13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportKlaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind abilitarea Guvernului de...

Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat luni, decretul pentru promulgarea Legii privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe şi decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, informează presidency.ro.


Citeşte şi: Legea pentru abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţă a primit, joi, raport favorabil în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor


Coaliţia de guvernământ a anunţat, la începutul lunii ianuarie, că intenţionează să finalizeze adoptarea proiectului de lege de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe pe durata vacanţei parlamentare, în ambele Camere ale Parlamentului. Proiectul de lege a fost adoptat, miercuri seara, în prima şedinţă a cabinetului Grindeanu.

”Astăzi avem pe ordinea de zi două puncte: un proiect de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe şi un proiect de OUG pentru stabilirea unor măsuri în domeniul administraţiei publice centrale şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative. Sunt lucruri absolut necesare pentru a funcţiona cum trebuie ca Guvern şi pentru a da posibilitatea Parlamentului, zilele următoare să adopte acest proiect de lege. Avem toate avizele pentru cele două. Campania a trecut, intrăm în pâine şi trecem la fapte”, a spus premierul Sorin Grindeanu, la începutul primei şedinţe pe care a prezidat-o la Palatul Victoria.

PNL, USR și PMP au atacat, săptămâna trecută, actul normativ, susținând că acesta nu respectă rigorile constituționale.

“PSD, dacă vrea să guverneze, trebuie să respecte legea și să se pună pe treabă, întrucât deține majoritatea parlamentară și poate emite oricând ordonanțe de urgență. Partidul Național Liberal veghează la respectarea legii și consideră ca orice act de guvernare trebuie să respecte aceste rigori, inclusiv cele constituționale. Din acest motiv, PNL a depus sesizarea de neconstituționalitate asupra legii pentru abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe simple”, se arăta într-un comunicat al PNL.

Liberalii au precizat că acest demers este sprijinit și de parlamentarii USR și PMP și are la bază argumente invocate de Consiliul Legislativ.

“Proiectul depășește limitele stabilite de Constituție prevăzute la articolul 115, alineatul 1, referitoare la domeniul legilor organice care nu pot face obiectul legii de abilitare a Guvernului”, au susținut liberalii.

Legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanțe, adoptată la 6 ianuarie 2017, prevede că Guvernul este abilitat ca, de la data intrării în vigoare a prezentei legi și până la reluarea lucrărilor Parlamentului în prima sesiune ordinară a anului 2017, să emită ordonanțe în domenii care nu fac obiectul legilor organice.

Domeniile pentru care Guvernul a cerut delegare legislativă, prin legea adoptată la 6 ianuarie 2017, sunt: finanțe publice și economie, administrație publică și dezvoltare regională, sănătate, muncă și protecție socială, fonduri europene, educație și cercetare, agricultură și dezvoltare rurală, turism, antreprenoriat și mediul de afaceri, mediu, comunicații și societatea informațională. 

Cele mai citite

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...
Ultima oră
Pe aceeași temă