13.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSportDacian Cioloș: Guvernul dorește să corecteze salariile mici printr-o Ordonanță de Urgență

Dacian Cioloș: Guvernul dorește să corecteze salariile mici printr-o Ordonanță de Urgență

UPDATE 13.56: OUG privind salariile din sectorul public, care va fi discutată săptămâna viitoare de Guvern, va aduce majorări de până la 20%, în medie, creşterea fiind de 5% a fondului de salarii, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu.

„În această a doua jumătate a grilei de salarizare vom veni cu majorări semnificative, în funcţie de categoriile despre care vorbim, majorările sunt până la 20%, de exemplu, la asistenţi sociali. La alte categorii sunt mult mai reduse, sunt mai degrabă modice, intrăm pe 1%, dar avem aceste majorări pe toate clasele salariale. (…) Pe medie vorbim de o creştere salarială pe fondul de salarii de undeva la 5%. (…) Să nu uităm însă că ea vine după o creştere salarială pe tot sectorul public de 10% şi să nu uităm că de la 1 (n.r. mai) mai vorbim de un nou salariu minim pe economie. Actualizarea datelor despre care vorbim se bazează pe salariul minim de 1.250 de lei, care intră în plată de la 1 mai”, a anunţat Suciu.

—————–

Guvernul discută, miercuri, un proiect de ordonanță de urgență care vizează disfuncționalitățile în salarizarea angajaților de stat, a precizat premierul Dacian Cioloș la începutul ședinței de Guvern de miercuri, informează Agerpres.

„OUG vine cu ideea unei corectări imediate a disfuncţionalităţilor care au venit pe fondul creşterii salariului minim şi a comprimării claselor salariale în jumătate inferioară a grilei de salarizare”, a explicat Cioloş. 

Premierul a mai precizat că OUG ar urma să fie aplicată din a doua jumătate a acestui an şi în cursul anului viitor. 

„Vom veni cu o mobilizare bugetară pe care ne-o putem asuma din a doua jumătate a acestui an şi pentru 2017, care va avea ca obiectiv o corectare a acestor disfuncţionalităţi salariale care au dus la suprapuneri de salarii între clasele salariale de jos şi care vor corecta şi o parte din problemele care apar acolo unde în aceeaşi categorie de funcţionari, cu aceleaşi responsabilităţi, putem avea salarii diferite, pentru că oamenii au fost recrutaţi în perioade diferite. Vom veni cu această primă corectură, rezolvând astfel o problemă de echitate, dar şi de legalitate, pentru că sunt situaţii în care funcţionari care asumând aceeaşi responsabilitate au salarii diferite, merg în justiţie şi câştigă tocmai pentru că e o abordare, aşa cum se dau salariile astăzi, una incorectă”, a spus Dacian Cioloş. 

El a precizat că proiectul de ordonanţă a fost pregătit de Ministerul Muncii, în coordonare cu Ministerul de Finanţe şi cu Cancelaria, cu obiectivul de a-l adopta săptămâna viitoare, după discuţii pe care ministrul Muncii le va avea începând de astăzi cu partenerii sociali, cu sindicatele. 

Totodată, premierul a anunţat că, în completarea acestui proiect, Guvernul va lansa în dezbatere publică în perioada următoare un proiect de lege, „care să vină cu o abordare multianuală din 2018 încolo, în ideea de a evolua spre o salarizare unitară”, corelată cu reforma administraţiei publice. 

„O a doua abordare cu care vom veni, complementară acestui proiect de ordonanţă, este un proiect de lege pe care vreau să îl punem doar în dezbatere publică, care să vină cu o abordarea multianuală din 2018 încolo, în ideea de a evolua spre o salarizare unitară pe care să o gândim şi în corelare cu reforma administraţiei publice pe care o pregătim. O reformă a administraţie publice fără un sistem de salarizare clar şi adaptat nu va fi eficientă. Îmi dau seama că din punct de vedere politic va fi dificil să avem o decizie pe o astfel de abordare multianuală în cursul acestui an, dar cred că este de datoria noastră să venim cel puţin cu propunerea şi să supunem dezbaterii publice un astfel de proiect care să fie în coerenţă şi cu reforma administraţiei”, a arătat prim-ministrul. 

El a adăugat că proiectul de lege va fi discutat cu sindicatele şi cu societatea civilă. 

„Cele două abordări se leagă: propunem această ordonanţă de urgenţă pentru a acoperi a doua jumătate a acestui an şi 2017 în ideea că un proiect de lege care să aibă o abordare multianuală probabil că nu va avea un efect înainte de 2018 şi atunci, până în 2018, venim cu corecturile şi cu rezolvarea acestor inechităţi prin ceea ce ne putem permite din punct de vedere al bugetului”, a mai spus Cioloş.

Citește și: Modificările la Legea salarizării, prezentate în dezbatere publică

 

 

Cele mai citite

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...

Impostura snoabă și propaganda veselă

Obsesia multor snobi care ce îmbogățesc peste măsură este să devină artiști prin intermediul banilor. Întâi își tot dichisesc și bibilesc casa de un...
Ultima oră
Pe aceeași temă