16 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăSportFOTO. Ce şi-a propus preşedintele Iohannnis să obţină la Summitul Parteneriatului Estic...

FOTO. Ce şi-a propus preşedintele Iohannnis să obţină la Summitul Parteneriatului Estic de la Riga

UPDATE 16:07  La plecarea spre Riga, preşedintele Iohannis a declarat la Aeroportul Henri Coandă că, la Summitul de la Riga "ne dorim o consolidare a relaţiei cu statele din estul Europei: Georgia, Republica Moldova şi Ucraina. Summit de la Riga se desfăşoară într-o situaţie tensionată şi într-o perioadă de reevaluarea a vecinătăţii Uniunii Europene. La Riga voi susţine principiul diferenţierii în funcţie de meritele proprii ale fiecărui partener aşa încât statele care progresează să fie capabile.Voi susţine ca UE să-şi menţină susţinerea angajantă pentru ţările din Parteneriatul Estic "

Iohannis a mai precizat că se va face o evaluare a progreselor realizate de parteneri de la ultimul summit și până în prezent, fiind de așteptat ca această evaluare ”să reconfirme impactul pozitiv al Parteneriatului Estic ca instrument prin care s-a reușit angajarea și menținerea țărilor partenere într-un proces de reformă și modernizare. Angajamentul nostru pentru Parteneriatul Estic trebuie reconfirmat”.

Preşedintele Iohannis a mai spsu că la Riga va susține ”principiul diferențierii în funcție de meritele proprii ale fiecărui partener pentru a permite acelora care demonstrează angajament și voință politică să avanseze spre UE.Avem nevoie de o viziune strategică pe termen lung, mai ambițioasă și mai clar definită din partea UE în relațiile cu partenerii. Aceasta trebuie să țină seama inclusiv de faptul că acordurile de asociere, respectiv acordurile de liber schimb aprofundat și cuprinzător nu prezintă obiectivul final al cooperării lor cu Uniunea Europeană. De asemenea, voi susține ca Uniunea Europeană să își mențină oferta angajantă față de partenerii cei mai performanți, invlusiv în ceea ce privește asistența tehnică și financiară oferită”.

***

Klaus Iohannis, preşedintele României, va participa joi şi vineri la summitul Parteneriatului Estic din capitala Letoniei, Riga. De asemenea, şeful statului se va întâlni şi cu Joseph Daul, preşedintele Partidului Popular European. Înainte de a pleca la Riga, joi, președintele va susține o declarație de presă desfășurată în salonul de presă de la Aeroportul Henri Coandă, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale. 

Potrivit programului oficial, preşedintele Iohannis va participa joi seara şi la un dineu organizat de președintele Letoniei, Andris Bērziņš.

Liderii europeni se întâlnesc la Riga pentru ca întâlnirea să nu tensioneze și mai mult relațiile cu Rusia. Parteneriatul Estic este un acord de asociere pe care Uniunea Europeană l-a încheiat cu Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova, Ucraina și Belarus și are ca scop încurajarea celor șase țări foste sovietice pentru demararea unor reforme, în schimbul unor relaţii mai strânse şi a unor beneficii economice.

Cele mai citite

Ministerul Agriculturii, despre banii încasați de beneficiarii Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală

Beneficiarii Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) au primit în această săptămână în conturile bancare o nouă tranşă de plată în valoare totală...

Excesul de piele de la nivelul pleoapei superioare. Cauzele și tratamentul blefaroșalazisului.

În lumea esteticii și a chirurgiei plastice, excesul de piele de la nivelul pleoapelor, cunoscut sub numele de blefaroșalazis, poate fi mai mult decât...

FCSB serbează titlul de campioană: “Made in ciobanii”

Ilustrație: Marian Avramescu Campioana Italiei la fotbal, Inter Milano, a lansat un trend, după ce au sărbătorit victoria finală în Serie A printr-un dans...
Ultima oră
Pe aceeași temă