11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportLegea salarizării unitare. Salariile de bază ale medicilor vor fi cuprinse între...

Legea salarizării unitare. Salariile de bază ale medicilor vor fi cuprinse între 5.700 de lei și 16.250 de lei

Medicii ar putea primi salarii de bază cuprinse între 5.700 de lei şi 16.250 de lei, în timp ce asistenţii vor câştiga între 3.610 lei şi 5.649 de lei, potrivit proiectul legii salarizării, pus în dezbatere publică, informează News.ro.

Prin noua lege a salarizării vor creşte substanţial salariile de bază pentru personalul medical, începând cu anul 2018, (medici şi asistente medicale) astfel încât medicul de la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) să beneficieze de echivalentul a 3.600 de euro pe lună, iar medicul rezident UPU să beneficieze de echivalentul a 1.200 euro/lună, se arată în expunerea de motive care însoţeşte actul normativ.

Astfel, în 2022, în unităţile clinice, medicii primari, ca şi medicii dentişti primari, vor câştiga 12.500 de lei, în timp ce medicii specialişti vor avea un salariu de bază de 9.900 de lei. Totodată, medicii rezidenţi din unităţile clinice vor avea un salariu de bază între 5.700 de lei şi 7.900 de lei, în funcţie de anul de rezidenţiat.

Potrivit proiectului, un medic va avea salariul de bază 6.400 de lei, un farmacist – între 5.315 şi 5.528 de lei, în timp ce un farmacist rezident va câştiga între 4.302 de lei şi 4.388 de lei. În acelaşi timp, un fiziokinetoterapeut va primi între 3.950 şi 4.819 lei, iar un asistent între 3.610 şi 4.345 de lei.

Tot în unităţile clinice, un tehnician dentar va câştiga, în 2022, între 3.610 lei şi 3.850 de lei, iar o soră medicală va avea salariul de bază între 3.610 lei şi 3.750 de lei, la fel ca un autopsier.

În domeniul anatomiei patologice şi al medicinii legale, un medic primar va câştiga 16.250 de lei pe lună, iar un medic specialist, 12.870 de lei, în timp ce medicii rezidenţi vor avea salarii de bază cuprinse între 5.700 şi 7.300 de lei, iar asistenţii între 4.693 şi 5.649 de lei.

La serviciile de ambulanţă şi Unităţile de Primiri Urgenţe, un medic primar va primi un salariu de bază de 13.338 de lei în 2022, iar un medic specialist, 10.563, în timp ce rezidenţii vor fi plătiţi cu sume între 5.700 şi 7.300 de lei.

În acelaşi timp, managerii de spitale vor primi între 14.257 de lei şi 14.975 de lei.

În unităţile sanitare, de asistenţă socială şi de asistenţă medico-socială, unde activitatea se desfăşoară fără întrerupere, în trei ture, personalul care lucrează lunar în toate cele trei ture, precum şi personalul care lucrează în două ture în sistem de 12 cu 24 poate primi, în locul sporului pentru munca prestată în timpul nopţii, un spor de 15 la sută din salariul de bază pentru orele lucrate în cele trei, respectiv două ture, se mai arată în proiectul de act normativ.

Munca prestată de personalul din unităţile sanitare, de asistenţă socială şi de asistenţă medico-socială, în vederea asigurării continuităţii activităţii, în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, în cadrul schimbului normal de lucru, se plăteşte cu un spor de până la 100 la sută din salariul de bază al funcţiei îndeplinite, potrivit proiectului.

Pe aceeași temă:


Legea salarizării unitare. Salariul Partiarhului Daniel va fi egal cu cel al șefului Senatului 

Patriarhul României va avea un salariu de 16.675 lei/brut, similar cu sumele încasate de președintele Senatului și de cel al Camerei Deputaților. Totodată, un şef de cult, fie că este mitropolit, episcop sau şef rabin, va avea salariu de ministru, potrivit proiectului Legii salarizării unitare.


 


Legea salarizării. Parlamentarii vor avea salariile mai mari decât cele anunțate săptămâna trecută de Olguța Vasilescu. Cât vor câștiga bugetarii obișnuiți 
Senatorii și deputații vor avea salarii de 13.050 de lei lunar, potrivit proiectului legii salarizării unitare, inițiat de PSD și ALDE. Suma este mai consistentă comparativ cu cea anunțată la finalul săptămânii trecute de ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, de 11.600 de lei.

Sindicaliștii din administrația publică ar putea bloca activitatea primăriilor. Ei sunt nemulțumiți de Legea salarizării unitare 

Sindicaliștii din administrația publică ar putea bloca activitata primăriilor și ale oficiilor de colectare a taxelor, fiind nemulțumiți de proiectul Legii salarizării, care prevede majorări semnificative de salarii doar pentru aleși, nu și pentru funcționarii de rang mediu.



 

Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă