14.6 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSportVIDEO. Președintele Klaus Iohannis face noi precizări despre cazul Oprea: Parlamentarii încă...

VIDEO. Președintele Klaus Iohannis face noi precizări despre cazul Oprea: Parlamentarii încă votează la comanda partidului din care fac parte. Persoana implicată poate demisiona, dacă vrea să detensioneze situația

Președintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că este „foarte mâhnit” și revoltat că parlamentarii „încă votează la comanda partidului din care fac parte”.

„Alegătorul trebuie să înțeleagă că de el depinde totul. Avem partide care nu vor să înțeleagă că drumul României este spre stat de drept și spre transparență”, a precizat Klaus Iohannis.

În opinia sa, alegătorii nu au altă opțiune decât să voteze cu partide care nu au pe listă penali. Totodată, șeful statului s-a declarat surprins de numărul mare de persoane care au ieșit, joi seara, în stradă.

„După părerea mea, în Parlament nu trebuie să se voteze vinovăția sau nevinovăția unei persoane sau a unui parlamentar și a unui fost ministru și actual ministru, se stabilește numai în instanța de judecată. Situația la care s-a ajuns acum, în speța senatorului Oprea, este una care nu poate fi ușor detensionată și nu poate fi ușor rezolvată. Nu sunt convins că există posibilitatea procedurală să se reia votul în Senat, dar există posibilitatea pentru persoana implicată să demisioneze dacă vrea să detensioneze situația”, a mai declarat președintele Klaus Iohannis, vineri, presei.


CITEȘTE ȘI:  FOTO + VIDEO. Oprea vrea reluarea votului din Senat, în cazul morții polițistului Gigină, la o zi după proteste. Fostul vicepremier își susține, în continuare, nevinovăția. Internauții îi cer socoteală. Mesajul președintelui Iohannis

„Am depus astăzi cererea către Președintele Senatului. Nu a fost și nu este intenția mea să fug de Justiție. Însă ceea ce se întâmplă cu acest dosar nu este în regulă. Vreau dreptate pentru Bogdan Gigină, dar dosarul acesta nu pare a fi despre dreptate, ci despre răzbunări și răfuieli cu substrat politic”.


Peste 3.000 de persoane au protestat, vineri, la Senat, ca reacție la votul de luni al senatorilor, care au respins cererea procurorilor anticorupție de încuviințare a urmăririi penale a lui Gabriel Oprea, în dosarul morții polițistului Bogdan Gigină.

Polițistul Bogdan Gigină de la Brigada Rutieră a Capitalei a murit, în 20 octombrie 2015, la vârsta de 28 de ani. El a căzut cu motocicleta într-o groapă de pe bulevardul Știrbei Vodă din Capitală, în timp ce deschidea coloana lui Gabriel Oprea, care la data accidentului era vicepremier şi ministru al Afacerilor Interne.

În 5 februarie, procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) l-au pus sub învinuire pe motiv că ar fi beneficiat nelegal de o coloană oficială, în deplasări personale. În 31 august, șefa Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi, a cerut sesizarea Senatului pentru începerea urmăririi penale a lui Gabriel Oprea, fost vicepremier și ministru de Interne, pentru ucidere din culpă în dosarul privind moartea polițistului Bogdan Gigină.

Joi, președintele Klaus Iohannis a afirmat că votul senatorilor arată că este nevoie, în continuare, de o „curățire” a clasei politice. Totodată, șeful statului a susținut că problema imunității nu este generală, ci doar a actualilor și foștilor miniștri care sunt parlamentari, potrivit News.ro.

„Eu cred că acest vot arată foarte clar că este nevoie de o curăţire a clasei politice şi că este nevoie de o reformă parlamentară. Până nu reuşim să avem oameni curaţi în Parlament, nu vom putea mişca lucrurile. Nu am absolut nimic de împărţit cu nimeni, tuturor le urez numai bine. Dar, în politică, cine are o problemă trebuie să înţeleagă că nu poate să meargă mai departe până nu se rezolvă această chestiune”, a declarat  președintele Klaus Iohannis.

Totodată, șeful statului a mai susținut că cetăţenii nu pot avea încredere în Parlament în condiţiile în care există senatori şi deputaţi urmăriţi penal sau chiar condamnaţi. 

În opinia sa, este nevoie ca Legislativul să nu mai conţină „oameni care sunt şantajabili”, ci oameni care să îşi reprezinte în primul rând comunitatea: „lupta anticorupţie, curăţirea clasei politice este o necesitate. Fără această curăţenie nu vom putea să mergem mai departe, nu vom putea să contruim România aşa cum îşi doresc românii”, a mai spus Klaus Iohannis.

Întrebat dacă Oprea ar trebui să îşi dea demisia din Parlament, preşedintele a afirmat că fiecare trebuie să hotărască singur ceea ce face. „Senatul, Camera Deputatilor, trebuie să realizeze o dată pentru totdeauna că acolo nu se votează vinovăţia sau nevinovăţia cuiva. Asta se hotărăşte în instanţă”, a continuat Iohannis.

În privinţa problemei imunităţii parlamentarilor, Iohannis a explicat că unele prevederi sunt prevăzute în Constituţie şi sunt mai greu de modificat, altele apar în legislaţii secundare, dar a fost de acord că se pot face schimbări, cum ar fi în cazul cererilor de arestare preventivă, unde “se poate relaxa legislaţia pentru a permite justiţiei să îşi facă treaba”.

„Nu este nevoie să se renunţe la toate imunităţile. Un simplu parlamentar poate fi urmărit penal făra ca cineva să îşi dea acordul, poate fi condamnat. Problema se pune doar la foştii şi actualii miniştri. Ceea ce trebuie schimbat este doar cum punem ordine între aceşti oameni care sunt şi parlamentari şi fosti sau actuali miniştri”, a adăugat el.

Senatorii au respins, luni, prin vot secret cu bile, cererea Procurorului General de încuviinţare a începerii urmăririi penale, pentru ucidere din culpă, a fostului ministru de Interne Gabriel Oprea, cu 73 de voturi „împotriva” cererii Parchetului General, 45 „pentru” şi şase abţineri.

 

 

 

Cele mai citite

România, a doua cea mai mare creștere a intenției de vot la europarlamentare

România a înregistrat a doua cea mai mare creştere a intenţiei de vot la alegerile europene din acest an faţă de 2019, după Cehia,...

Introducere în lumea lansetelor feeder

Pescuitul la feeder a devenit una dintre cele mai apreciate tehnici de pescuit în rândul pescarilor profesioniști și amatori din România. Atracția pentru această...

România vrea să fie partener cu Qatar și cu SUA pentru restabilirea păcii în Orientul Mijlociu

România vrea să fie partener cu SUA și cu statul Qatar pentru a obține restabilirea păcii în Orientul Mijlociu, a declarat premierul Marcel Ciolacu,...
Ultima oră
Pe aceeași temă