13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportKlaus Iohannis, la Strasbourg: Lupta anti-corupţie în România nu este o misiune...

Klaus Iohannis, la Strasbourg: Lupta anti-corupţie în România nu este o misiune uşoară

 Președintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, că lupta anti-corupție din România „nu este o misiune ușoară”, potrivit Mediafax.

„Lupta anti-corupţie în România nu este o misiune uşoară. Cred în România, cred în capacitatea românilor de a clădi o democraţie şi că poate fi eradicată corupţia. Suntem determinaţi să mergem în această direcţie şi să avem rezultate bune în lupta anti-corupţie. Dacă cineva s-a gândit că poate fi eradicată în unu, doi sau zece ani, trebuie să vă spun că se înşeală. Lupta anti-corupţie este un proces lung, dureros şi urât, care are multe feţe urâte. E faţa urâtă a unei societăţi democratice şi faptul că avem succes în această luptă anti-corupţie se vede în ştirile zilnice, arestări. E un lucru care poate fi stresant pentru societate şi politicieni, dar rezultatele vin. Cred că acest fenomen poate fi eradicat. Nu trebuie să câştige ceilalţi şi nu vreau să îmi imaginez acest lucru pentru România”, a spus preşedintele.

Miercuri, Comisia Europeană a transmis un comunicat în care a precizat că România va lupta în continuare împotriva corupției sub atenta supraveghere a autorităților europene. Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Franz Timmermans, a spus că țara noastră va lupta în continuare împotriva corupției, iar încheierea monitorizării europene rămase depinde de rapiditatea autorităților române de a lua măsuri ireversibile, care să nu pună sub semnul întrebării progresele făcute până acum.

 

În replică, președintele Klaus Iohannis a salutat faptul că raportul MCV recunoaște progresele înregistrate de România în lupta cu corupția. Totodată, el a precizat că raportul confirmă că Guvernul Cioloș „a contribuit major la îndeplinirea obiectivelor MCV și a avut un aport decisiv pentru acest raport favorabil”.

„Klaus Iohannis salută faptul că raportul recunoaște progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) cu privire la consolidarea sistemului judiciar şi lupta împotriva corupţiei, document care a fost adoptat, astăzi, de către Comisia Europeană”, precizează Administrația Prezidențială, într-un comunicat de presă. 

Potrivit președintelui, raportul confirmă că Guvernul instalat în 2015 „a contribuit major la îndeplinirea obiectivelor MCV și a avut un aport decisiv pentru acest raport favorabil”.

„Raportul MCV confirmă că România a menţinut un parcurs sustenabil în ceea ce priveşte îndeplinirea obiectivelor mecanismului, astfel că pentru prima dată este menţionată modalitatea de finalizare a mecanismului. Astfel, Comisia Europeană a emis 12 recomandări, iar îndeplinirea acestora va conduce la încheierea MCV”, a continuat șeful statului.

Totodată, Klaus Iohannnis subliniază că, pentru prima dată, Comisia Europeană afirmă în cadrul raportului că este inadecvată corelarea între MCV şi decizii din alte domenii (precum fondurile structurale europene, aderarea la Spaţiul Schengen).

„Şeful statului apreciază faptul că raportul consemnează că activitatea principalelor instituţii din domeniul combaterii corupţiei a înregistrat progrese substanţiale. Totodată, Preşedintele României atenționează asupra îngrijorărilor formulate în raport cu privire la faptul că cele două proiecte de Ordonanţă de Urgenţă puse în consultare publică de Guvern în ziua de 18 ianuarie a.c. ar putea afecta cadrul legal pentru combaterea corupţiei. Finalizarea MCV depinde şi de evitarea unor dezvoltări negative care ar pune sub semnul întrebării progresele care au fost obţinute până în prezent de România. Guvernul României și actuala majoritate parlamentară trebuie să înțeleagă că doar sprijinind în continuare eforturile pentru întărirea reformelor în domeniul justiției și combaterii corupției vor contribui la consolidarea statului de drept și ridicarea MCV”, a conchis șeful statului.

 

 

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...
Ultima oră
Pe aceeași temă