21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportMai puține vize pentru români în SUA anul trecut. Reacția MAE

Mai puține vize pentru români în SUA anul trecut. Reacția MAE

Rata de refuz a vizelor pentru români în Statele Unite a crescut în anul 2015 comparativ cu a2014, ceea ce îndepărtează și mai mult perspectiva includerii în programul Visa Waiver, care ar permite călătoriile fără restricții. 

Conform raportului anual pe care îl prezintă Departamentul de Stat, între 1 octombrie 2014 și 30 septembrie 2015, aproape 11 români din 100 au fost refuzați atunci când au solicitat viză de călătorie pentru Statele Unite. Mai exact, rata de refuz a fost de 11,16 la sută, în timp ce în anul fiscal 2013-2014 scăzuse pentru prima oară sub pragul de 10 la sută, la 9,8 la sută.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunţat că va continua, alături de alte instituţii româneşti, demersurile pentru accederea României în programul Visa Waiver, în contextul în care numărul vizelor acordate românilor a scăzut anul trecut, informează Agerpres.

“Autorităţile române acordă o importanţă deosebită obiectivului includerii României, în calitatea sa de partener strategic în programul Visa Waiver (VWP). Subiectul eliminării obligativităţii vizelor de scurtă şedere pentru cetăţenii români care călătoresc în Statele Unite este o temă care se regăseşte constant atât pe agenda dialogului politic cu partenerii americani la nivelul Administraţiei şi Congresului SUA, cât şi la nivelul reuniunilor Grupului de lucru pe probleme consulare, inclusiv problematica vizelor, circumscris Task Force-ului România-SUA. MAE acţionează consecvent pentru atingerea acestui obiectiv”, precizează MAE, într-un comunicat de presă.

Totodată, potrivit sursei citate, la nivel guvernamental, România îndeplineşte criteriile tehnice şi de securitate conexate accesului în programul Visa Waiver, fapt ce a fost punctat şi de partenerii americani.

În aceste condiţii, ministerul reaminteşte că ultimul dintre acordurile aferente, Acordul dintre România şi SUA privind intensificarea cooperării în prevenirea şi combaterea infracţiunilor grave (PCSC) – a fost semnat în luna octombrie a anului trecut, la Washington, şi a parcurs, în prezent, calea necesară în vederea ratificării de către Parlamentul României. 

Citeşte şi: Klemm: România nu are şanse foarte mari să fie inclusă în programul Visa Waiver în 2016

Totodată, MAE precizează că principalul obstacol pe linia accederii cât mai rapide a României în acest program a rămas, în prezent, rata de refuz a cererilor de viză depuse de cetăţenii români, care depăşeşte pragul maxim de 3% stabilit de legislaţia americană actuală. 

“Stabilirea pragului ratei de refuz depinde în exclusivitate de autorităţile americane. În general, rata de refuz este determinată atât de calitatea şi corectitudinea aplicaţiilor pentru obţinerea vizei de scurtă şedere în SUA, cât şi de evaluarea autorităţilor americane în ceea ce priveşte modul prin care fiecare cetăţean român demonstrează existenţa unor legături durabile, care oferă garanţii privind revenirea în ţară după expirarea dreptului de şedere în SUA conferit prin viză”, se arată în comunicat. 

MAE menţionează că începând de anul trecut desfăşoară o campanie de conştientizare a cetăţenilor români care călătoresc în SUA cu privire la respectarea legislaţiei locale referitoare la reglementarea şederii şi desfăşurarea de activităţi lucrative. 

Ministerul Afacerilor Externe reiterează disponibilitatea de a contribui, în parteneriat cu Ambasada SUA la Bucureşti, în vederea unei mai bune informări a cetăţenilor români cu privire la procedura pentru obţinerea unei vize de călătorie de scurtă durată în SUA şi la cerinţele pentru a fi eligibili, cu efecte în planul scăderii ratei de refuz. 

În plus, ministerul arată că va continua, împreună cu alte instituţii româneşti cu atribuţii în dialogul şi cooperarea cu partenerii americani, demersurile politico-diplomatice pe lângă reprezentanţii Administraţiei şi ai Congresului SUA, în vederea accederii, cât mai curând posibil, a României în programul Visa Waiver. 

Citeşte şi: SUA modifică programul Visa Waiver, după atentatele de la Paris

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

Nicolae Ciucă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO: „Aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră”

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a evidenţiat, vineri, într-un mesaj transmis cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la admiterea României în...
Ultima oră
Pe aceeași temă