16 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSportLaura Kovesi, șefa DNA, după adoptarea proiectului de lege privind graţierea: Noul...

Laura Kovesi, șefa DNA, după adoptarea proiectului de lege privind graţierea: Noul proiect este mai rău decât cel iniţial şi lipseşte de relevanţă lupta împotriva corupţiei

Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, avertizează că proiectele legislative adoptate marți seară de Cabinetul Grindeau au prevederi chiar mai grave decât în variantele lor inițiale.

“Nu pot să comentez ce efecte vor avea OUG adoptate în această seară întrucât nu le-am citit. În această seară, în jurul orei 19,00, am primit din partea CSM un proiect de OUG de modificare a Codului penal şi a Codului de procedură penală pentru a ne exprima punctul de vedere până dimineaţă, la ora 9,00. În adresa Ministerului Justiţiei către CSM şi care ne-a fost trimisă odată cu proiectul se prevedea că acesta este trimis cu rugămintea de a fi avizat. Am fost surprinsă să văd că acest proiect nu conţine observaţiile pe care sistemul judiciar, în special DNA, le-a făcut la proiectul iniţial. Mai mult decât atât, nu înţelegem de ce este aşa de mare urgenţă pentru a sta noaptea şi a da un punct de vedere pe legi atât de importante cum sunt Codul penal şi Codul de procedură penală. (…) Pot să spun că acest proiect nou este mai rău decât proiectul iniţial din perspectiva luptei anticorupţie, practic lipseşte de relevanţă lupta împotriva corupţiei în România dacă acest proiect de lege va fi adoptat”, a declarat procurorul șef al DNA, Laura Kovesi.

Ea consideră că aplicarea acestei Ordonanţe ar favoriza persoanele care de acum încolo vor săvârşi infracţiunea de abuz în serviciu, mai ales că faptele care cauzează prejudiciu sub 200.000 de lei nu vor putea fi investigate, iar persoanele care le comit nu vor mai putea fi pedepsite.

Laura Kovesi confirmă că această Ordonanță de Urgență favorizează şi persoanele deja trimise în judecată sau acuzate pentru abuz în serviciu.

“Este interesant că în acest proiect au fost introduse anumite dispoziţii pentru a favoriza, pentru a ajuta persoanele care deţin funcţii de conducere atunci când acestea comit fapte de favorizarea infractorului sau de abuz în serviciu în legătură cu emiterea, aprobarea sau adoptarea unor acte normative. Practic, dacă se adoptă acte normative prin care se comite prejudiciu sau cu încălcarea legii, acestea nu vor mai putea fi investigate – şi aici nu ne referim la acte normative de tipul legi sau OUG, ci la acte normative în sens larg, chiar şi la legislaţia secundară, respectiv HG, decizii, ordine de ministru care au caracter normativ. Dacă acestea se fac cu încălcarea legii şi produc prejudicii, ele nu vor mai putea fi investigate şi nici pedepsite”, a explicat Kovesi.


Ce spun jurnaliștii România liberă pe această temă.

Sabin Orcan, director editorial
Grațierea lui Dragnea și dilema lui Farfuridi

Motivul protestelor nu e că PSD vrea să legifereze, prin ordonanță, o grațiere colectivă și modificarea Codului Penal. Au mai luat și alții decizii discutabile referitoare la Justiție (inclusiv fosta guvernare tehnocrată) și n-a protestat atâta lume. Adevăratul motiv e că, de astă-dată, cei care inițiază ordonanțele sunt chiar potențialii lor beneficiari. Când anunți că vrei să rezolvi problema pușcăriilor, dar prevezi, negru pe alb, că vor fi grațiați și cei condamnați cu suspendare, ca Liviu Dragnea, e clar ce se pregătește. Și mai ales pentru cine… continuarea aici!


Răzvan Chiruță, redactor-șef: 
Dictatura lui Dragnea a început de azi. Marțea neagră împotriva Justiției a devenit realitate. Cum scapă infractorii
Disprețul complet pe care PSD-ul condus de Liviu Dragnea îl arată pentru România este absolut șocant. Politicianul teleormănean a intrat de marți, 31 ianuarie 2017, în galeria conducătorilor discreționari care sperie Europa, din care mai fac parte figuri sinistre precum președintele turc Recep Tayyip Erdongan sau premierul ungar Viktor Orban. Comparația nu este exagerată… continuarea aici!

 


Silviu Sergiu, senior editor:
REACȚIE LA CALD. Nu e totul pierdut! Rebeliunea penalilor poate fi înăbușită!
PSD a comis o eroare fatală, ce-l poate costa totul in punct de vedere politic. Grațierea în crucea nopții, mișelește, a unor fapte penale și redefinirea abuzului în serviciu, măsuri de care vor beneficia zeci de politicieni acuzați sau condamnați pentru corupție, este o sfidare fără drept de apel a majorității românilor … continuarea aici!


Mălin Bot, redactor-șef online:
O lecție șocantă pentru români: Când e votat un infractor, mafia e legiferată

În ciuda protestelor fără precedent din ultimele două săptămâni. În ciuda normelor elementare de Drept și chiar în ciuda bunului-simț, infractorul Liviu Dragnea a dispus să fie emise ordonanțele penale care îl scapă pe el și pe alte câteva mii de politicieni penali de Justiție. Livid la față, cu o mină cadaverică, ministrul Justiției a anunțat marți seara că mafia e oficial legiferată în România… continuarea aici!

Cătălin Prisăcariu, senior editor:
În crucea nopții, ca tâlharii, slugile proaste ale lui Dragnea tocmai ne-au furat 25 de ani și ne-au trimis înapoi în anii ’90. 



Presa occidentală comentează deciziile de aprobare a grațierii și de modificare a Codului Penal: Guvernul României dă o lovitură luptei anticorupție
În America, prima relatare a fost cea a agenției Associated Press, preluată de site-urile publicațiilor și televiziunilor din SUA. Decizia guvernului este prezentată ca o lovitură dată eforturilor din ultimii ani pentru întărirea luptei anticorupție.
 
Decizia Guvernului Grindeanu a fost luată deşi zeci de mii de oameni au protestat duminică faţă de această ordonanţă, arată site-ul postului ABC News, care aminteşte şi de declaraţia Laurei Codruţa Kovesi, care spunea  că o asemenea măsură va afecta lupta anticorupţie.
 
Ziarul The Washington Post anunță că Guvernul României a adoptat marţi seara o ordonanţă de urgenţă pentru dezincriminarea abuzului în serviciu şi a dat o lovitură eforturilor din ultimii ani de a pune capăt corupţiei în ţară… continuarea aici!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

România ajută Republica Moldova să intre în UE dar Ciolacu are o propunere directă. “Avem o variantă și mai scurtă de a fi în...

Președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, a declarat că populația Republicii Moldova dorește să trăiască într-un stat care să-i ofere prosperitate și siguranță,...

Șefa Administrației Spitalelor București, la DNA

Directorul general al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), Oana Sivache, s-a prezentat la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pentru a fi audiată...

Un pod s-a prăbușit la Baltimore. Șase persoane ar fi murit

Căutarea supravieţuitorilor a fost suspendată marţi seară la Baltimore, după prăbuşirea unui pod în portul acestui oraş din estul Statelor, cele şase persoane date...
Ultima oră
Pe aceeași temă