20.3 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSportKlaus Iohannis, explicații de la Cotroceni: ședință CSAT, decorație Laslo Tokes, vizită...

Klaus Iohannis, explicații de la Cotroceni: ședință CSAT, decorație Laslo Tokes, vizită în Israel

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, joi seara, într-o declarație de la Palatul Cotroceni, că a decis să-i retragă decoraţia "Steaua României" lui Laszlo Tokes, care urmare a sesizării Consiliului de Onoare, a propus retragerea distincţiei.

"După părerea mea, trebuie să ţinem cont de câteva lucruri. Cel care acordă o distincţie vrea să răsplatească pe cel distins, să-i recunoască un merit. Cel care primeşte şi care acceptă această distincţie trebuie să recunoască România şi Constituţia României, trebuie să aprecieze valorile care stau la baza Constituţiei" – a argumentat şeful statului.

Totodată, Iohannis a făcut o serie de precizări legate de motivele pentru care l-a delegat pe premierul Dacian Cioloş să participe la Bruxelles: "Scopul întâlnirilor este de a controla fluxul migraţionist, în special pe ruta balcanică, de a evalua impactul misiunii NATO în Marea Egee şi de a găsi căi pentru un mai bun control al fluxului migrator", a spus preşedintele, care a precizat că mandatul dat se înscrie în logica lucrurilor de până acum. El a mai spus că "este clar că este nevoie de un control mult mai riguros al graniţelor".

În declaraţia de presă de la Cotroceni, Klaus Iohannis a anunţat că, începând de duminică, va face o vizită de stat în Israel şi Palestina, vizita find stabilită deja de câteva luni de zile. "Este evident că nu poate fi contramandată şi suntem în situaţia foarte bună ca atât preşedintele cât şi premierul ştiu foarte bine cum să reprezinte România în cadrul unor reuniuni la Bruxelles". Iohannis a spus că va avea întâlniri cu preşedintele Israelului, cu premierul şi cu speaker-ul Parlamentului. În plus, preşedintele român va avea cel puţin o întâlnire cu diaspora din Israel, adăugând că "voi avea discuţii foarte bune, care au scopul de a îmbunătăţi relaţia dintre România şi Israel". Totodată, Iohannis va face o vizită la Autoritatea din Palestina, unde "voi avea o întâlnire cu preşedintele său".

Klaus Iohannis a anunţat şi organizarea unei şedinţe a CSAT în data de 15 martie, declarând că: "sunt chestiuni care trebuie să fie discutate de regula în primul trimestru, foarte multe legate de chestiuni de bilanţ şi de buget, plus alte reglementări".

Şeful statului s-a referit şi la problema revoluţionarilor, precizând că după modificarea legislaţiei, a instituit o procedură de reverificare a titlurilor de revoluţionar. El a spus că "Administraţia Prezidenţială nu are nicio atribuţie de verificare sau prelucrare a unor contestaţii, în această chestiune. Legea în această speţă îmi dă o singură atribuţie: sa iau act de aceste liste şi să le validez prin decret. Aceste titluri în niciun caz nu sunt decoraţii conferite de preşedinte, ci sunt titluri conferinte în baza unor legislaţii foarte clare".

La întrebarea unui jurnalist legat de situaţia bebeluşilor bolnavi din Arges, Klaus Iohannis a spus că este preocupat de această temă şi a avut chiar două discuţii cu ministrul Sănătăţii, adăugând că urmăreşte cu aceeaşi îngrijorare evoluţia situaţiei şi speră ca autorităţile competente să-şi facă treaba bine. Întrebat dacă este mulţumit de modul în care a fost gestionată criza bebeluşilor de către Guvern, şeful statului a spus că este prematur să ofere un răspuns.

Legat de propunerea ministrului Justiţiei pentru ca Laura Codruta Kovesi să aibă un nou mandat la şefia DNA, propunere trimisa la CSM, şeful statului a răspuns laconic presei. "Am fost informat şi m-am exprimat deja în public de două ori. Cred că rezultatele de la DNA vorbesc de la sine", a spus preşedintele.

Cele mai citite

Céline Dion, primul interviu acordat după diagnosticarea cu sindromul persoanei rigide. “De ce eu? Cum s-a întâmplat asta? Ce am făcut eu? E vina...

Într-un interviu sincer și emoționant acordat recent revistei Vogue France, celebra artistă de origine canadiană Céline Dion a vorbit deschis despre lupta sa cu...

Pensiile în luna mai. S-a hotărât dacă vor fi plătite în avans

Guvernul României a decis să aprobe în avans plata pensiilor și a altor drepturi prevăzute de legi speciale pentru luna mai 2024, conform informațiilor...

Coreea de Nord a trimis o delegație în Iran, pentru discuții economice și militare. Ambele țări avansează în domeniul nuclear

O delegație din Coreea de Nord a plecat de la Phenian spre Iran, unde urmează a fi primită de oficiali de la Teheran. Delegația nord-coreeană...
Ultima oră
Pe aceeași temă