10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSportKlaus Iohannis: Dacă ne dorim o armată modernă, este nevoie și de...

Klaus Iohannis: Dacă ne dorim o armată modernă, este nevoie și de susținere politică, dar și de resurse financiare

Președintele Klaus Iohannis susține că este nevoie de susținere politică și de resurse financiare pentru ca România să aibă o armată modernă, informează Agerpres

Președintele a explicat, la dezbaterea „Armata — instituție fundamentală a statului. Sursă de încredere și mândrie națională”, că este nevoie ca armata are nevoie de susținere politică.

„Dacă ne dorim cu adevărat o armată modernă, o armată care poate să răspundă cu adevărat provocărilor cu care ne confruntăm acum, și ne confruntăm cu o serie impresionantă de provocări, atunci ajungem repede la concluzia că pentru o armată modernă este nevoie și de susținere politică, dar evident și de resurse, în special financiare. Exact din acest motiv am invitat la începutul anului trecut partidele parlamentare la o discuție și am ajuns la un consens interesant. Este prima dată de la Revoluție încoace când în România se ajunge la un astfel de consens politic, mă refer la acel consens care prevede alocarea a 2% din PIB pentru nevoie de apărare, și prevede că acest nivel, cel puțin 2% se va menține pe cel puțin 10 ani. Abia acest buget ne va putea în situația să putem satisface nu nevoile armatei, ci nevoia românilor de a avea o armată modernă. Creșterea finanțări a fost un act de politică și trebuie dublat și de un proces de planificare multianuală. Degeaba avem un buget mai mare dacă fondurile nu vor fi alocate cu responsabilitate în administrare”, a spus președintele Klaus Iohannis, la Satu Mare.

 

Klaus Iohannis a atras însă atenția asupra faptului că resursele materiale trebuie folosite cu predictibilitate, fiind și cazuri când s-au achiziționat dotări scumpe, dar cu „interoperabilitate foarte scăzută”.

„Știm cu toții că lipsa de predictibilitate a finanțării din partea statului, absența unor programe multianuale, care să fie și coerente, au condus la situații absolut de dorit, în care armata a fost dotată din păcate nu o dată, cu produse care în mod paradoxal nu au fost nici cele mai ieftine, dar cu interoperabilitate foarte scăzută, ca să nu fac alte formulări. Apariția unor resurse importante pentru înzestrarea armatei și predictibilitatea acestora în următorii 10 ani trebuie să reprezinte o gură de oxigen necesară și revigorării industriei de apărare românești. Cred că avem mare nevoie de proiecte de anvergură care să implice industria a apărare”, a mai spus șeful statului.

Totodată, președintele Iohannis a precizat că România are ambiția de a-și consolida poziția de actor regional previzibil, însă este nevoie de o dotare corespunzătoare, de analiză și planificare strategică.

„România are ambiția de a-și consolida poziția de actor regional previzibil, un rol strategic important, un rol de a păstra stabilitate nu numai în interiorul țării, ci și în în întreaga regiune. Această ambiție evident că nu poate să fie satisfăcută doar vorbind de ea, este nevoie de mult mai mult. Este nevoie de o dotare corespunzătoare, de analiză și planificare strategică, de o transformare a armatei într-o armată modernă și puternică și, în acest context, sigur, este necesar să identificăm un echilibru între cele trei dimensiuni ale apărării — aeriană, terestă și maritimă, care să fie în deplină concordanță cu viziunea pe termen lung asupra vizionării strategice a țării, în raport cu aliații, dar și în raport cu potențialii adversari”, a mai spus el.

Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă