16.1 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăSportLa ce concluzie a ajuns Dâncu după discuțiile cu artiștii de la...

La ce concluzie a ajuns Dâncu după discuțiile cu artiștii de la Operă

Vicepremierul Vasile Dâncu a scris, pe Facebook, despre negocierile purtate marți cu artiștii de la Opera Națională București, atât cu contestatarii, cât și cu Johan Kobborg și Alina Cojocaru. 

” Fiecare cu partea lui de adevar si cu partea de intoleranta. Unii invocau nevoia de previzibilitate, de repertoriu stabil si management performant, artisti pe care societatea i-a obosit si umilit incat acum sunt reticenti la schimbari si experimente. Ceilalti mizează pe competitie permanenta, de inovatie si schimbare. Criterii de performanta din altă lume, adica lumea nouă. Un singur numitor comun: povestiri despre managementul neperformant al instituțiilor noastre de cultura, lipsa de resurse, viziune si improvizatia continua.  Revoltatii de la Opera au fost civilizati, organizati si coezivi. Au ascultat o declaratie cu un punct de vedere contrar fără sa huiduie si multi chiar au aplaudat. Johan Kobborg, un mare artist contemporan, nu are cum să inteleagă cum ne-a tranformat perioada comunistă si ce efecte se prelungesc până acum”, a scris Vasile Dâncu. 

În urma discuțiilor de marți, cu artiștii de la Operă, Vasile Dâncu a anunțat că premieruol va trimite Corpul de Control în inspecție. 

În ultimele două săptămâni, Opera Naţională Bucureşti a fost scena unor conflicte deschise între noua conducere, dirijorii Vlad Conta şi Tiberiu Soare, şi balerinul Johan Kobborg, care avea atribuţii de coordonare a Companiei de balet. Proaspăt numit în funcţia de director interimar al ONB, Tiberiu Soare a decis să şteargă numele lui Kobborg de pe site-ul instituţiei, acolo unde era menţionat ca director al Corpului de balet, motivând că o asemenea funcţie nu există în organigramă.

Citește și: FOTO: Acces interzis la Operă pentru Alina Cojocaru și Johan Kobborg

După ce Johan Kobborg a anunţat că va pleca de la Operă, în aceste noi condiţii, ministrul Culturii Vlad Alexandrescu a decis să numească un alt interimar, pe dirijorul Vlad Conta, Tiberiu Soare fiind retrogradat în funcţia de adjunct. Mai mult, a anunţat crearea unei noi funcţii în organigramă, cea de director artistic al baletului.

Miercurea trecută, ministrul Culturii a luat o nouă decizie, aceea de a-l repune în funcţie pe fostul director interimar George Călin, context în care Johan Kobborg a acceptat să revină la Operă, dar alte câteva sute de angajaţi ai instituţiei au declanşat proteste, încă în desfăşurare. Deşi i-a convocat pe angajaţii ONB la o întâlnire, miercuri, ministrul nu a venit, motivând, ulterior, că a fost informat că la Operă ar avea loc o contramanifestaţie.

Cele mai citite

Interviul lui Volodimir Zelenski – bombă cu ceas pentru Occident

Se apropie Summitul aniversar al NATO de la Washington, din 9 -11 iulie 2024. Se împlinesc 75 de ani de la înființarea Alianței militare. Liderul de...

Guvernul aprobă reorganizarea ANAF. Organigrama crește cu 200 de oameni și încă un post de vicepreședinte

În ședința din 23 mai 2024, Executivul urmează să aprobe o Hotărâre de Guvern pentru modificarea organigramei Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Noile reglementări...

Jungla urbană a primăriței Clotilde Armand. Defrișare nocturnă la comandă în zona Piața Domenii-Cașin (Video)

În zona centrală a Sectorul 1, condus încă de primărița USR, Clotilde Armand, mai exact la câțiva pași de Biserica Cașin, se „toaletează”...
Ultima oră
Pe aceeași temă