20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSportMAE: România nu va semna Acordul de liber schimb între Canada și...

MAE: România nu va semna Acordul de liber schimb între Canada și UE. Iolu: Eliminarea vizelor pentru cetățenii români care vor să călătorească în statul canadian nu depinde decât de o decizie politică

România nu va susține demersurile Uniunii Europene privind semnarea și aplicarea provizorie a Acordului economic și comercial cu Canada, a anunțat, miercuri, Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Marți, secretarul de stat pentru afaceri europene, Cristian Bădescu, a participat la Consiliul Afaceri Generale (CAG) de la Luxemburg. În acest context, „România a reiterat că nu poate susţine la acest moment demersurile privind semnarea şi aplicarea provizorie a Acordului economic și comercial cuprinzător UE – Canada”.

Totodată, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, a declarat, într-o conferință de presă, că România consideră că un acord pentru eliminarea vizelor pentru cetățenii români care doresc să călătorească în Canada nu depinde decât de o decizie politică iar, până nu se va ajunge la acest acord, România „nu își poate ridica rezervele" cu privire la acordul CETA.

„O soluție pentru eliminarea vizelor pentru Canada e la îndemână în acest moment. Au fost eforturi considerabile de negociere, eforturi diplomatice considerabile și reamintesc aici cele două întâlniri între cei doi prim-miniștri ai Canadei și ai României una la Ottawa și una la New York, unde s-au agreat anumiți pași pentru eliminarea vizelor. România consideră în acest moment că un acord pentru eliminarea vizelor nu depinde decât o decizie politică. La nivel tehnic sunt făcuți toți pașii necesari și, până când nu va fi găsit acest acord, România nu își poate ridica rezervele cu privire la Acordul CETA între Comisia Europeană și Canada", a afirmat Liviu Iolu, într-un briefing la Palatul Victoria.

Întrebat dacă premierul a mai avut discuții cu autoritățile bulgare în condițiile în care țara vecină a anunțat că este de acord cu propunerile Canadei, Iolu a răspuns: „Partea canadiană și-a anunțat intenția atât părții române, cât și părții bulgare de eliminare a vizelor, o intenție fermă".

El a adăugat că Bulgaria și România sunt împreună în eforturile diplomatice pentru ridicarea vizelor pentru Canada.

„Faptul că Bulgaria a anunțat o dată, asta nu înseamnă că în acest moment Bulgaria nu a făcut exact aceiași pași pe care îi face și România la Comisia Europeană. Așadar suntem atât Bulgaria, cât și România împreună. Nici Bulgaria nu a validat și nu a anunțat că va aproba CETA. Au și ei rezerve cu privire la CETA", a mai spus Liviu Iolu.

În ultima perioadă, în spațiul public au apărut informații potrivit cărora Guvernul a refuzat propunerea autorităților canadiene privind ridicarea etapizată a vizelor pentru cetățenii români care vor să călătorească în Canada. Astfel, Digi24 relata, în 10 octombrie, că Guvernul canadian a transmis atât Executivului de la Bucureşti, cât şi celui de la Sofia, propunerea ca vizele să fie eliminate etapizat, cel mai târziu până în mai 2018. În acest context, Guvernul ar fi cerut autorităților canadiene ca data pentru eliminarea vizelor să fie fixată în 2017.

Totodată, surse guvernamentale la începutul lunii, pentru Mediafax, că România dorește obținerea unei date ferme privind eliminarea vizelor în 2017. „Negocierea, din punctul de vedere al părţii române, nu s-a terminat încă, fiind în desfăşurare discuţii care privesc momentul şi calendarul complet al eliminării vizelor pentru români'”.

„Această intenţie a fost exprimată încă din vară după vizita premierului Dacian Cioloş la Ottawa, care de altfel a şi iniţiat discuţiile privitoare de ridicarea vizelor cu premierul Justin Trudeau. Decizia luată de canadieni şi datele pe care le-a comunicat Guvernul bulgar au fost, de altfel, propuse şi României, în cadrul unei convorbiri telefonice avută ieri (joi – n.r.) între premierul român şi Justin Trudeau, înainte ca premierul Canadei să comunice cu guvernul de la Sofia'', au declarat surse din interiorul Executivului de la Bucureşti pentru Mediafax.

Premierul Dacian Cioloş s-a întâlnit în septembrie la New York cu omologul său canadian, Justin Trudeau, cei doi apreciind că există perspective bune pentru ridicarea vizelor pentru românii care merg în Canada într-un viitor apropiat.

„Cei doi premieri au discutat despre liberalizarea vizelor pentru cetăţenii români, constatând că există perspective bune pentru ridicarea vizelor într-un viitor apropiat. De asemenea, au discutat şi despre contribuţia Canadei la operaţionalizarea deciziilor luate la summitul de la Varşovia cu privire la flancul estic al NATO de la Marea Neagră'', declara purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, la acel momente.

Cele mai citite

Preşedintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu, încă 60 de zile de control judiciar

Procurorii anticorupţie au prelungit cu încă 60 de zile măsura preventivă a controlului judiciar faţă de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Iulian Dumitrescu, au...

Guvernul ia noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura

Guvernul ia joi noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura, premierul Marcel Ciolacu anunţând că va fi prelungită cu două luni, până la 31...

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă