8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportLiderii coaliției de guvernare s-au întâlnit cu primarii la București. Liviu Dragnea:...

Liderii coaliției de guvernare s-au întâlnit cu primarii la București. Liviu Dragnea: Principala motivație este dorința de a nu vă simți umiliți. La București, nu vine orice cetățean să bată în ușă sau la fereastră, așa cum se întâmplă în comune

 

Șeful Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, șeful Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, șeful Executivului, Sorin Grindeanu, și ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, au participat, luni, la Adunarea Generală a Asociaţiei Comunelor din România. 

Președintele Liviu Dragnea, s-a adresat primarilor pe tema salarizării din administrația locală. Astfel, el le-a transmis primarilor că este necesar ca ei să aibă salarii adecvate, dat fiind faptul că se confruntă cu numeroase dificultăți.

„Apreciez salarizarea primarului. Între mine și dvs. nu pot exista cuvinte contrafăcute. Erau salariile foarte mici la primari și am depus un amendament pentru mărirea salariilor primarilor și a funcționarilor. De ce a fost mărit salariul? Principala motivație este dorința de a nu vă simți umiliți. De a avea din partea statului respectul pentru ceea ce faceți acolo. Sigur, pentru cei din instituțiile locale, zona administrației locale este destul de „cețoasă”. Aici, la București, nu vine nimeni să bată în ușă sau la fereastră orice cetățean, așa cum se întâmplă în comune. Este foarte greu să le putem explica românilor din sate că noi, în continuare, trebuie să avem două Românii – una rurală și una urbană. Așa ceva nu mai poate fi acceptat. Este nevoie de un standard minim garantat de civilizație. S-a vorbit că suntem la zece ani de la aderarea la UE”, a declarat șeful PSD.

La rândul său, și premierul Sorin Grindeanu a adresat un mesaj primarilor.

„Au trecut 20 de ani, în care s-au întâmplat foarte multe lucruri, dar, în continuare, 47% din populația României trăiește în mediul rural. Aproape 80% din teritoriul este administrat de dumneavoastră. Cum spunea și dl. președinte Dragnea, în continuare, de foarte multe ori, parcă avem două Românii – una rurală și una urbană. Diferențele dintre ele sunt din ce în ce mai mari. Trebuie să fim sinceri și realiști în tot ceea ce spunem. Trebuie să oferim tinerilor aceeași șansă în viață, indiferent de locul în care se nasc. Eu cunosc foarte bine lucrurile acestea, pentru că provin din administrația locală”, a declarat premierul”, a spus el.


Citește și: Guvernul PSD alocă fonduri pe criterii politice. Bani pentru drumurile din Cluj au fost dați la Teleormanul lui Dragnea, pentru drumuri care nu au trafic

Unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură rutieră din Transilvania, Transregio Feleacu, a fost exclus de pe lista proiectelor finanțate în acest an. Și aceasta deși Comisia Europeană a alocat pentru finanțarea acestui proiect suma de 138 milioane euro.


Preşedintele Senatului şi co-preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a pledat, luni, pentru o continuare a creșterii nivelului de salarizare în administrația locală.

„M-am bucurat foarte mult că am putut să punem în aplicare decizia care a fost susținută de noi în campanie de creștere a salariilor pentru cei care lucrează în administrația locală. În România, după cum vedeți, de câțiva ani buni, este o vânătoare de vrăjitoare. Foarte mulți primari au trebuit să treacă prin anchete extrem de neplăcute pentru ei, deoarece le-au afectat imaginea publică, nu i-au lăsat să lucreze. Foarte mulți, în final, s-a dovedit că sunt nevinovați. Dar au făcut acest periplu prin fața televizoarelor, pe care îl vedem de câțiva ani de zile și care parcă, are drept scop, umilirea unor oameni și distrugerea elitelor românești. Ei bine, toată lumea în România face gargară cu corupția, de dimineața până seara, numai cu corupția în gură stau. Toată lumea se preocupă de efectele corupției. Nimeni nu vorbește despre cauzele corupției din România. Eu cred că, dacă vrem să avem o administrație care să fie de calitate, cu oameni bine pregătiți, nu putem să ne imaginăm că îi plătim prost și să avem și performanță”, a spus președintele Senatului.

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a precizat că veniturile lor vor creşte şi le vor depăşi pe cele ale directorilor din subordine.

„Nu este normal ca primarul să nu fie cel mai bine plătit dintr-o primărie. Când eram primar la Craiova, toţi directorii aveau salariile peste mine. Secretarul avea salariul aproape triplu decât primarul. Aşa ceva nu mai trebuie acceptat. Trebuie să ieşim odată din populismul acesta în care am intrat de 25 de ani şi de fiecare dată să spunem că nu e normal să creştem salariile primarilor. Ba este foarte normal. Vă garantez că vom avea o abordare corectă. S-a modificat ceva în filosofia acestei legi în sensul că nu veţi mai fi în acelaşi loc cu salariaţii. Legea va avea două capitole distincţii: partea de indemnizaţii şi partea de salarii. În partea de indemnizaţii niciodată nu puteţi să aveţi sporuri şi deşi sunteţi direct răspunzători de fondurile europene şi de absorbţie sunteţi singurii care nu puteţi lua sporuri pentru absorbţie. Nu puteţi să aveţi nici spor de vechime”, a spus ea. 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă