19.9 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSportCe a discutat Iohannis cu Poroșenko la Kiev

Ce a discutat Iohannis cu Poroșenko la Kiev

UPDATE:  Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko a declarat, marţi, la Kiev, în cadrul declaraţiei de presă comune susţinută cu Klaus Iohannis, că în urma discuţiilor s-a stabilit acordarea de tratament medical de către România şi Germania, soldaţilor ucraineni.

”Ieri, în Berlin, şi astăzi, cu domnul preşedinte Iohannis, am decis acordarea de tratament medical pentru soldaţii ucraineni, atât în Germania cât şi în România”, a anunţat Poroşenko.

Poroşenko a mai spus că ”Ucraina este o ţară independentă, cu drepturi suverane de a-şi îmbunătăţi capabilităţile militare ale armatei”.

”Aici nu este vorba în mod particular despre acest conflict, pentru că noi suntem o ţară a păcii şi eu sunt un preşedinte al păcii, dar noi vrem să clădim un sistem de securitate, în cooperare cu ţările Uninii Europene, pentru că noi apărăm, aici, nu doar suveranitatea şi integritatea teritorială ci şi libertatea europeană şi democraţia europeană, precum şi securitatea europeană. Şi cred că toate ţările europene înţeleg pe deplin acest lucru”, a mai declarat Poroşenko.

UPDATE: Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, la Kiev, că a convenit cu omologul Petro Poroşenko să ofere o vizibilitate mai bună comunităţilor etnice, care trebuie să devină “un liant şi un pod” între România şi Ucraina, informează Mediafax.

“Am convenit că trebuie să dăm o vizibilitate mai bună comunităţilor noastre etnice care trăiesc în România, respectiv în Ucraina. Ele trebuie să devină un liant şi un pod în relaţiile noastre. În acest sens, este nevoie ca mecanismele relevante pe linie guvernamentală să-şi reia activitatea şi să abordeze aspecte de actualitate”, a declarat, marţi, preşedintele Klaus Iohannis, în cadrul conferinţei comune cu preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko.

“Dorim ca prin toate acţiunile noastre să vedem efecte pozitive în ceea ce priveşte contactele directe între cetăţenii noştri şi proiecte comune în plan economic şi cultural”, a mai spus Klaus Iohannis, aflat în vizită la Kiev.

UPDATE: Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, înainte de a pleca în Ucraina, unde se va întâlni cu omologul ucrainean Petro Poroșenko, ca printre subiectele abordate în cadrul întrevederilor se numără relațiile bilaterale dintre cele două țări, evoluțiile din sud-estul Ucrainei, dar  și problema etnicilor români din Ucraina.

 Vizita va debuta cu o întalnire cu omologul ucrainean, urmată de o intalnire cu primul ministru, dar și cu alți oficiali ucraineni.

” Voi exprima susținerea României pentu integritatea și suveranitatea Ucrainei”, a transmis Iohannis.

——

Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, marţi, o vizită oficială în Ucraina, în cadrul căreia se va întâlni cu omologul său, Petro Poroșenko, cu preşedintele Radei Supreme, Volodimir Groisman şi cu premierul Arseni Iaţeniuk şi va avea un moment solemn în Piaţa Independenţei ( Maidan), potrivit comunicatului emis de Administrația Prezidențială. 

Şeful statului va susţine o declaraţie de presă, la ora 8.45, la Aeroportul Internaţional ”Henri Coandă” din Otopeni, înainte de plecarea spre Kiev.

Vizita oficială va începe la ora 11.00, când Klaus Iohannis va vizita Monumentul Victimelor Holodomorului şi va avea un moment solemn, în Piața Independenței (Maidan).

La ora 11.25, preşedintele României va fi primit cu ceremonia oficială la sediul Administrației Prezidențiale şi va avea convorbiri tête-à-tête cu preşedintele Ucrainei, Petro Poroșenko.

Cei doi şefi de stat vor susţine o declaraţie de presă comună, la ora 13.10, urmată de un dejun oficial oferit de Preşedintele Ucrainei,Petro Poroșenko, în onoarea Președintelui României.

În cadrul vizitei oficiale, preşedintele Iohannis va avea convorbiri cu Președintele Radei Supreme a Ucrainei, Volodimir Groisman şi cu prim-ministrul Ucrainei, Arseni Iaţeniuk.

Citește și: CORESPONDENȚĂ de la Varșovia. Președintele polonez: Contez pe România pentru a spori securitatea în flancul estic. Iohannis: Ne vom sincroniza pe toate nivelurile

Preşedintele Klaus Iohannis a avut, pe 12 februarie, o întâlnire bilaterală, în marja Consiliului European, cu preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, întâlnire care a durat aproximativ jumătate de oră. Cei doi au discutat despre calendarul viitoarei vizite a preşedintelui României la Kiev şi sprijinul bilateral, relatează Mediafax.

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a declarat, după întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis, că a fost o întâlnire ”fructuoasă” şi că i-a mulţumit preşedintelui României pentru ”poziţia puternică de susţinere a Ucrainei”, adăugând că îl aşteaptă curând, la Kiev.

”Vreau să îi mulţumesc preşedintelui României pentru poziţia foarte puternică de susţinere a Ucrainei. Am avut o foarte importantă discuţie bilaterală. L-am invitat să viziteze Kievul şi el a primit invitaţia mea şi îl aşteptăm la Kiev, foarte curând””, a spus Poroşenko.

La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis a declarat, după încheierea reuniunii Consiliului European, că România înţelege pericolul sporit al conflictului armat din vecinătatea noastră şi se implică în soluţionarea lui.

”Am salutat hotărârea celor doi lideri, Angela Merkel şi Francois Hollande, care au fost aproape de preşedintele ucrainean Poroşenko într-o negociere deloc uşoară, şi-au asumat o misiune dificilă”, a spus şeful statului.

Citește și: Iohannis: Sper ca negocierile de pace de la Minsk să fie respectate

El a menţionat că reiterează convingerea că singura soluţie pentru criza ucraineană este cea politică, bazată pe dialog şi care urmăreşte încetarea vărsării de sânge.

De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis l-a primit, la sfârşitul lunii februarie, la Palatul Cotroceni, pe Ministrul de Externe al Ucrainei, Pavlo Klimkin, aflat în vizită oficială la Bucureşti, şeful statului exprimându-şi speranţa că intrarea în vigoare a armistiţiului, pe 15 februarie, va fi respectată de cei implicaţi în conflict.

Preşedintele României a reafirmat cu acest prilej susţinerea faţă de asigurarea integrităţii teritoriale, suveranităţii şi independenţei Ucrainei şi a transmis sprijinul ferm al României pentru continuarea parcursului european şi democratic al Ucrainei. 

Cele mai citite

Rețetă de Conopidă la Cuptor

Ingrediente o conopidă mare (aproximatic 2 kg) 400 g de smântână cu 12% grăsime 230 g cașcaval 2 ouă o bucată mică de unt necesară pentru a unge vasul pentru cuptor o...

Transformă spațiul din garaj într-un loc accesibil – iată ce ușă de garaj de la Alexiana să alegi

Ușilor de garaj ar trebui să li se acorde mult mai multă atenție. Acestea au capacitatea de a menține un nivel de siguranță înalt...

Dezvăluiri făcute de Anne Hathaway. Actrița a fost nevoită să se sărute cu zece bărbați

Experiența actoricească poate aduce cu sine momente neașteptate și provocatoare, iar Anne Hathaway a trăit unul dintre aceste momente la un casting. Actrița a...
Ultima oră
Pe aceeași temă