18.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSportLudovic Orban, despre creşterea salariilor demnitarilor: Au pus carul înaintea boilor

Ludovic Orban, despre creşterea salariilor demnitarilor: Au pus carul înaintea boilor

Ludovic Orban, prim-vicepreşedintele PNL, a declarat, vineri, că majorarea indemnizaţiilor demnitarilor ar fi trebuit să se dispună nu printr-o ordonanţă de Guvern, ci prin legea salarizării pe care premierul Victor Ponta şi-a asumat-o încă de acum trei ani. Guvernul Ponta, prin ordonanţa de urgenţă privind majorarea indemnizaţiilor a 48 de categorii de demnitari, a pus carul în faţa boilor“, acuzându-l pe Ponta că  “minte cu neruşinare“, relatează Mediafax.

Ludovic Orban a reamintit că ordonanţa a fost iniţiată de Rovana Plumb, ministrul Muncii a fost avizată de ministrul Justiţiei şi de către ministrul Finanţelor,Orlando Teodorovici, iar cel care a condus şedinţa de Guvern a fost nimeni altul decât generalul Gabriel Oprea, cel căruia Victor Ponta i-a cedat conducerea interimară a Guvernului. Dacă vrea să fie crezut, în continuare, de către electorat, Victor Ponta are o singură variantă, să revoce din funcţie toţi miniştrii implicaţi în adoptarea ordonanţei privind creşterea indemnizaţiilor demnitarilor“, a mai afirmat Ludovic Orban, precizând că somează Guvernul să adopte o lege a salarizării care să răspundă nevoilor tuturor bugetarilor şi doar unor anumite categorii de bugetari.

Deputatul PNL a precizat că actuala lege a salarizării este, în prezent, doar parţial aplicată, din cauza faptului că multe articole din actul normativ nu sunt în vigoare şi a declarat că modificarea legii trebuie să facă obiectul unei dezbateri ample şi „fără grabă”.

Joi seară, premierul Victor Ponta a avut o intervenție telefonică la B1 TV, unde a anunțat că el nu a fost de acord cu această creştere și că ştia însă că măsura este agreată şi de preşedintele Klaus Iohannis. Ponta declara că va bloca ordonanţa, afirmaţiile sale declanşând o întreagă polemică între premier, preşedintele Klaus Iohannis şi vicepremierul Gabriel Oprea.

Iohannis spune, în mesajul de pe Facebook, că în ultimele luni a discutat de mai multe ori cu premierul despre salariile demnitarilor, la inițiativa acestuia, arătând că nu poate accepta că ”un Guvern adoptă în mod solidar o anumită decizie, iar apoi premierul își propune să revină asupra ei”.

În legătură cu tema salarizării demnitarilor, dezbătută în aceste zile, vreau ca lucrurile să fie foarte clare: în ultimele luni, am discutat de mai multe ori cu prim-ministrul această temă, la inițiativa acestuia. Subscriu ideii că remunerația demnitarilor trebuie să reflecte importanța lor în stat și că nu e posibil ca un ministru să aibă venituri mai mici decât proprii subordonați. Aceasta este o chestiune de principiu. Înțeleg și reacția oamenilor care așteaptă performanță din partea demnitarilor, după cum cred că o asemenea măsură trebuie în timp corelată cu reașezarea întregului sistem de salarizare. În rest, în ceea ce privește modalitățile de realizare a acestui principiu, ele revin în sarcina Guvernului și Parlamentului”, a scris Iohannis pe Facebook.

El mai spune că nu poate accepta însă că ”un Guvern adoptă în mod solidar o anumită decizie, iar apoi premierul își propune să revină asupra ei”.

”Nu pot să accept însă ideea că un Guvern adoptă în mod solidar o anumită decizie, iar apoi prim-ministrul își propune să revină asupra ei. Aceasta ar fi o lipsă de coerență a actului guvernamental, care pune sub semnul întrebării dacă România mai are sau nu Guvern funcțional”, adaugă președintele.

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, că Gabriel Oprea a discutat despre majorarea salariilor demnitarilor cu preşedintele Klaus Iohannis, care a fost de acord, dar nu a vorbit cu cine trebuie, pentru că “celălalt preşedinte al României”, consilierul prezidenţial Dan Mihalache, nu este de acord.

