12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSportMAE: Primul bilanț al Parteneriatului Strategic pentru integrarea Moldovei în UE, extrem...

MAE: Primul bilanț al Parteneriatului Strategic pentru integrarea Moldovei în UE, extrem de rodnic

Miniștrii Afacerilor Externe de la București și Chișinău au declarat că primul bilanț al Parteneriatului Strategic România și Republica Moldova pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, la cinci ani de la instituire, este "extrem de rodnic", conform unui comunicat remis de MAE.

În acest context, cei doi oficiali au reînnoit angajamentul deplin pentru promovarea cursului european al Moldovei și obținerea unei perspective clare de aderare la Uniunea Europeană.

”Se împlinesc astăzi, 27 aprilie 2015, cinci ani de la semnarea, la Bucureşti, de către Preşedinţii României şi Republicii Moldova, a Declaraţiei Comune privind Instituirea unui Parteneriat Strategic între România şi Republica Moldova pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova – document ce fixează cadrul şi priorităţile de dezvoltare, pe termen mediu, a relaţiei privilegiate dintre cele două state”, se arată în comunicatul citat..

În acest context, cei doi oficiali au precizat că primul bilanţ de etapă al Parteneriatului Strategic bilateral, la cinci ani de la instituire, este extrem de rodnic.

”În acest scurt răstimp, Republica Moldova a negociat, a semnat şi a început deja să aplice Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană – document care pune bazele unei integrări aprofundate, politice şi economice, în spaţiul comunitar. Fonduri sporite devin disponibile pentru modernizarea economiei, pentru investiţii în infrastructură şi servicii publice, pentru conservarea tradiţiilor şi patrimoniului, pentru o viaţă mai bună pentru fiecare cetăţean. Producătorii agricoli din Republica Moldova pot de acum înainte vinde fructe şi legume pe piaţa Uniunii, într-o perioadă în care accesul acestora pe unele din pieţele tradiţionale este blocată de decizii motivate politic”, informează sursa citată.

Republica Moldova are acum la dispoziție "fonduri sporite pentru modernizarea economiei, pentru investiții în infrastructură și servicii publice, pentru conservarea tradițiilor și patrimoniului, pentru o viață mai bună pentru fiecare cetățean", se arată în declarația comună a celor doi miniștrii de externe.

"Producătorii agricoli din Republica Moldova pot de acum înainte vinde fructe și legume pe piața Uniunii, într-o perioadă în care accesul acestora pe unele din piețele tradiționale este blocată de decizii motivate politic. Noile standarde și reglementări economice care vor fi aplicate în Republica Moldova vor ajuta la atragerea de investiții, la crearea de locuri de muncă, la consolidarea prosperității la nivelul întregii societăți. Cetățenii Republicii Moldova circulă, de un an deja, fără vize în spațiul european — o reușită încă neegalată în rândul partenerilor estici ai Uniunii Europene", subliniază sursa citată.

Cele mai citite

Coreea de Nord a trimis o delegație în Iran, pentru discuții economice și militare. Ambele țări avansează în domeniul nuclear

O delegație din Coreea de Nord a plecat de la Phenian spre Iran, unde urmează a fi primită de oficiali de la Teheran. Delegația nord-coreeană...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Rețetă de Conopidă la Cuptor

Ingrediente o conopidă mare (aproximatic 2 kg) 400 g de smântână cu 12% grăsime 230 g cașcaval 2 ouă o bucată mică de unt necesară pentru a unge vasul pentru cuptor o...
Ultima oră
Pe aceeași temă