11.7 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSportKlaus Iohannis, după Consiliul European: Criza refugiaților, rezolvată dacă intervenim în zonele...

Klaus Iohannis, după Consiliul European: Criza refugiaților, rezolvată dacă intervenim în zonele de conflict

Președinte Klaus Iohannis a declarat, miercuri seara, după ședința Consuliului European, că soluția la criza imigranților este intervenția în Siria, pentru a opri conflictul care îi obligă pe oameni să își părăsească țara. 

De asemenea, șeful statului a subliniat că este foarte important să se acorde mai mult ajutor țărilor precum Iordania, Libanul sau Turcia, unde sunt foarte mulți refugiați. Klaus Iohannis a explicat că ajutorarea refugiaților din aceste zone este o soluție mai rapidă și mai eficientă în acest moment. 

Citește și: Iohannis: Decizia JAI nu se rediscută în CE. Este bun luată. Vom primi 6000 de euro pentru fiecare refugiat

Klaus Iohannis a mai făcut o propunere și cu privire la securizarea frontierelor Europei. Astfel, președintele a propus transformarea ”hot spot-urilor”, centrele naționale în care refugiații sunt primiți și înregistrați, înainte de a fi trimiși mai departe, în centre europene. Șeful statului a subliniat că propunerea este pertinentă, întrucât criza este una europeană, nu națională. 

”A fost, dacă ne gândim la temă migrației, probabil cea mai bună întâlnire de până acum, o întâlnire în care s-au discutat problemele de fond, o abordare foarte constructivă și dintre chestiunile care au fost discutate aș menționa doar câteva. În alocuțiunea pe care am avut-o am încercat să enumăr un pic tematicile care ne-au preocupat pe toți și în acest sens v-aș relata un pic care a fost abordarea mea. în primul rând, este evident că, dacă vrem să gestionăm eficient fenomenul migrației, trebuie să mergem la cauza acestui fenomen, adică în zonele de criză, de exemplu, dar nu singura, zona Siria și trebuie să încercam să intervenim acolo pentru a termină conflictul și pentru a reinstaura pacea în zonă. Acest lucru este destul de dificil și Uniunea Europeană singură, cu certitudine, nu poate să facă acest lucru, dar poate contribui la acest lucru”, a spus Klaus Iohannis. 

Klaus Iohannis a explicat că s-a discutat despre suplimentarea fondurilor pentru programul alimentar mondial, iar România a decis să contribuie cu 300.000 de euro. 

Citește și: Sistemul de distribuire a 120.000 de refugiaţi pe bază de cote, APROBAT în consiliul JAI. Ce cotă îi revine României

”O a două temă pe care am reiterat-o este importanța care trebuie acordată zonelor sigure din jurul zonei de criză, de exemplu, țărilor precum: Iordania, Libanul sau Turcia, unde se găsesc un număr foarte important de refugiați. Orice sprijin dat acestor țări, dă un rezultat mult mai consistent și mult mai rapid decât un sprijin acordat refugiaților care au ajuns deja până în Europa. În acest context, a fost reluată rugămintea din partea înaltului Reprezentant și din partea Președinției Consiliului de a veni cu un ajutor substanțial pentru programul alimentar mondial care se ocupă foarte mult de refugiații care se află în aceste tabere care înconjoară zonele de conflict-și aici pot să va spun că România a decis să aloce 300.000 de euro pentru următorii trei ani. Această sumă reprezintă un multiplu al sumei care a fost până acum alocată de România pentru acest scop”, a spus președintele țării. 

Klaus Iohannis a spus că propunerea lui cu privire la centrele pentru refugiați a fost foarte bine primită.

