15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportKlaus Iohannis și Dacian Cioloș sunt încrezători că, anul viitor, românii vor...

Klaus Iohannis și Dacian Cioloș sunt încrezători că, anul viitor, românii vor călători în Canada fără vize

Președintele Klaus Iohannis și premierul Dacian Cioloș s-au arătat, joi, optimiști că, în scurt timp, românii vor putea călători fără vize în Canada, potrivit Agerpres.

Președintele Klaus Iohannis a precizat că România poate fi destul de optimistă în privința semnării Acordului comercial dintre UE și Canada (CETA).

„În ce privește Acordul comercial UE-Canada, lucrurile se pare că au intrat într-o zonă care poate să fie o zonă a speranțelor. Deocamdată s-a găsit un acord în interiorul Belgiei, între regiunile Belgiei (…) În ansamblu, cred că lucrurile au început iarăși să se miște și putem să fim destul de optimiști în această chestiune, care pentru noi are încă o abordare suplimentară, cea legată de vize, și dacă se semnează CETA, atunci, în scurt timp, românii vor putea să călătorească fără vize în Canada”, a spus șeful statului.

Totodată, premierul Dacian Cioloș s-a declarat convins că problema vizelor cu Canada este rezolvată.

„Trebuie să anunțe formal, oficial guvernul canadian, dar am deplina convingere că da, această problemă este rezolvată, și am convingerea aceasta de mai multă vreme. (…) Această problemă a fost lăsată de o parte. Am luat acest subiect, mi-am asumat acest subiect undeva în vara acestui an, când am decis să merg în Canada și să susțin acest lucru și în interesul României și al Bulgariei, pentru că asta este, suntem la pachet. Și doar România a făcut demersuri proactive în relație cu Guvernul canadian. Am avut două întâlniri directe cu premierul canadian și mai multe convorbiri telefonice în această perioadă”, a precizat premierul joi seara la Realitatea TV.

El a spus că pe acest dosar „a lucrat foarte bine” cu europarlamentarul Sorin Moisă, care a fost și este implicat și în ratificarea CETA în Parlamentul European. „Ne-am coordonat acțiunile astfel încât să îi convingem pe canadieni că decizia trebuie luată acum, înainte de aprobarea CETA și nu după aceea, pentru că acesta era obiectivul Guvernului canadian. (…) Am insistat ca problema să fie rezolvată acum. Am găsit o soluție chiar și după ce prietenii noștri bulgari au acceptat o variantă de care noi am spus că nu ne mulțumește. Noi am continuat negocierile cu demnitate și cu fermitate și am reușit să convingem partenerii noștri canadieni de ce e important ca eliminarea vizelor să se facă din 2017 și nu din 2018″, a mai spus Dacian Cioloș.

Joi, autoritățile belgiene au ajuns la un compromis pe tema acordului de liber-schimb dintre Uniunea Europeană și Canada, acord cunoscut sub numele de CETA.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat pe 21 octombrie, la Bruxelles, că s-a ajuns la un acord cu partea canadiană în ceea ce privește liberalizarea vizelor pentru români din 2017. El a precizat că de la 1 mai 2017 se va renunța la vize pentru persoanele care au mai avut viză de Canada, iar de la 1 decembrie pentru toți românii, menționând că înțelegerea cu partea canadiană devine valabilă în măsura în care se semnează Acordul CETA.

Cele mai citite

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Liniile STB care duc la Arena Națională, modificate cu ocazia partidei FCSB – Rapid

În această sâmbătă, liniile 86, 90 și 143 vor funcționa pe trasee temporar modificate, informează Societatea de Transport București (STB). “Cu ocazia organizării meciului de...
Ultima oră
Pe aceeași temă