10.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSportKlaus Iohannis a semnat decretul de numire a Anei Birchall în funcția...

Klaus Iohannis a semnat decretul de numire a Anei Birchall în funcția de ministru interimar al Justiției

Klaus Iohannis a semnat decretul de numire în funcția de ministru interimar al Justiției a Anei Birchall, care ocupă și funcția de minitrul delegat pentru Afaceri Europene.

Numirea Anei Birchall în funcția de ministru interimar al Justiției vine în contextul în care, în cursul zilei de joi, fostul ministru Florin Iordache, și-a anunțat demisia. El a fost forțat de împrejurări, și anume, de protestele organizate în România în ultimele două săptămâni.

La scurt timp după ce Florin Iordache și-a anunțat demisia, premierul Sorin Grindeanu a anunțat că o propune ca ministru interimar la MJ pe Ana Birchall.


Citeşte: Cum i-a dezinformat Ana Birchall pe oficialii europeni în privința Ordonanței 13. Ministrul interimar al Justiției, la Antena 3: Politicienii europeni au înțeles că problema nu a fost una de fond, ci de comunicare

Ana Birchall, care a preluat interimar Ministerul Justiției, s-a întâlnit, recent, la Bruxelles cu o serie de oficiali europeni cărora le-a transmis că nu au primit informații corecte privind Ordonanța 13. 


 

Ana Birchall s-a întâlnit, recent, la Bruxelles cu o serie de oficiali europeni cărora le-a transmis că nu au primit informații corecte privind Ordonanța 13. Acolo a discutat despre disponibilitatea de a sprijini demersurile Ministerului Justiţiei în relaţionarea cu forurile europene şi despre „deschiderea Bucureştiului pentru identificarea celor mai adecvate soluţii la problemele ridicate în legătură cu recentele acte normative din domeniul justiţiei”.

În marja reuniunii Consiliului Afaceri Generale, ministrul delegat pentru Afaceri Europene a avut o serie de întrevederi cu înalţi reprezentanţi ai instituţiilor europene, printre care secretarul general al Comisiei Europene, Alexander Italianer, comisarul european pentru justiţie, consumatori şi egalitate de gen, Vera Jourova, secretarul general adjunct al Comisiei Europene, Paraskevi Michou, şi secretarul general al Consiliului Uniunii Europene, Jeppe Tranholm-Mikkelsen.

„S-a recunoscut că nu au ajuns informații tocmai corecte la Bruxelles, s-a recunoscut că trebuie făcute modificările impuse de CCR. S-a convenit că ceea ce se întâmplă în România să nu fie politizat, toată lumea să se așeze la aceeași masă și ne exprimăm speranță că nu vom mai trece prin același proces prin care MCV-ul a fost legat de Schengen. Cei din comisie au spus că toate deciziile CCR să fie transpuse în legislația românească, condițiile din penitenciare trebuie îmbunătățite, s-au oferit chiar să găsească soluții financiare”, a explicat Birchall.

„Sigur că au existat semne de îngrijorare, moderată zic eu, când au înțeles că problema nu a fost una de fond, ci de comunicare (…) Au înțeles că nu avem o agendă ascunsă. Prima noastră greșeală a fost maniera de comunicare. Fac apel și la colegii noștri europarlamentari, dintr-o anumită parte a spectrului politic, să nu politizăm acest lucru. Vă asigur că oamenii de la Comisie sunt alături de noi și au înțeles că acest Guvern și PSD nu au niciun fel de intenții ascunse. Tot de la Bruxelles s-a accentuat necesitatea de a evita politizarea acestui subiect” a spus noul ministru interimar,  la Antena 3.


Cine este Ana Birchall

Ana Birchall, propusă ca ministru delegat pentru Afaceri Europene în Guvernul Grindeanu, are 43 de ani, iar de 11 ani este membru PSD. Până acum, cele mai importante funcții politice ale ei au fost cele de consilieră a lui Mircea Geoană, pe vremea când acesta era ministru de Externe, şi apoi de consilieră a lui Victor Ponta, când acesta era prim-ministru.

Ana Birchall se remarcă drept unul dintre cei mai bogați oameni politici. Ea deține împreună cu soţul ei cinci locuinţe, dintre care două în SUA, investiţii financiare în străinătate în valoare de 23 de milioane de euro, plasamente de 556.367 de lei, 60.071 de euro şi 66.667 de dolari, precum şi 13 conturi şi depozite bancare.

În 9 decembrie 2012, Ana Birchall a obţinut primul mandat de deputat, fiind membru în Comisia pentru buget, finanţe şi bănci, membru în Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru aderarea României în spaţiul Schengen şi preşedinte al Grupului parlamentar de prietenie România- India. La alegerile din 11 decembrie, Birchall a câştigat un nou mandat de deputat din partea PSD Vaslui.

În legislatura trecută, ea a fost preşedinte al Comisiei pentru afaceri europene a Camerei Deputaţilor, comisie condusă acum de Victor Ponta.

În anul 2011, Ana Birchall a câștigat un proces de calomnie pe care îl intentase jurnalistului Iosif Bubble. Scandalul a izbucnit după ce pe blogul lui Bubble fusese postat un film cu o partidă de sex oral, despre care a lăsat să se înţeleagă că ar prezenta-o pe Ana Birchall.

Tribunalul Bucureşti i-a dat câştig de cauză Anei Birchall în procesul intentat lui Iosif Buble şi l-a obligat pe ziaristul de la Intact la plata unor daune morale şi materiale în valoare de 70.000 de euro.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă