21.3 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSportKlemm: România nu are şanse foarte mari să fie inclusă în programul...

Klemm: România nu are şanse foarte mari să fie inclusă în programul Visa Waiver în 2016

Ambasadorul american la București, Hans Klemm, a declarat că România nu are şanse foarte mari să devină parte din programul Visa Waiver, anul acesta, întrucât participanţii români la acest program au o rată de refuz mai mare decât procentul minim legal de 3%, conform Agerpres.

“Legea americană cere ca participanţii la programul Visa Waiver să aibă o rată de refuz nu mai mare de 3%. Ultimele statistici cu rata de refuz în cazul României, publicate acum mai bine de un an, arată că, deşi evoluţia era în direcţia bună, rata de refuz era încă în mod considerabil mai mare de 3% şi, de aceea, România nu se califică încă pentru acest program”, a afirmat Klemm, la o masă rotundă cu jurnaliştii. 

Totodată, el a declarat că îi este greu să rămână optimist în legătură cu includerea României în programul Visa Waiver, în condiţiile în care rata de refuz în cazul României rămâne “în jur de 10%” şi contextul politic nu este favorabil modificării legii astfel încât procentul minim să fie crescut.

“Potrivit legislaţiei actuale, există un număr de paşi procedurali legali care trebuie făcuţi şi rata de refuz al aplicanţilor români pentru viză trebuie să scadă sub un anumit procent legal. În ceea ce priveşte paşii care trebuie făcuţi, în afară de rata de refuz, practic toţi aceşti paşi au fost făcuţi. Este un acord care a fost semnat anul trecut în octombrie care încă trebuie ratificat în Parlamentul României, dar toate celelalte cerinţe au fost, practic, îndeplinite. Acum este important să scadă rata de refuz”, a explicat Klemm. 

Diplomatul american a vorbit şi despre rolul pe care Statele Unite l-ar putea avea astfel încât să scadă rata de refuz în cazul României. 

“Trebuie să explicăm românilor care sunt cerinţele pentru a fi eligibili în obţinerea unei vize de non-imigrant pentru a merge în SUA. Dacă am face o treabă mai bună pentru a explica românilor aceste cerinţe, nu numai aici în Bucureşti, dar în toată ţara, i-ar putea descuraja într-un sens pozitiv să aplice pentru viză pe cei care este puţin probabil că se califică. Este foarte scump, nu este ieftin să aplici pentru viză şi practic 10% dintre cei care aplică, nu numai că nu obţin viză, dar fac şi o investiţie financiară”, a susţinut ambasadorul. 

 

Cele mai citite

România, aur în „proba regină” a canotajului, la Europenele de la Szeged

Barca feminină de 8+1 a României a cucerit medaliile de aur în finala disputată duminică la Campionatele Europene de la Szeged. România a încheiat...

Rusia – Ucraina, ziua 774. Ucraina ar fi retras tancurile Abrams de pe linia frontului

Ucraina ar fi retras tancurile Abrams M1A1, de fabricație americană, de pe linia frontului, pe motiv că s-ar fi dovedit prea vulnerabile în fața...

Scrima românească, reprezentată la Paris! Mălina Călugăreanu s-a calificat la Jocurile Olimpice

Floretista Mălina Călugăreanu s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Paris, după ce a câştigat concursul desfăşurat sâmbătă la turneul preolimpic de scrimă de...
Ultima oră
Pe aceeași temă