13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportCe a spus Kovesi despre bilanţul pe 2014 al Poliţiei Române

Ce a spus Kovesi despre bilanţul pe 2014 al Poliţiei Române

Procurorul şef al DNA, Codruţa Kovesi, a anunţat, joi, în cadrul şedinţei de prezentare a bilanţului pe 2014 al Poliţiei Române, că numărul poliţiştilor cu funcţii de conducere cercetaţi de DNA a crescut anul trecut, ca urmare a relaţiilor acestora cu mediul politic şi cel de afaceri, informează Mediafax.

"Pot să spun că şi DNA a avut procurori care au fost arestaţi pentru fapte de corupţie, poliţişti arestaţi pentru fapte de corupţie, dar este este foarte important că aceste fapte au fost identificate şi cred că se impune să analizăm cu mare atenţie cauzele care au dus la apariţia acestui fenomen, dar şi vulnerabilităţile", a mai spus şefa DNA.

Pe de altă parte, Kovesi a apreciat sprijinul pe care angajaţii Poliţiei Române l-au acordat procurorilor DNA în dosarele în care au fost investigaţi poliţişti suspectaţi de acte de corupţie.

"Sunt un reprezentat al unei instituţii în care lucrează 190 poliţişti. Aceşti poliţişti au un rol esenţial în activitatea DNA întrucât lucrează direct cu procurorii şi în mod nemijlocit. În 2014 am înregistrat peste 4.900 de dosare penale şi azi dimineaţă aveam în lucru peste 5.100 de dosare penale care sunt repartizate unui număr de 86 de procurori. Avem în jur de 110 procurori în DNA, dar 25 dintre ei participă în şedinţele de judecată. Deci vedeţi o încărcătură foarte mare de dosare repartizate unui număr mic de procurori. De aceea, rolul pe care îl au poliţiştii judiciari în cadrul DNA este extrem de important", a subliniat Kovesi.

Codruţa Kovesi a menţionat, cu acelaşi prilej, că "una dintre vulnerabilităţile identificate" a fost apropierea ofiţerilor care fac obiectul dosarelor penale cu diferite persoane din mediul politic, dar şi din rândul oamenilor de afaceri investigaţi de poliţişti.

Procurorul şef al DNA a explicat că meseria de poliţist nu presupune numai drepturi, ci şi restricţii, iar una dintre aceste restricţii este păstrarea distanţei faţă de mediul politic, în aşa fel încât poliţistul "să facă ceea ce este corect şi în interesul instituţiei".

Oficiali din DNA au precizat, pentru MEDIAFAX, că peste 80 de poliţişti sunt cercetaţi în dosare deschise anul trecut de procurorii anticorupţie.

Cele mai citite

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....
Ultima oră
Pe aceeași temă