16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSportLegea alegerilor pe liste, adoptată de Senat

Legea alegerilor pe liste, adoptată de Senat

Legea alegerilor parlamentare care prevede votul pe liste, cu prag electoral de 5%, a fost adoptat de Senat, miercuri, cu 105 voturi “pentru” și două voturi “împotrivă”. Senatorul Ion Chelaru (PSD) a propus inversarea, în titlul și în textul legii, a Camerei Deputaților cu Senatul, pe motiv că aceasta din urmă este cameră superioară, scrie Mediafax.

Proiectul de lege privind alegerile parlamentare prevede că alegerile vor fi pe liste parlamentare, cu prag electoral de 5%, iar norma de reprezentare să fie un deputat la 73.000 locuitori şi un senator la 168.000 locuitori. Potrivit acestei norme de reprezentare, ar urma să fie 308 deputaţi, cărora li se adaugă cei 18 deputaţi ai minorităţilor şi deputaţii de diaspora şi 134 de senatori.

Inițiativa aflată în dezbaterea Senatului astăzi vine și vă prezintă un nou cadru normativ în materia alegerii Senatului și Camerei Deputaților, precum și funcționarea și organizarea Autorității Electorale Permanente. Pe cale de consecință, vechea lege 35/2008 pentru alegerea celor două Camere ale Parlamentului, pentru completarea și modificarea legii 67/2004 pentru alegerea autorității publice locale, precum și legea administrației publice locale 215/2001 și legea 393/2004 privind statutul aleșilor locali sunt abrogate“, a declarat secretarul de stat Valentin Iliescu, în plenul Senatului.

Iliescu a mai spus că Guvernul susține inițiativa Comisiei comune pentru elaborarea Codului electoral și a îndemnat și senatorii să voteze raportul. Am hotărât cu unanimitate de voturi, așa cum am făcut de fiecare dată și v-ați obișnuit, cred, cu acest mod de lucru, să propun plenului Senatului adoptarea legii pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente, cu amendamentele admise din anexă. Precizăm că nu există amendamente resinse“, a precizat deputatul liberal, Mihai Voicu, președintele Comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului.

 

Cele mai citite

Crește cu 50% numărul de muncitori filipinezi așteptați în România anul acesta

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei Filipino-Române organizate de curând în Filipine, de către Departamentul de Muncitori Migranți, din cadrul Guvernului Filipinez, a...

Ciolacu laudă candidații PSD la funcții de primar. Au “ambiția de a face lucruri”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, anunță candidații PSD la funcții de primar în municipiul București, lăudându-i pentru faptul că au "ambiția de a face lucruri". Este...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...
Ultima oră
Pe aceeași temă