”În fine, este clar că trebuie întărită frontieră externă a Uniunii Europene. Am reluat acest lucru și am subliniat că în afară de această chestiune, unde probabil va fi nevoie și de acțiuni coordonate ale Uniunii, nu numai ale statelor membre, este nevoie să combatem acele rețele care se ocupă cu migrantii, cu refugiații, care vor să treacă dintr-o țara în alta, deci practic cu traficanții de refugiați. În fine, am ajuns la tema așa-numitor ‘hot spots’ care sunt gândite ca centre unde refugiații vor fi înregistrați, vor putea să stea un timp, nu foarte lung, până se termină procedurile de înregistrare și atunci să fie trimiși ori înapoi, dacă nu îndeplinesc condițiile pentru refugiați, respectiv să fie trimiși mai departe într-o țara țintă. Aici mi-am permis să fac propunerea să judecăm împreună, dacă nu ar fi eficient că aceste ‘hot spots’, deci aceste centre să devină centre europene, fiindcă problema nu este una națională a țării unde ajung refugiații, ci este evident o problemă europeană. Această propunere pe care am făcut-o a fost foarte bine primită și reluată de mai mulți participanți la această reuniune. În fine, s-a discutat despre un concept integrat, am solicitat un concept integrat, pentru a putea aborda întregul mecanism de la sursă până la țara unde ajunge în final refugiatul care are acest drept”, a spus Iohannis. 

Președintele Klaus Iohannis a subliniat că decizia Consiliului JAI nu a fost adusă în discuție la Consiliul European.   

”Există încă două teme pe care le-aș aborda foarte pe scurt, care nu țin de agenda întâlnirii Consiliului din această seară. Este o temă falsă care a apărut în România, probabil din neștiință, nu cred că pot să merg așa de departe să spun că temă a fost exploatată politic de politicieni foarte cunoscuți, fiindcă nu am astfel de date. Una peste alta, decizia Consiliului JAI de ieri nu a fost luată în discuție astăzi. Nici nu s-ar fi putut. Consiliul European nu ar fi putut să revoce sau să anuleze sau să schimbe decizia JAI de ieri. Va amintiți decizia JAI, adică Consiliul Justiție și Afaceri Interne, a hotărât prin vot un anumit mecanism de repartizare a refugiaților. știu că unii au vehiculat ideea că la Consiliu se poate rearanja, se poate reluă. Este o informație fundamental greșită și pe aceia îi rog să citească un pic regulamentele Uniunii”, a subliniat Iohannis. 

Președintele a discutat și despre procedurile de infringment îndreptate către România și a dat asigurări că Guvernul lucrează la problemele semnalate. 
  
”Ultima chestiune: astăzi au fost lansate 40 de proceduri de infringement împotrivă a 19 țări, proceduri lansate de Comisia Europeană. Două din aceste proceduri de infringement sunt îndreptate împotriva României. Împreună cu echipă mea am verificat, sunt două proceduri relativ simple care privesc chestiuni de acordare a azilului și am primit toate asigurările că Guvernul lucrează pe aceste spete și nu va fi absolut nicio problemă, este vorba de transpunerea lor în legislația națională. Nu cred că avem aici motive de îngrijorare”, a conchis șeful statului. 

Liderii Uniunii Europene au ajuns joi la un acord prin care să consolideze controalele la frontieră pentru a uşura afluxul şi să trimită un miliard de euro agenţiilor ONU care ajută refugiaţii în Orientul Mijlociu. Ajutoare suplimentare urmează să fie acordate vecinilor Siriei, unde milioane de persoane s-au refugiat de la începutul conflictului.

Un nou summit a fost programat pentru luna octombrie. 

Cele mai citite

Florinel Coman, după derby-ul cu Rapid: „Ar trebui să ne intereseze doar diferenţa față de locul doi. Vom sărbători la Sfântu Gheorghe”

La finalul derby-ului cu Rapid, încheiat la egalitate, scor 2-2, Florinel Coman a declarat că este mai puţin important că FCSB nu a reuşit...

Un fost lider mondial al tenisului și-a anunțat retragerea: „A sosit momentul să-mi iau rămas bun”

Fostul lider mondial Garbine Muguruza și-a anunțat retragerea din tenis, după o perioadă de mai bine de un an în care a lipsit din...

Sârbii din Kosovo participă la un referendum pentru revocarea primarilor albanezi

Etnicii sârbi din provincia Kosovo sunt chemați la un referendum în care să se pronunțe asupra revocării primarilor albanezi din mai multe localități ale...
Ultima oră
Pe aceeași temă