“Domnul Oprea, ca întotdeaua a fost un om serios, a vorbit ceva, s-a ţinut de cuvânt, şi-a asumat responsabilitatea. Din păcate, n-a vorbit cu cine trebuie. A vorbit cu domnul Iohannis, care de altfel, a fost de acord. Domnul Mihalache, am auzit ieri, celălalt preşedinte al României, domnul Mihalache, că nu e de acord. Deci, decizia e foarte clară: mărim salariile la demnitari când le mărim la toţi funcţionarii”, a spus Ponta, solicitat de presă să clarifice situaţia ordonanţei aprobate de fostul premier interimar Gabriel Oprea.

Ponta a admis că a fost informat miercuri înainte de şedinţă cu privire la ordonanţă, dar a precizat că nu a fost de acord cu ea. “Am zis nu!”, a fost categoric premierul.
El a adăugat că nu este de acord cu majorarea salariilor demnitarilor în acest moment, ci o o dată cu toţi ceilalţi bugetari.

Gabriel Oprea a declarat, vineri, că proiectul privind majorarea salariilor demnitarilor a fost făcut de mai mult timp, iar ”ideea a aparținut Guvernului și lui Victor Ponta”, el spunând că Ponta și Iohannis ”s-au pus de acord în principiu”, dar premierul avea rezerve că președintele va susține ordonanța.

”Proiectul de ordonanță a fost făcut de mai multă vreme la Ministerul Muncii, ideea aparținând Guvernului și lui Victor Ponta. Știu că premierul Victor Ponta și președintele Klaus Iohannis s-au pus de acord în principiu asupra adoptării unui act normativ prin care să fie majorate indemnizațiile demnitarilor, în contextul discuțiilor despre creșterea salariilor bugetarilor. Am lucrat cu ministrul Muncii și ministrul Finanțelor, ținând seama de principiul atragerii competenței și lupta împotriva corupției și din cei 71 de demnitari care erau vizați de proiectul de ordonanță, au rămas la final 48. Miniștrii Muncii, Finanțelor și Justiției au susținut această ordonanță, iar poziția lor se regăsește în stenogramele ședinței de Guvern”, a declarat Gabriel Oprea, vineri, pentru MEDIAFAX.

El a spus că miercuri dimineață, când Victor Ponta a mers la Guvern, l-a informat pe acesta în legătură cu ordonanța, iar premierul ”a avut rezerve ca decizie politică, în sensul că nu avea certitudinea că șeful statului își va arăta susținerea față de adoptarea actului normativ”.

”Miercuri dimineața, când a venit la Guvern, l-am informat pe Victor Ponta în legătură cu ordonanța, iar el a avut rezerve ca decizie politică, în sensul că nu avea certitudinea că șeful statului își va arăta susținerea față de adoptarea actului normativ. Președintele Klaus Iohannis nu mi-a cerut așa ceva, dar l-am informat în legătură cu adoptarea ordonanței. Am stabilit cu premierul Victor Ponta, de față cu ceilalți miniștri, să trecem ordonanța, urmând să o publicăm în Monitorul Oficial, dacă va fi sprijinită de președinte, respectiv să nu o publicăm dacă nu va exista această susținere – iar în acest caz ordonanța nu-și producea efectele. Dacă Victor Ponta va amâna aplicarea acestei ordonanțe, este dreptul său și decizia sa ca prim-ministru. Așa s-au întâmplat lucrurile, vă spun cu onestitate”, a mai afirmat Oprea.

Miercuri, Guvernul a decis ca indemnizaţiile lunare ale preşedintelui, prim-ministrului, preşedinţilor Parlamentului, şefilor de servicii de informaţii să fie majorate începând cu luna august, iar cele mai mari salarii le vor avea preşedintele ţării, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, prim-ministrul şi preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului. Majorarea indemnizaţiilor a fost anunţată de Gabriel Oprea miercuri, în ultima zi în care a exercitat interimar funcția de premier.

Cele mai citite

Republica Moldova transmite primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE

Republica Moldova va înainta către Comisia Europeană, la data de 24 aprilie 2024, primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE. Documentul va fi...

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...

EXCLUSIV. Decizia lui Nicușor Dan de a elimina linia STB 336, fiasco în trafic. Locuitorii din Militari, rămași fără autobuz care să-i ducă la...

Locuitorii din cartierul bucureștean Militari au rămas fără singurul autobuz care îi transporta până în fața Spitalului Universitar. Decizia lui Nicușor Dan de a...
Ultima oră
Pe aceeași temă