8.6 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSportLegea salarizării. Parlamentarii vor avea salariile mai mari decât cele anunțate săptămâna...

Legea salarizării. Parlamentarii vor avea salariile mai mari decât cele anunțate săptămâna trecută de Olguța Vasilescu. Cât vor câștiga bugetarii obișnuiți

Senatorii și deputații vor avea salarii de 13.050 de lei lunar, potrivit proiectului legii salarizării unitare, inițiat de PSD și ALDE. Suma este mai consistentă comparativ cu cea anunțată la finalul săptămânii trecute de ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, de 11.600 de lei.
 
În prezent, senatorii și deputații au  o indemnizație de 5.500 de lei. Anexele proiectului de lege conțin coeficienții pentru bugetari, raportați la salariul minim pe economie.


Citește și:  Șeful PSD, Liviu Dragnea, a anunțat că proiectul Legii salarizării va fi depus la Parlament în maximum 10 zile: Hai să citim toți legea, să vorbim toți aceeași limbă. E important ca și cei din societate să poată studia actul normativ

 

 
Creșterea salariilor parlamentarilor față de varianta inițială vine după ce mai mulți senatori și deputați au cerut acest lucru,  unul dintre cei vehemenți fiind Remus Borza (ALDE).
 
” Nu cred că trebuie să dăm dovadă de atâta ipocrizie, să facem atât de mari discuţii… Ce vreţi să facem? Sigur, împuşcăm toţi parlamentarii ţării sau îi trimitem acasă şi acceptăm să fim conduşi de alte instituţii de presă sau de trusturile de presă. (…) Trebuie să acceptaţi că, la nivelul ăsta redus de salarizare, vor intra în sistemul public, în corpul demnitarilor, doar mediocrii sau hoţii. Un demnitar nu poate să vină, ca nişte colegi de la un anumit partid în blugi, bărboşi, slinoşi, să spună: eu sunt alesul neamului. Dacă nu înţelegem să ne onorăm demnitarii, nici alţii în afară nu ne vor onora pe noi, ca popor”, a comentat Remus Borza.
 
Potrivit aceluiași document, președintele României va avea un salariu de 17.400 de lei, comparativ cu 21.500 cât are în prezent. Primul-ministru și președinții celor două Camerei vor avea indemnizații de 16.675 de lei.
 
Miniștrii vor avea lunar câte 15.225 de lei, iar aceeași indemnizație estge destinată și deținătorilor altor funcții precum Avocatul Poporului, președintele Curții de Conturi, președintele Consiliului Legislativ, președintele Consiliului Concurenței, consilierii prezidențiali, președintele CNSAS, președintele CNA sau șeful AEP.


Citește și: Efectele actului normativ pregătit de PSD-ALDE. Parlamentarii, principalii beneficiari ai legii salarizării unitare 

Coaliția majoritară vrea să micșoreze veniturile președintelui, premierului, miniștrilor și șefilor celor două Camere, dar va majora consistent indemnizațiile deputaţilor şi senatorilor. În cazul acestora, indemnizațiile influențează și celelalte drepturi precum sumele forfetare sau pensiile.  Președintele României va avea un salariu de 17.400 lei brut, potrivit proiectului legii salarizării unitare aprobat de liderii coaliției PSD-ALDE. Este vorba de o scădere, comparativ cu venitul actual de 21.540 lei, stabilit printr-o ordonanță de urgență emisă în 2015 de Gabriel Oprea, pe când era premier interimar.


 

Primarul general al Capitalei va avea o indemnizație de 14.050 de lei. Președinții Consiliilor județene vor primi câte 13.050 de lei, la egalitate cu parlamentarii. Primarii orașelor cu peste 200.000 de locuitori și cei ai sectoarelor din București vor avea indemnizații de 11.600 de lei.

În administrația publică centrală, secretarul general al unei instituții poate câștiga între 12.722 și 13.512 de lei în funcție de gradul ocupat. Directorii generali, inspectorii generali sau inspectorii șefi vor avea salarii între 11.406 și 12.459 de lei.
 
Un secretar general dintr-o instituție deconcentrată poatea avea între 11.406 și 12.884 de lei iar un secretar general adjunct între 10.800 și 11.406 de lei. Un director general în același tip de instituții poate câștiga între 9.476 și 11.055 de lei.
 
Un director general din administrație centrală poate câștiga între 6.580 și 8.247 de lei iar cel al unei instituții de pe plan local va fi plătit cu sume între 5.966 și 7.456 în funcție de gradul de salarizare.
 
Salariul unui analist programator variază între 3.850 și 4.647 de lei, în funcție de treapta de salarizare.
Un profesor de gradul I va câștiga între 5000 și 5.493 de lei, în funcție de vechime, iar un profesor de gradul II între 4.216 și 4.500 de lei.
Un medic primar ar urma să obțină maximum 12.500 de lei, până în 2022. Un medic specialist ar urma să ajungă până la 9.900 de lei, iar medicii rezidenți vor avea între 5.700 și 7.300 de lei.
 
Proiectul legii salarizării unice a fost publicat de PSD, după ce liderul PSD Liviu Dragnea a anunţat că depunerea sa va fi amânată cu o săptămână.
"10 zile în plus nu strică nimănui, ba dimpotrivă. Este o perioadă în care absolut toată lumea de bună-credinţă şi cea de rea-credinţă are posibilitatea să studieze”, a motivat liderul PSD decizia.
Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...

Real Madrid își continuă drumul către titlul cu numărul 15 în Liga Campionilor. Va întâlni pe Bayern Munchen în semifinale

Real Madrid s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Manchester City cu scorul de 4-3, la loviturile de...

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...
Ultima oră
Pe aceeași temă