finalul mesajului, Patriarhia precizează că îşi exprimă speranţa că demersul Coaliţiei pentru Familie va fi înţeles corect de către toate autorităţile statului român şi că i se va da curs conform Constituţiei.

Cele mai citite

Horia Constantinescu a demisionat din fruntea ANPC și va candida din partea PSD la Primăria Constanța

Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC. Constantinescu a anunțat, luni, că a semnat cererea de demisie din funcţia de preşedinte al Autorităţii...

Lucian Bode a văzut șacalii. Cine-i prinde?

Învățat despre utilitatea glonțului magic, Lucian Bode a lansat cel mai consistent mesaj de campanie electorală: “În vremuri grele, apar șacalii, care așteaptă un...

Azi încep depunerile de candidaturi pentru alegerile locale

Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de astăzi până pe 30 aprilie, ora 23:59, să depună...
Ultima oră
Pe aceeași temă