13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportCine sunt miniștrii din Guvernul Grindeanu, care l-au supărat pe Liviu Dragnea:...

Cine sunt miniștrii din Guvernul Grindeanu, care l-au supărat pe Liviu Dragnea: Nu sunt miniștri răi, dar cu programul de guvernare nu e de joacă

Tudorel Toader (Justiție) și Viorel Ștefan (Finanțe) provoacă nemulțumiri la vârful PSD. Nu sunt singurii membri ai guvernului care sunt vizați de Liviu Dragnea. În PSD se discută despre o eventuală remaniere guvernamentală, iar o decizie urmează să fie luată până la finalul sesiunii parlamentare. 

Oficial, cel care va decide în privința remanierilor va fi premierul Sorin Grindeanu, dar, în realitate,  președintele PSD Liviu Dragnea, vrea să aibă ultimul cuvânt.

Principala țintă a criticilor este ministrul Justiției, Tudorel Toader, după ce acesta a întârziat proiectul privind modificarea Codurilor Penale. Ministerul Justiției a anunțat că demarează un proces de evaluare și analiză a impactului noilor coduri, invitând Înalta Curte, CSM și Parchetul General să transmită observațiile instanțelor până pe data de 26 mai. Prin aceste consultări, Toader a ignorat avertismentul lui Liviu Dragnea privind aprobarea rapidă a noilor coduri. ”Eu sunt nemulțumit pentru faptul că a spus că a doua zi îl pune pe site-ul ministerului și au trecut trei săptămâni și nu l-a pus. S-au pierdut trei săptămâni de zile. Colegii din Parlament normal că au și ei supărările lor pe asta”, a comentat Dragnea. El a avertizat că, dacă ministerul întârzie, ar putea apărea inițiative parlamentare.


Citește și:  Liviu Dragnea vrea să controleze și radioul public. Aleșii PSD și ALDE au profitat de problemele penale ale fostului președinte Miculescu, ca să înlocuiască întreaga conducere a SRR 

Parlamentarii PSD și ALDE au ignorat o cerere a ANI de invalidare a mandatului lui Ovidiu Miculescu, declarat incompatibil. În schimb, au ales să schimbe întreaga conducere a radioului, chiar dacă instituția are un raport de activitate cu rezultate favorabile.


Întrebat dacă regretă faptul că l-a susținut pe Tudorel Toader pentru a fi ministru, Dragnea a răspuns. „Nu pot să spun că regret, dar nici nu pot să spun că sunt foarte fericit”. În hora declarațiilor a intrat și premierul Sorin Grindeanu, care a cerut ca lucrurile să se desfășoare transparent, dar „într-un ritm poate mai alert câteodată decât ritmul Curții Constituţionale”, ritm cu care este obișnuit șeful MJ.

Alți miniștri vizați

Liderul PSD a afirmat că are nemulțumiri și față de alți miniștri. „Din păcate, mai mulți de doi. Nu sunt miniștri răi, dar eu am spus înainte de alegeri (…) că acest program de guvernare este foarte riguros și cu care nu poți să te joci”, a spus el.


Citește și:  Nu-mi dau seama dacă opoziția moare de frica lui Dragnea sau e doar incompetentă | OPINIE 

În vara anului 2004, deputata PNL Mona Muscă a depus plângere la Parchetul Național Anticorupție împotriva atot-puternicului premier Adrian Năstase. Ea susținea că Năstase a achiziționat un teren de 700 de metri, în strada Zambaccian, la un preţ de 11.000 de dolari, "de 25 de ori mai mic decât preţul real, de piaţă, al terenului".


 

 

Dragnea  s-a declarat nemulțumit cu privire la modul în care ministrul de Finanțe, Viorel Ștefan, a prezentat proiectul legii privind impozitul pe venitul global, susținând că era nevoie de un plan de comunicare. „Întâi trebuie făcut planul de comunicare, pentru că altfel stai în defensivă să îi răspunzi lui Orban despre găini, curci și boboci prin curte”, a comentat Dragnea.  Însă, iritarea liderului PSD față de Viorel Ștefan este mai veche. Ministrul Finanțelor l-a enervat pe Dragnea după ce a comentat că nu se poate vorbi despre o „gaură” bugetară provocată de Guvernul Cioloș, contrazicând acuzațiile șefului său de partid.

Potrivit unor surse din PSD, pe lista neagră a lui Dragnea ar intra și ministrul Economiei, Mihai Tudose. Acestuia i se reproșează întârzierea proiectului privind Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI), prevăzut în programul de guvernare al PSD. Potrivit unui memorandum promovat de Ministerul Economiei în luna februarie, FSDI va avea drept scop dezvoltarea și finanțarea proiectelor de investiții rentabile și sustenabile, fiind un mecanism de finanțare care va identifica și materializa oportunități investiționale cu impact în  dezvoltarea economică durabilă și crearea de noi locuri de muncă pe termen lung.


Citește și:  Struțocămila Guvernului Grindeanu: taxe ca în America, mentalitate ca în România | OPINIE 

Guvernul Grindeanu vrea să plătim taxe “ca în America“. A spus-o cu subiect și predicat ministrul Olguța Vasilescu: „Ideea (impozitului de venit pe gospodărie – n.r.) e să scoţi din economia neagră toţi banii posibili, apropo şi de unde încasăm ca să mărim salariile: fiscalizăm totul“.


La rândul său, ministrul Sănătății, Florian Bodog, a început să aibă probleme în PSD, după criza vaccinurilor.  

Controversă pe scaunul lui Petcu

În viziunea liderilor PSD, o eventuală remaniere ar trebui însoțită și de schimbarea unui ministru din ALDE, pentru a împărți deficitul de imagine. Vizat este ministrul Energiei, Toma Petcu, care are, de mai multă vreme, probleme de sănătate. Solicitarea PSD de remaniere a lui Petcu a fost, însă, ignorată de liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu.
  

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Marcel Ciolacu îi ia apărarea Gabrielei Firea: “N-a avut nicio treabă cu azilele groazei”

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat sâmbătă că Gabriela Firea nu a avut nicio implicare în gestionarea azilelor groazei, iar problemele existente erau deja cunoscute,...

Marcel Ciolacu îi ia apărarea Gabrielei Firea: “N-a avut nicio treabă cu azilele groazei”

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat sâmbătă că Gabriela Firea nu a avut nicio implicare în gestionarea azilelor groazei, iar problemele existente erau deja cunoscute,...

Emma Răducanu, eliminată de Iga Swiatek în semifinalele turneului de la Stuttgart

Jucătoarea poloneză de tenis, Iga Swiatek, ocupanta locului 1 în clasamentul WTA și principala favorită la turneul WTA 500 de la Stuttgart, Germania, s-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă