20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportLiviu Dragnea îi ia apărarea guvernatorului BNR, după dezvăluirile din România Liberă:...

Liviu Dragnea îi ia apărarea guvernatorului BNR, după dezvăluirile din România Liberă: Am văzut cum Mugur Isărescu este atacat, nu mi se pare în regulă. Nu vreau schimbarea lui, dimpotrivă, îl susțin așa cum am mai făcut-o

Șeful PSD, Liviu Dragnea, a declarat, joi, la România Tv, că nu a putut ignora atacurile împotriva Băncii Naționale a României, fapte care duc la schimbarea cursului de schimb, ”așa cum s-a putut observa zilele trecute”. Dragnea a negat că și-ar dori să-l schimbe pe guvernatorul Mugur Isărescu, afirmând că va continua să îl susțină.

Precizările liderului social-democrat vin după ce România Liberă a publicat, în exclusivitate, mai multe documente ale CNSAS care arată cum guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a turnat la Securitate sub numele de “Manole”. Isărescu a turnat atât diplomați străini, dar și colegi de-ai săi de la Institutul de Economie Mondială.


Citește dezvăluirea aici: EXCLUSIVITATE ROMÂNIA LIBERĂ. Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a turnat la Securitate sub numele de cod ”Manole” | DOCUMENTE. FOTO+VIDEO

„Manole“. „Sursa Manole“. Sub acest nume de cod s-a ascuns, înainte de 1989, actualul guvernator al Băncii Naționale a României. Se afla în evidențele UM 0195, adică sub controlul Contraspionajului Extern din Centrala de Informații Externe. 


“Dacă instituții importante din acest stat sunt mereu sub atac, s-ar putea să fie o problemă și începi să te gândești — de unde vin toate astea? Atacurile începute împotriva BNR afectează cursul de schimb. O instabilitate la Banca Națională produce o instabilitate macroeconomică, o instabilitate financiară. Tot timpul este ceva în spate. O tulburare, o șubrezire a Băncii Naționale pentru România nu e bună, adică discutăm foarte serios. Nu vreau schimbarea guvernatorului, eu, niciodată. Dimpotriva, îl susțin. L-am mai susținut și altă dată, chiar dacă nu mi-au plăcut anumite gesturi, acțiuni”, a declarat șeful Camerei Deputaților.




Personalități ale vieții politice și publice au evitat să ia poziție după ce „România liberă„ a dezvăluit faptul că guvernatorul Mugur Isărescu a colaborat cu Securitatea sub numele de cod „Manole„.

Șefa interimară a PNL, Raluca Turcan, nu a dorit să comenteze dezvăluirile „României libere„ cu privire la sursa „Manole“, numele de cod al guvernatorului BNR, Mugur Isărescu din arhivele Securităţii. Și Vladimir Tismăneanu s-a scuzat, spunând că are o ”situație de urgență medicală”. Istoricul Stejărel Olaru a precizat că nu vrea să comenteze subiectul, la fel ca și Bogdan Murgescu.  Nici șeful PMP, Traian Băsescu, nu a dorit să discute subiectul, precum și liderul USR, Nicușor Dan. 


 Cătălin Prisacariu, redactor-șef adjunct RL: Cum am deconspirat-o pe Ana lui „Manole“ 

„Manole“ nu a devenit guvernatorul BNR Mugur Isărescu decât după ce și-a îngropat turnătoriile în zidul arhivelor Securității. Ce nu știa „Manole“ în 1990, însă, este că azi oricine poate săpa la temelia zidurilor Securității cu instrumentele arhivistice puse la dispoziție de către CNSAS. Legal. Marea conspirație care a dus la devoalarea de către suprasemnatul a sursei „Manole“ a Securității era la îndemâna oricui. Conform legii de funcționare a Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, primul pas era depunerea unei cereri de acreditare ca cercetător în arhiva CNSAS.


Sabin Orcan, director editorial RL: Securistule! Faza pe documente 

Dezvăluirea de astăzi a ziarului nostru – despre trecutul de turnător al dlui Mugurel Isărescu de la BNR – face parte dintr-o necesară operațiune de curățenie morală a societății în care trăim. La 27 de ani după căderea regimului comunist, declarat în mod oficial un regim criminal, România este încă infestată de foști colaboratori sau agenți ai poliției politice. Decons­pirarea lor, începută în urmă cu un deceniu de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, este departe de a se fi terminat. Motivul este simplu. Oamenii care ne conduc nu vor în ruptul capului să se afle tot adevărul.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Inovație și funcționalitate în baie cu Florin Art: Descoperă cele Mai bune opțiuni de mobilier

Mobilierul de baie nu este doar o necesitate practică într-o locuință modernă, ci și un element crucial în crearea unei atmosfere plăcute și funcționale...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Guvernul a decis ca valabilitatea cardurilor de energie să fie prelungită până pe 31 mai, cu încă două luni față de termenul inițial. Aceasta...

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....
Ultima oră
Pe aceeași temă