6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSportLiviu Dragnea îşi ia rămas bun de Ministerul Dezvoltării. Ce rămâne în...

Liviu Dragnea îşi ia rămas bun de Ministerul Dezvoltării. Ce rămâne în urma lui

Liviu Dragnea a făcut, joi, un bilanț al perioadei în care a ocupat funcţia de ministru al Dezvoltării. 

Astfel, Dragnea a arătat că cel mai important proiect realizat în timpul mandatului său a fost programul operațional regional. 

“Pentru 2014-2020 avem satisafacția că am reușit să terminăm negocierile pentru programele europene, cel ma important este programul operațional regional. Documentele sunt pe circuitele interne de la Bruxelles, urmează ca în două săptămâni să vină. Ce este important în noul program operațional regional? S-au respectat cerințele Comisiei Europene. România chiar să simtă că aceste milioane de euro au fost folosite pentru dezvoltare”, a mai afirmat fostul ministru”, a spus Dragnea.

Citeşte şi: Cum își păstrează Dragnea puterea prin Ministerul Dezvoltării

Fostul ministru şi-a exprimat regretul că proiectul de regionalizare a fost suspendat. 

”Două proiecte majoare ale USL au fost regionalizarea și decentralizarea administrativă. Din păcate, pentru faptul că nu s-a mai generat modificarea Constituției, acest proiect a rămas suspendat. Proiectul de descentralizare administrativă a fost adoptat de Parlament, a rămas în continuare în minister”, a spus Dragnea.

Social democratul a mai precizat că pe perioada mandatului său s-a axat pe simplificarea procedurilor adminisrative și măsuri care să stimuleze performanța în administrația publică. Dragnea a arătat că importante sunt îndeplinirea obiectivelor nu apariţia în presă. 

”Aș vrea să spun de unde am plecat de la preluarea mandatului. Dragi colegi, să înțelegeți că chiar dacă nu apare ce faceți în fiecare în presă, am reușit să îndeplinim anumite obiective. În fiecare comunitate unde mai puneți o cărămidă, oamenii se bucură și asta trebuie să fie hrana voastră spirituală. Nu exista un cadru de pregătire financiar 2014-2020. Bugetul pe 2013 alocat investițiilor publice era aproape zero. Administrația publică era blocată. Tot sistemul era în prag de colaps”, a subliniat Dragnea. 

Citeşte şi: Cine este fina lui Dragnea, viitoarea șefă a Ministerului Dezvoltării

De asemenea, Liviu Dragnea a arătat că gradul de absorbţie în cadrul ministerului Dezvoltării este dezvoltat.

“Ministerul nostru, al Dezvoltării gestionează 12 programe europene cu un buget de peste 4,6 milioane de euro. Gradul de absorbție este destul de ridicat. Acest grad de absorbție nu a crescut de la sine, au fost câteva măsuri importante: s-a înlocuit măsura rambursării care introdusese un blocaj. Acum este un sistem simplu de decontare care reprezintă principala măsură care a dus la acest grad de absorbție. De asemenea, corecțiile financiare în situațiile care au fost dispuse atunci au fost preluate la bugetul de stat”, a precizat Dragnea. 

De asemenea, fostul ministru a arătat că au fost alocate peste 240 milioane de euro pentru a se finanța peste 300 de școli care erau începute din anii 2007-2008.

Liviu Dragnea a demisionat din funcţia de ministru al Dezvoltării după ce a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare în dosarul Referendumul. În locul lui, premierul a numit-o pe Sevil Shhaideh, secretar de stat în MDRAP. 
 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă