17 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportKlaus Iohannis, despre informațiile privind o posibilă colaborare a lui Mircea Dumitru...

Klaus Iohannis, despre informațiile privind o posibilă colaborare a lui Mircea Dumitru cu Securitatea: Ar fi o chestiune letală carierei sale

Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri seara, că dacă s-ar dovedi o legătură între ministrul Educației, Mircea Dumitru, și informațiile conform cărora el ar fi fost colaborator al Securității, aceasta ar fi „letală” carierei sale.

„Dacă s-ar adeveri acuzațiile, Mircea Dumitru ar trebui, clar, să demisioneze din Guvern”, a declarat președintele Klaus Iohannis, la ieșirea de la Ateneu, unde a avut loc repetiția generală a spectacolului „Parsifal”.

O astfel de legătură s-ar dovedi „letală” carierei sale ca ministru al Educației, a mai spus Klaus Iohannis, care s-a declarat îngrijorat de zvonurile apărute în spațiul public.

Marți, în spațiul public au apărut declarații conform cărora Mircea Dumitru ar fi colaborat cu Securitatea. În acest context, ministrul Educației a dezmințit informațiile, în cadrul unei conferințe de presă.


CITEȘTE ȘI: Mirabela Amarandei: Ministrul Mircea Dumitru va reuși să își apere reputația până la capăt


 

„Resping orice fel de acuzație care mi-a fost adusă că aș fi colaborat în orice formă cu Securitatea. Nu am fost nici membru al Securității, nici colaborator al Securității, nu am făcut poliție politică. Vreau să fiu foarte bine înțeles: nu am avut niciodată contacte cu Securitatea statului în regimul comunist. De asemenea, nu am semnat niciun angajament. Documentele care au fost prezentate în presă din acel dosar nu sunt produse de mine”, a spus Mircea Dumitru.

Totodată, el a solicitat Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității să vină cu un punct de vedere clar în privința statutului său, precizând că este vorba despre „o mistificare grosolană, un fals”.

„Solicit în momentul de față CNSAS să vină cu un punct de vedere clar, public, din care să rezulte care este poziția acestei instituții în legătură cu statutul meu. De asemenea, pentru că ceea ce s-a întâmplat în momentul de față este o mistificare grosolană, este un fals, dar nu un fals oarecare, ci este o calomnie la adresa mea, voi acționa în instanță, îmi iau această libertatea să acționez în instanță pe cei care au făcut aceste afirmații defăimătoare la adresa mea în spațiul public. Nu cred că este vorba despre o simplă întâmplare ceea ce se produce în momentul de față. M-am angajat atunci când am preluat acest mandat, acum trei luni, să militez pentru anumite principii clare — principalul principiu fiind acela al apărării integrității”, a mai spus el.

Reacția Guvernului

Guvernul i-a luat, marți, apărarea ministrului Educației, după ce în spațiul public au apărut declarații conform cărora Mircea Dumitru ar fi colaborat cu Securitatea, precizând că niciun ministru nu a colaborat și nici nu a comis acte de poliție politică.


CITEȘTE ȘI: Ministrul Sănătății îi ia apărarea lui Mircea Dumitru: Afirmațiile au fost deja lansate și împrăștiate. Au tot interesul să-l compromită


„Integritatea rămâne valoarea esențială la care acest Guvern se raportează, înțelegând aici și faptul că niciunul dintre miniștri nu a colaborat și nici nu a fost agent al fostei Securități”, a declarat, marți, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu.

Potrivit sursei citate, premierul Dacian Cioloș a discutat, marți, cu ministrul Mircea Dumitru și a primit asigurări că acesta nu a avut relații de colaborare cu fosta Securitate și nici nu a făcut acte de poliție politică.

CSNAS: În 2007 s-a adoptat decizia de necolaborare cu poliția politică comunistă a lui Mircea Dumitru

Și CNSAS a făcut, marți, precizări pe această temă. „La data de 07.08.2007, Colegiul C.N.S.A.S. a adoptat, pe numele domnului Mircea Dumitru, Decizia nr. 2175 de neapartenență/ necolaborare cu poliția politică comunistă, potrivit prevederilor legale la acea dată (Legea nr. 187/1999). Verificarea domniei sale s-a derulat, în virtutea calității sale de decan al Facultății de Filozofie, Universitatea din București, la cererea Asociației Civic Media; În acest moment, verificarea membrilor Guvernului României este în derulare, iar la finalizarea acesteia, C.N.S.A.S. va face publice concluziile, inclusiv în privința domnului Mircea Dumitru”, precizează reprezentanții instituției, într-un comunicat de presă.

Revizuirea unei decizii privind colaborarea cu Securitatea va fi făcută doar în cazul în care „apar elemente noi”, a precizat fostul preşedinte al CNSAS din perioada în care a fost emisă decizia în cazul lui Mircea Dumitru, Ladislau Csendes, pentru News.ro. Totodată, el a subliniat că membrii consiliului nu dau adeverințe „după ureche”.

Ladislau Csendes a explicat în ce condiții se poate revizui o decizie a CNSAS privind colaborarea cu Securitatea, în condițiile în care actualul ministru al Educației, Mircea Dumitru, are o decizie de necolaborare, din anul 2007. Astfel, el a susținut că acest lucru este posibil „doar dacă apar elemente noi”, subliniind că „membrii CNSAS nu dau adeverinţe după ureche”.

Ladislau Csendes a mai susţinut că membrii CNSAS ar fi trebuit să fie informaţi dinainte despre o solicitare de revizuire a unei decizii privind colaborarea cu Securitatea a lui Mircea Dumitru. Astfel, în ședința de marți a CNSAS nu s-a luat în discuție vreo solicitare care să îl vizeze pe ministru, a mai spus el.


CITEȘTE ȘI: Guvernul îi ia apărarea ministrului Mircea Dumitru: Niciun ministru nu a colaborat și nici nu a fost agent al Securității


Totodată, Claudiu Secaşiu, membru al CNSAS, a declarat pentru News.ro că ministrul Educaţiei face „obiectul unei noi verificări din oficiu”, fiind vorba despre o „procedură stabilită prin lege”, în condițiile în care Mircea Dumitru deține o nouă funcţie.

„Persoana (Mircea Dumitru – n.r.) are o adeverinţă din 2007 pe calitatea pe care o deţinea la vremea respectivă, dar care acum face obiectul unei noi verificări din oficiu. Este o îndatorire a instituţiei de a face verificări, o procedură stabilită de lege pentru persoanele care fac obiectul unei verificări din oficiu”, a declarat Claudiu Secaşiu, membru al CNSAS. 

Cele mai citite

Soluții pentru protecția împotriva exploziilor de praf

În peisajul comercial de astăzi, asigurarea siguranței și securității este vitală, în special în ceea ce privește reducerea riscurilor asociate cu exploziile de praf....

Cultură de canabis, descoperită într-o comună din Călărași. Un bărbat a fost reținut de procurorii DIICOT

Un bărbat a fost reţinut, joi, de procurorii DIICOT, după ce ar fi iniţiat şi dezvoltat, într-o comună din judeţul Călăraşi, două culturi de...

Tichetele casnice: cum le pot folosi firmele și persoanele fizice

Sistemul de plată prin tichete a activităților casnice e funcțional și tocmai a fost modificat de Guvern printr-o ordonanță de urgență, deși acesta ar...
Ultima oră
Pe aceeași temă