11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportLiviu Dragnea, prima reacţie după desemnarea lui Sorin Grindeanu în funcţia de...

Liviu Dragnea, prima reacţie după desemnarea lui Sorin Grindeanu în funcţia de premier: Dacă nu apărea confirmarea, convocam Parlamentul pentru demararea acţiunilor constituţionale de suspendare a preşedintelui

Liderul Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, şi premierul desemnat, Sorin Grindeanu, au prezentat calendarul învestirii noului Guvern, după ce, preşedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul privind desemnarea lui social-democratului Grindeanu în calitate de candidat la funcţia de prim-ministru. Cel care a deschis conferinţa de presă a fost şeful PSD, Liviu Dragnea.

Cei trei politicieni au afirmat că şeful statului şi-a anunţat decizia privind desemnarea premierului printr-un SMS în care scris "Succes. Klaus Iohannis". 

"Noi am dat dovadă de maximă răbdare şi înţelepciune, pentru că ne-am dorit un Guvern cât mai repede instalat. Am pus pe primul loc interesul României de a avea o stabilitate politică pentru a pune în aplicare programul nostru de guvernare, votat de români. Popunerea noastră iniţială pentru funcţia de şef al Guvernului a fost refuzată fără nicio motivare. Am venit cu o nouă nominalizare, dar nu am înţeles de ce nu a fost,  joi, desemnat domnul Grindeanu. 

Aseară am discutat cu domnul Tăriceanu că dacă nici vineri nu ar fi apărut confirmarea, convocam Parlamentul pentru demararea acţiunilor constituţionale de suspendare a preşedintelui.

Am stabilit programul pentru zilele următoare: marţi, 3 ianuarie, la ora 10.30 vor fi şedinţe de Birou Permanent, iar la ora 12.00 şedinţe ale plenului atât la Senat cât şi la Camera Deputaţilor.

La ora 14.00, vor fi şedinţele conducerilor PSD şi ALDE pentru aprobarea componenţei Cabinetului, iar la ora 15.00 va fi o întâlnire a grupurilor parlamentare reunite ale PSD şi ALDE în care fiecare candidat la funcţia de ministru va avea o scurtă prezentare.

În jurul orei 16.00 – 16.30 premierul desemnat Sorin Grindeanu va depune lista Guvernului şi programul de guvernare la Parlament, iar la ora 17.00 vor fi convocate  Birourile permanente reunite.

Miercuri, 4 ianuarie, miniştrii propuşi vor fi audiaţi în comisiile parlamentare, între orele 8.00 şi 14.00.

La ora 15.00, va fi convocat plenul reunit al Parlamentului pentru prezentarea programului de guvernare şi votul de învestitură al Guvernului", a declarat Liviu Dragnea.

Următorul care a luat cuvântul a fost copreşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

"În zilele următoare vom stabili echipa de guvernare. Obiectivul pe care îl avem este punerea lui în aplicare cât mai repede. Noi nu am dorit, sub nicio formă, această întârziere. În ianuarie, vom convoca Parlamentul pentru a dezbate bugetul cât mai rapid", a afirmat şeful Senatului.

Premierul desemnat, Sorin Grindeanu, a anunţat că a primit vestea desemnării, din partea preşedintelui Klaus Iohannis, printr-un SMS în care scria "Succes. Klaus Iohannis".

"Dacă propunerea noastră pentru calendarul învestirii va fi respectată, în aceeaşi seară vom face prima şedinţă de Guvern. Aşa cum a anunţat domnul preşedinte Dragnea, suntem deschişi să avem discuţii cu UDMR-ul şi cu reprezentanţii minorităţilor din România. Am văzut că alte formaţiuni politice au anunţat, înainte să vadă lista Cabinetului, că nu votează. Mi se pare o abordare greşită.  Azi dimineaţă am primit un SMS de la domnul preşedinte Klaus Iohannis, eu nu aveam numărul dânsului. L-am sunat pe domnul preşedinte Dragnea, neavând numărul preşedintelui Iohannis. În aceste zile te poţi aştepta la orice. După ce am primit confirmarea, i-am mulţumit domnului preşedinte pentru încrederea acordată", a spus şi premierul desemnat, Sorin Grindeanu.


Social-democratul Grindeanu şi Liviu Dragnea au declarat că relaţia dintre cei doi va fi una de colaborare, Grindeanu rugându-l pe şeful Camerei Deputaţilor să îi fie alături, având în vedere că programul de guvernare îi aparţine. Totodată, premierul desemnat a afirmat că nu va face mişcări în Guvern fără colegii din partid.

"Ei trebuie să decidă, împreună trebuie să decidem mutările pe care le facem. Este o relaţie de subordonare, domnul Dragnea este preşedintele PSD, e simplu", a declarat Sorin Grindeanu.

Anunţul desemnării lui Grindeanu în funcţia de premier a fost întâmpinat cu mulţumire de către membrii coaliţiei PSD – ALDE. Daniel Constantin, copreştivul alinaţie aedinte ALDE, a declarat că obiectivul alianţei a fost atins, iar Sorin Grindeanu este o persoană care poate implementa programul de guvernare şi că va avea un mandat "foarte bun".

”Eu văd în primul rând obiectivul şi cred că obiectivul pe care noi ni l-am atins este acela de a instala un guvern PSD şi ALDE, care să treacă imediat, în câteva zile, la treabă, să implementeze programul de guvernare. Regret că acest lucru nu s-a făcut mai devreme. Intrăm în noul an şi sunt câteva lucruri, câteva măsuri care nu au mai putut fi prorogate, câteva măsuri care nu au mai putut fi implementate începând cu 1 ianuarie 2017. Sper să putem să reparăm aceste lucruri. Sper ca în cel mai scurt timp rezultatele noii guvernări să se vadă", a declarat copreşedintele ALDE Daniel Constantin.

Sorin Grindeanu are la dispoziție 10 zile pentru a-și alege miniștrii și a se prezenta cu formula noului cabinet în fața Parlamentului pentru votul de învestitură.

 

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă