10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportLegea, interpretată după cum se potrivește, pentru revocarea lui Zgonea

Legea, interpretată după cum se potrivește, pentru revocarea lui Zgonea

Două comisii parlamentare au luat, ieri, decizii menite să urgenteze schimbarea din funcție a președintelui Camerei Deputaților.

Comisia privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor a decis, ieri, că Valeriu Zgonea își pierde funcția de președinte al Camerei Deputaților automat din moment ce a rămas fără sprijinul politic al grupului care l-a propus. „Nu e loc de mare interpretare – art. 32, alin. 3 spune clar că acolo își pierde sprijinul politic, un deputat sau un senator pierde și postul pe care l-a obținut prin acest sprijin politic“, a declarat președintele comisiei pentru Statut, Bogdan Niculescu Duvăz (PSD). Punctul de vedere va fi trimis Birourilor permanente reunite, care vor decide ce este de făcut. Rezultatul votului a fost 5 pentru și 1 împotrivă.

Reprezentantul PNL în comisie, deputatul Mircea Toader, a fost cel care a votat împotriva acestei interpretări. „Consi­der că prevederea din lege nu este explicită şi, aşa cum scrie acolo, retragerea sprijinului politic este o sancţiune premergătoare eventual excluderii“, a explicat Toader.

O altă decizie a fost luată, ieri, de Comisia pentru regulament a Camerei Deputaților. Potrivit acestei comisii, revocarea din funcție a membrilor Biroului Permanent, inclusiv a președintelui, se va face la soli­citarea grupului care i-a propus, plenul urmând doar să ia act de acest lucru. Decizia a fost luată cu 5 voturi pentru și 1 împotrivă. Modificarea regulamentului urmează să se voteze într-o ședință ulterioară de plen.

De ce au fost necesare două ședințe a două comisii dife­rite? Prevederile din statutul deputaților și senatorilor, analizate în prima comisie, vin în contradicție cu regulamentul Camerei Deputaților, modificat în a doua comisie. Astfel, statutul prevede că un deputat își pierde funcția odată cu pierderea sprijinului politic. Regulamentul în vigoare prevede că președintele instituției poate fi revocat doar de grupul parlamentar căruia îi aparține. Or, Valeriu Zgonea a fost exclus din PSD și are statut de deputat neafiliat. De asemenea, regulamentul, care are caracter de lege, prevede că revocarea președintelui se poate face doar prin votul plenului.     

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...
Ultima oră
Pe aceeași temă