12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSportKlaus Iohannis, despre migraţie: Toate statele UE vor primi imigranţi. Fiecare ţară...

Klaus Iohannis, despre migraţie: Toate statele UE vor primi imigranţi. Fiecare ţară va decide numărul lor, pe bază de voluntariat

Klaus Iohannis, preşedintele României, a declarat că la summitul de vară al Consiliul European de la Bruxelles s-a stabilit că toate statele Uniuneii Europene s-au angajat să participe la relocarea a 40.000 de migranţi, urmând ca fiecare ţară să decidă pe bază de voluntariat câte persoane poate prelua, precizând că în România chestiunea va fi gestionată de MAI, scrie Mediafax.

Tema migraţiei a fost abordată pe larg (la Consiliul European de Vară), acest fenomen reprezentând o provocare importantă pentru UE. În intervenţia mea, am subliniat că provocările cu care ne confruntăm în prezent au nevoie de un răspuns solidar, coordonat şi cuprinzător. Am arătat, totodată, că transpunerea în plan concret a principiilor solidarităţii şi reponsabilităţii partajate la nivel UE trebuie să ia în calcul realităţile specifice din statele membre. Textul concluziilor reflectă în mod adecvat aceste aspecte“, a declarat preşedintele Iohannis.

Şeful statului a explicat că acest mecanism va fi unul temporar, pe o perioadă de 2 ani, şi va avea “caracter excepţional”. Referitor la relocarea extra-UE s-a agreat relocarea, de asemenea, pe baze voluntare, a unui număr de 20.000 de persoane dislocate care au în mod clar nevoie de protecţie internaţională“, a spus Iohannis.

Întrebat cum va funcţiona mecanismul, Iohannis a declarat: “Se verifică dacă adunând aceste propuneri se acoperă necesarul de 40.000 plus 20.000. Dacă da, chestiunea este lămurită şi se trece mai departe. Dacă nu, atunci probabil va fi nevoie de o nouă discuţie, nu am stabilit în ce format, pentru a se ajunge la coincidenţa numărului vizat”.

Liderii europeni, reuniţi joi şi vineri la Bruxelles, au fost de acord să accelereze relocarea a mii de imigranţi care au ajuns în Italia şi Grecia traversând Marea Mediterană, relatează BBC News Online.

 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă