15 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăSportLegea eliminării a 102 taxe este tranșată la Curtea Constituțională

Legea eliminării a 102 taxe este tranșată la Curtea Constituțională

Soarta taxei radio-TV, pe care PSD vrea s-o elimine, aducând TVR şi Radio România sub control politic, este acum la mâna judecătorilor de la Curtea Constituţională.

Curtea Constituțională a Româ­niei va analiza pe 14 decembrie sesizarea președintelui Klaus Iohannis care vizează legea privind eliminarea unor taxe și tarife, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

Şeful statului a trimis marți la CCR sesizarea de neconsti­tuționalitate asupra acestui act normativ. Klaus Iohannis subli­niază, în sesizarea trans­misă judecătorilor consti­tu­ţionali, că legea vizează eliminarea unor taxe achitate de către persoanele fizice și juridice pentru anumite servicii prestate de autorități și instituții publice, însă arată că prin conținutul său normativ, precum și din analiza modului în care a fost adoptată, încalcă normele consti­tuțio­nale referitoare la principiul separației puterilor în stat și cel al legalității, raporturile Parlamentului cu Guvernul, rolul Executivului, precum și cele care guvernează bugetul public național.

Iohannis mai arată că unele dintre taxele propuse la elimi­nare asigură o parte dintre veniturile proprii ale unor instituții și servicii publice autonome. El precizează că Parlamentul nu a consultat Executivul în cazul acestui act normativ și nu a identificat în mod concret și sursa de finanțare necesară pentru aplicarea legii.

Legea, lipsită de coerenţă şi predictibilitate

În plus, şeful statului adaugă, în cererea de reexaminare, că legea este lipsită de predictibilitate și coerență, deoarece nu cuprinde soluții legislative cu privire la ansamblul efectelor pe care le vor produce măsurile instituite. În ceea ce privește taxa radio-TV, el indică faptul că „neconcordanța dispozițiilor este de natură să genereze interpretări cu privire la statutul salariaților acestor SRR și SRTv și poate afecta autonomia serviciilor publice de radio și televiziune“. Adică, trecerea lor sub control politic.

De asemenea, președintele Iohannis indică faptul că eliminarea taxelor consulare atrage după sine eliminarea posibilității de a încasa taxe de urgență pentru prestarea serviciilor consulare în termen de 48 de ore. „Prin diminuarea fondului taxelor de urgență se creează un impediment în soluționarea cazurilor umanitare, în lipsa măsurilor financiare compensatorii“, mai scrie Iohannis în sesizarea trimisă la CCR.

El consideră că prin elimi­narea timbrului de mediu sunt ­afectate programele finanțate din fonduri externe nerambur­sabile, astfel că se impunea, pe de o parte, identificarea măsurilor compensatorii pentru respectarea angajamentelor asumate și, pe de altă parte, identificarea unei măsuri de descurajare a poluării.

Președintele Iohannis susţine că legea stabilește şi măsuri cu impact suplimentar asupra de­ficitului bugetului general consolidat.    

 

Cele mai citite

Mai mult de 140 de persoane ale zborului Singapore Airlines în care o persoană a murit au aterizat în Singapore

Peste 140 de pasageri și membri ai echipajului zborului Singapore Airlines în care o persoană a murit în timpul unor turbulențe puternice, au ajuns,...

Mai mult de 140 de persoane ale zborului Singapore Airlines în care o persoană a murit au aterizat în Singapore

Peste 140 de pasageri și membri ai echipajului zborului Singapore Airlines în care o persoană a murit în timpul unor turbulențe puternice, au ajuns,...

Panică la sediul Comitetului Național Republican din Washington: un pachet suspect care conținea două fiole de sânge a fost livrat în clădire

Sediul Comitetului Național Republican din Washington a fost evacuat pentru scurt timp miercuri după ce un pachet suspect care conținea două fiole de sânge...
Ultima oră
Pe aceeași temă