6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportLiviu Dragnea: Academia Română are un rol important în realizarea unui consens...

Liviu Dragnea: Academia Română are un rol important în realizarea unui consens național la nivelul clasei politice și în toate forurile decizionale. Ministrul Culturii: Biblioteca Academiei este un model ilustru de instituție culturală

România are mare nevoie de modele, Biblioteca Academiei Române constituind un asemenea model ilustru de instituție culturală, consideră ministrul Culturii și Identității Naționale, Ionuț Vulpescu, potrivit Agerpres.

"România de azi (…) are mare nevoie de modele. Am încheiat, odată cu deplina reintrare pe orbita noastră istorică euroatlantică, faza imitației din procesul de resincronizare pe care l-am început în decembrie 1989. A sosit momentul să trecem, conform formulei lovinesciene, la diferențiere, care nu poate avea loc decât prin exercițiul spiritului critic pe baza confruntării experienței europene cu câteva modele naționale. Biblioteca Academiei Române, ca și Academia Română însăși, este un asemenea model ilustru de instituție culturală, nu doar pentru domeniul propriu-zis al Bibliotecii, ci pentru orice mare instituție de cultură", a spus Vulpescu, la sesiunea solemnă a Adunării Generale a Academiei, la împlinirea a 151 de ani de la înființarea instituției.

El a evidențiat liniile directoare ale unei istorii de succes, amintind mai întâi viziunea membrilor prestigiosului for de a înființa această instituție.

"Ei au înțeles că menirea înaltului for nu este numai de a coordona redactarea unei gramatici și a unei istorii a românilor și de a-i reuni pe oamenii de cultură din toate provinciile românești, ca o prefigurare a unității naționale. Într-un stat încă tânăr, cu puține instituții culturale dintre cele strict necesare, în care științele se aflau încă la vârsta copilăriei, membrii Academiei au avut viziunea unei meniri mai complexe — cea în care înaltul for cultural urma să devină și un for păstrător al memoriei culturale românești și universale și un centru de cercetare științifică avansată și un centru de artă", a arătat Vulpescu.

Și președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a participat la evenimentul găzduit de Academia Română, afirmând că instituția de cultură are un rol important în realizarea unui consens național la nivelul clasei politice și în toate forurile decizionale.

"Cred cu tărie că este nevoie de realizarea unui #consens naţional, nu numai la nivelul clasei politice, ci în toate forurile decizionale ale statului. 

Trăim un moment istoric foarte important, care poate defini atât viitorul #României, cât şi al Europei pentru următoarea jumătatea de secol. Iar în faţa tuturor provocărilor trebuie să fim capabili să purtăm un dialog între noi, în primul rând ca români, dincolo de orice partizanat politic sau de altă culoare. 

Iată de ce consider că #Academia Română trebuie să aibă principalul rol în realizarea acestui consens. Academia Română este o formă de întruchipare a spiritualităţii naţionale şi am convigerea că la masa Academiei Române se pot aşeza şi pot discuta toţi liderii politici şi toţi decidenţii acestui stat", a scris Liviu Dragnea, pe Facebook.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă