11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportKlaus Iohannis cere Parlamentului să reexamineze actul normativ prin care s-a modificat...

Klaus Iohannis cere Parlamentului să reexamineze actul normativ prin care s-a modificat Legea apelor

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a trimis, miercuir, la Parlament o cerere de reexaminare a unui act normativ de modificare şi completare a Legii apelor adoptat recent, în document arătându-se că unele dintre dispoziţii aduc atingere principiului ierarhiei actelor juridice, informează Mediafax.

În cererea de reexaminare se arată că articolul I punctul 2 din legea transmisă la promulgare, respectiv articolul 212 litera d) din Legea nr. 117/1996 prevede posibilitatea actualizării periodice, prin hotărâre de Guvern, a Listei substanţelor prioritare în domeniul apei, prevăzute în anexa nr. 5 din aceeaşi lege, precum şi a normelor de calitate prevăzute la litera b) din acelaşi act normativ.

Plecând de la faptul că anexa nr.5 face parte integrantă din Legea apelor nr. 117/1996, constatam că, practic, prin modificarea propusă prin legea transmisă la promulgare se prevede posibilitatea amendării dispoziţiilor unei legi prin hotărâre de Guvern, adică printr-un act juridic ce are forţă juridică inferioară legii. Drept urmare, semnalăm Parlamentului că dispoziţiile prevăzute la art. I pct. 2, respectiv cele ale art. 212 lit. d) din Legea nr. 107/1996 contravin principiului ierarhiei actelor normative, prevăzut la art. 1 alin.(5) din Constituţie, republicată, precum şi principiilor de elaborare a actelor normative, prevăzute de Legea nr.24/2000, republicată, potrivit cărora modificarea unui act normativ poate fi dispusă numai prin acte normative ulterioare de acelaşi nivel sau de nivel superior. De asemenea, semnalăm faptul că, potrivit art.108 alin.(2) din Constituţie, republicată, hotărârile Guvernului se emit pentru organizarea executării legilor“, se menţionează în document.

În opinia noastră, însă, unele dintre dispoziţiile Legii pentru modificarea şi completarea Legii apelor nr. 107/1996, în forma transmisă spre promulgare, aduc atingere principiului ierarhiei actelor juridice, prevăzut de art. 1 alin. (5) din Constituţie, republicată, şi contravin normelor de tehnică legislativă instituite prin Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, republicată, cu modificările şi completările ulterioare“, mai scrie în cererea de reexaminare.

Preşedintele spune că, în conformitate cu dispoziţiile constituţionale şi legale menţionate, se constată că, în ceea ce priveşte lista substanţelor prioritare în domeniul apei, atâta timp cât aceste substanţe sunt incluse în lege, actualizarea acestei liste – care, tehnic-legislativ înseamnă modificarea sau completarea acesteia – se poate face numai prin lege.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă